Artikelen bij COM(2012)659 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2011 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2012)659 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2011. |
---|---|
document | COM(2012)659 |
datum | 14 november 2012 |
|
52012DC0659
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2011 /* COM/2012/0659 final */
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2011
1. Rechtsgrondslag en achtergrond
Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:
– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,
alsmede
– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.
Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:
– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;
– een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 25 lidstaten meegedeelde informatie. Bulgarije en Malta hebben geen gegevens ingediend.
Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie is algemene informatie over de doorstraling van levensmiddelen te vinden.
1.1. Doorstralingsinstallaties
Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 3, verplicht de lidstaten de door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie te melden.
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:
– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;
– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;
– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.
De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd.
1.2. Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten
De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling. Daarnaast hebben zeven lidstaten meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd.
Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten onverpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.
Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.
2. Resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties
Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.
Onderstaande tabellen vermelden de categorieën en hoeveelheden levensmiddelen die in 2011 in de erkende installaties in de EU-lidstaten zijn doorstraald.
2.1. België
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 238,129 || 6 - 9
Bevroren kikkerbilletjes || 3 050,944 || 5
Gevogelte || 1 378,752 || 5
Vis, schaal-, schelp- en weekdieren || 153,122 || 3 - 5
Gedehydrateerd bloed, plasma en coagulaten || 84,1 || 6 - 9
Groenten || 4,86 || 3 - 5
Rijstmeel || 44,25 || 3
Eiwit || 32,805 || 3
Arabische gom || 2,1 || 3
Biest (uitsluitend voor diergeneeskundig onderzoek) || 41,887 || 0 - 10
Totaal || 5 030,949 ||
2.2. Bulgarije
Er zijn twee erkende installaties. Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.
2.3. Tsjechië
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 24,2 || 4 - 10
Totaal || 24,2 ||
2.4. Duitsland
Er zijn vier erkende installaties. In twee van deze installaties werden geen levensmiddelen doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 152 || <10
Totaal || 152 ||
2.5. Spanje
Er zijn twee erkende installaties. In een van deze installaties werden geen levensmiddelen doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 307,546 || <10
Totaal || 307,546 ||
2.6. Estland
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 19,2 || 10
Totaal || 19,2 ||
2.7. Frankrijk
Er zijn vijf erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gevogelte || 114,418 || 5
Arabische gom || 69,198 || 3
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 0,66 || 10
Bevroren kikkerbilletjes || 510,625 || 5
Totaal || 694,901 ||
2.8. Hongarije
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 142 || 3-8
Totaal || 142 ||
2.9. Italië
Er is één erkende installatie. In 2011 zijn geen levensmiddelen doorstraald.
2.10. Nederland
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 199,585 || 6,4-7,3
Kikkerbilletjes || 352,611 || 4
Vlees van pluimvee || 111,955 || 5
Gedehydrateerde groenten || 446,802 || 2-4
Eiwit || 421,982 || 1.3
Garnalen (bevroren) || 38,478 || 3
Totaal || 1 572,878 ||
2.11. Polen
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 105,8 || 5-10
Totaal || 105,8 ||
2.12. Roemenië
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 20 || 8
Totaal || 20 ||
2.13. Verenigd Koninkrijk
Er is één erkende installatie. In 2011 zijn geen levensmiddelen doorstraald.
2.14. Andere lidstaten
Er zijn geen erkende installaties in de andere lidstaten (Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Litouwen, Letland, Malta, Portugal, Zweden, Slovenië en Slowakije).
2.15. Samenvatting voor de EU
De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in 2011 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.
Productcategorie || BE || CZ || DE || EE || ES || FR || HU || NL || PL || RO || Totaal || %
Gedehydrateerd bloed || 84,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 84,1 || 1,04
Eiwit || 32,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 422 || 0 || 0 || 454,8 || 5,64
Vis, schaal- en schelpdieren, garnalen || 153,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 38,5 || 0 || 0 || 191,6 || 2,37
Kikkerbilletjes || 3 050,9 || 0 || 0 || 0 || 0 || 510,6 || 0 || 352,6 || 0 || 0 || 3 914,1 || 48,52
Arabische gom || 2,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 69,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 71,3 || 0,88
Kruiden en specerijen || 238,1 || 24,2 || 152 || 19,2 || 307,5 || 0,6 || 142 || 199,6 || 105,8 || 20 || 1 208,9 || 14,98
Gevogelte || 1 378,7 || 0 || 0 || 0 || 0 || 114,4 || 0 || 111,9 || 0 || 0 || 1 605,0 || 19,89
Rijstmeel || 44,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 44,2 || 0,55
Groenten || 4,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 4,8 || 0,06
Gedehydrateerde levensmiddelen || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 446,8 || 0 || 0 || 446,8 || 5,54
Andere || 41,9 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 41,9 || 0,52
Totaal || 5 030,7 || 24,2 || 152 || 19,2 || 307,5 || 694,8 || 142 || 1 571,4 || 105,8 || 20 || 8 067,5 || 100
% van het totaal || 62,36 || 0,30 || 1,88 || 0,24 || 3,81 || 8,61 || 1,76 || 19,48 || 1,31 || 0,25 || 100 ||
3. Resultaten van de controles op producten in de handel en gebruikte analysemethoden voor de detectie van doorstraalde levensmiddelen
De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de controles op producten in de handel en de gebruikte analysemethoden om behandeling met ioniserende straling op te sporen.
3.1. Oostenrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 126 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 44 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Kruidenthee || 39 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees van pluimvee || 43 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 126 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.2. België
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 123 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Vrucht || 8 || 0 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 19 || 0 || 2*
Noedels || 26 || 0 || 0
Groenten || 12 || 0 || 0
Kruiden || 13 || 0 || 0
Schaaldieren || 21 || 0 || 0
Weekdieren || 22 || ||
Totaal || 121 || 0 || 2
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,4 % || 0 % || 1,6 % ||
* doorstraling niet toegestaan
3.3. Bulgarije
Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.
3.4. Cyprus
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 6 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform ||
Gedroogde groenten, kruiden en specerijen || 6 || 0 || 0 || ΕΝ 13751
Totaal || 6 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.5. Tsjechië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 40 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Vis en schelpdieren || 1 || 1 || 0 || EN 1785
Kruidentheeproducten || 11 || 0 || 0 || EN 1788
Specerijen || 8 || 4 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Kant-en-klare noedelsoep || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Gevogelte || 3 || 0 || 0 || EN 1785
Vers fruit || 3 || 2 || 0 || EN 1788, EN 1785
Gedroogde paddenstoelen || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 33 || 7 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 82,5 % || 17,5 % || 0 % ||
3.6. Duitsland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 2 912 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Kaas, kaasbereidingen met kruiden en specerijen || 37 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, ASU§64 LFGB, L00.00-39
Kaas, kaasbereidingen zonder kruiden en specerijen || 33 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1784, ASU§64 LFGB, L00.00-39
Gekruide boter || 5 || 0 || 0 || EN 1787
Eieren en eiproducten || 4 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 4 || 0 || 0 || EN 1786
Gevogelte || 92 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1786
Vleesproducten (m.u.v. worstproducten) || 46 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784, EN 1788
Worstproducten || 47 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784
Vis en visproducten || 44 || 0 || 4* || EN 1786, EN 1788, EN 1789
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan || 148 || 0 || 2* 2** || EN 1788, EN 1786, EN 1787, EN 1384, EN 13751, ASU§64 LFGB,L12.01-1,
Soepen, sauzen, incl. kant-en-klare soepen en maaltijden || 239 || 5 || 2* 5** || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Granen en graanproducten || 44 || 0 || 3** || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Peulvruchten, oliezaden en noten || 44 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Aardappelen en delen van zetmeelrijke planten || 26 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Verse groenten || 17 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Gedroogde groenten || 40 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Verse paddenstoelen || 11 || 0 || 0 || EN 1788
Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelproducten || 142 || 0 || 6* || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Vers fruit || 65 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788, EN 1787, EN 13751, EN 1385
Gedroogde vruchten en fruitproducten || 49 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13708
Koffie || 2 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Thee en theeachtige producten || 211 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Bereide maaltijden en schotels || 9 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1786, EN 13751
Voedingssupplementen || 121 || 0 || 12* || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie
Kruiderijen en kruidenmixen || 183 || 1 || 3** || EN 1788, EN 13751, EN 1787, Thermoluminescentie
Gedroogde kruiden en specerijen || 1 084 || 10 || 7** || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie
Overige || 98 || 1 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 13708
Enzymen || 4 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Totaal || 2 849 || 17 || 46 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 97,83% || 0,58% || 1,58% ||
* doorstraling niet toegestaan ** niet correct geëtiketteerd
3.7. Denemarken
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 98 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 23 || 0 || 3* || EN 13751, EN 1788
Kruiden en specerijen || 42 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Kruidenthee || 3 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde kant-en-klare noedels || 16 || 0 || 3* || EN 13751, EN 1788
Soepen en sauzen || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 92 || 0 || 6 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 94 % || 0 % || 6 % ||
* doorstraling niet toegestaan
3.8. Estland
In 2011 werden geen controles op producten in de handel verricht. Er is geen laboratorium in Estland die analysen voor ioniserende straling uitvoert. Vanwege de beperkte financiële middelen zijn geen monsters voor analyse naar het buitenland verzonden.
3.9. Griekenland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Thee || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Kruiden || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 20 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.10. Spanje
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 208 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 156 || 5 || 1** || EN 1787, EN 13751
Kruidenthee || 18 || 0 || 0 || EN 13751
Gedroogde vruchten || 13 || 0 || 0 || EN 13708, EN 1787
Weekdieren || 8 || 0 || 0 || EN 1786
Vlees || 7 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 202 || 5 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 97,12 % || 2,4 % || 0,48 % ||
** niet correct geëtiketteerd
3.11. Finland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 193 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen en kruiden || 95 || 0 || 2 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen, speciale dieetvoedings–middelen || 35 || 0 || 3 || EN 13751, EN 1788
Vruchten, bessen, groenten || 11 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Thee en kruidenpreparaten || 20 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Overige preparaten || 24 || 0 || 2 ||
Totaal || 185 || 0 || 8** ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,8 % || 0 % || 4,2 % ||
** niet correct geëtiketteerd of afkomstig van niet door de EU erkende installaties
3.12. Frankrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 112 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 18 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Bevroren schaal-, schelp- en weekdieren || 13 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gedehydrateerde soepen en sauzen || 9 || 0 || 3** || EN 1784, EN 1788
Voedingssupplementen || 10 || 4 || 2* || EN 1784, EN 1788
Kikkerbilletjes || 4 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Lam || 3 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gevogelte || 11 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Voorgekookte noedels || 1 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Thee || 13 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gedehydrateerde vruchten, groenten, paddenstoelen || 18 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Totaal || 100 || 7 || 5 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 89,3 % || 6,2 % || 4,5 % ||
* doorstraling niet toegestaan ** niet correct geëtiketteerd
3.13. Hongarije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 78 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 60 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 18 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 78 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.14. Ierland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 110 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 13 || 0 || 0 || EN 13751 (screening), EN 1788 (bevestiging)
Kruiden en specerijen || 26 || 0 || 0
Kruiderijen || 6 || 0 || 0
Zaden || 8 || 0 || 0
Deegwaren || 2 || 0 || 0
Noedels || 7 || 0 || 0
Thee || 48 || 0 || 0
Totaal || 110 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.15. Italië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 423 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Vis, week-, schaal- en schelpdieren || 144 || 0 || 10 || EN 13784, EN 1786, EN 1788, EN 13751
Kruiden en specerijen || 90 || 0 || 1 || EN 13783, EN13751, EN 1787, EN 1788
Vlees || 67 || 0 || 0 || EN 1786, EN 13784, EN 13751
Knoflook en uien || 27 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787, EN 13783
Aardappelen || 19 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787, EN 13783
Gedroogde paddenstoelen || 11 || 0 || 0 || EN 13708, EN13751
Plantaardige kruiderijen || 9 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13783
Noten || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Gedroogde vruchten || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Kikkerbilletjes || 7 || 0 || 5 || EN 1786, EN 1785
Vers fruit || 6 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13708
Plantenextracten || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Voedingssupplementen || 3 || 0 || 0 || EN 13751
Tarwe || 1 || 0 || 0 || EN 1787
Groenten || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Groene thee || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Bakkerijproducten || 1 || 0 || 0 || EN 1787
Totaal || 407 || 0 || 16** ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,95 % || 0 % || 1,05 % ||
** niet correct geëtiketteerd
3.16. Letland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 42 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Paddenstoelen (gezouten, bevroren) || 13 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SDP 5.4.4R.01:2010 SSI-Rapport 93-11(Sr 90)
Voedingssupplementen || 2 || 0 || 5* || EN 1788
Gedroogde kruiden en specerijen || 4 || 0 || 0 || EN 1788
Vis en schaal- en schelpdieren || 10 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SDP 5.4.4R.01:2010
Knoflook || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Sojasaus || 2 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS
Pomelo || 1 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS
Mineraalwater || 3 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SSI-Rapport 93-11(Sr 90)
Totaal || 37 || 0 || 5 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 88 % || 0 % || 12 % ||
* doorstraling niet toegestaan
3.17. Litouwen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 90 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 23 || 0 || 0 || EN 13783
Kruiden en specerijen || 16 || 0 || 0 || EN 13783
Thee || 34 || 0 || 0 || EN 1378
Gedroogde groenten || 17 || 0 || 0 || EN 1378
Totaal || 90 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.18. Luxemburg
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 5 || 0 || 5* || EN 1788
Noedels || 10 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 15 || 0 || 5 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 75 % || 0 % || 25 % ||
* doorstraling niet toegestaan
3.19. Malta
Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.
3.20. Nederland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 303 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Graanproducten || 26 || 2 || 0 || EN 13751
Gedroogde groenten en plantaardige producten || 28 || 0 || 0 || EN 13751
Gedroogde vruchten en fruitproducten || 40 || 0 || 0 || EN 13751
Noten en zaden || 40 || 0 || 0 || EN 13751
Vis en visproducten || 26 || 0 || 0 || EN 13751
Salades, pasta en soep || 31 || 3 || 0 || EN 13751
Specerijen en smaakstoffen || 98 || 9 || 0 || EN 13751
Totaal || 289 || 14 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,4 % || 4,6 % || 0 % ||
3.21. Polen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 229 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden en specerijen || 75 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Noten || 21 || 0 || 0 || EN 1787
Groenten (incl. peulvruchten) || 14 || 0 || 0 || EN 1788
Vruchten || 20 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1787
Vis en visserijproducten || 22 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1788
Thee || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Gerijpte kaas, cottage cheese, andere kaas met kruiden/specerijen || 10 || 0 || 0 || EN 1788
Bereide maaltijden || 15 || 0 || 1 || EN 1788
Vlees, slachtafval, vleesproducten || 16 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784
Voedingssupplementen || 12 || 0 || 2 || EN 13751, EN 1788
Voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen || 6 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 225 || 0 || 4** ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,25 % || 0 % || 1,75 % ||
** niet correct geëtiketteerd
3.22. Portugal
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 12 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden, specerijen en groente-extracten || 12 || 0 || 0 || Fotogestimuleerde luminescentie
Totaal || 12 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.23. Roemenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 79 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 78 || 0 || 1*** || EN 1787, EN 13751
Totaal || 78 || 0 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,7 % || 0 % || 1,3 % ||
*** bestraald in een niet door de EU erkende installatie
3.24. Zweden
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 5 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Vlees van pluimvee (van verschillende vogels) || 5 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 5 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.25. Slowakije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 18 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Noten || 10 || 0 || 0 || EN 1784
Oliehoudende zaden || 3 || 0 || 0 || EN 1784
Tonijn in olie, in stukjes || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Biscuits en graanrepen || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Vleesproduct || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 18 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||
3.26. Slovenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 4 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Knoflook || 4 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Rijst || 1 || 2 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 17 || 3 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 85 % || 15 % || 0 % ||
3.27. Verenigd Koninkrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 130 || Gebruikte CEN-methode
Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 51 || 2 || 2 || EN 13751, EN 1788
Verse en verduurzaamde (andere dan gedroogde) kruiden en specerijen || 14 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Diversen || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noedels en gedehydrateerde Aziatische gerechten || 10 || 2 || 2 || EN 13751, EN 1788
Groenten || 1 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Soepen en sauzen || 11 || 1 || 1 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 17 || 2 || 1 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde vis en schaal- en schelpdieren || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 117 || 7 || 6** ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 90,00 % || 5,4 % || 4,6 % ||
** niet correct geëtiketteerd en geen bewijsmateriaal omtrent in een erkende installatie uitgevoerde doorstraling
3.28. Samenvatting voor de EU
In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de Europese Unie in haar geheel.
Lidstaat || Conforme monsters || Onbeslist || Niet- conforme monsters || totaal aantal monsters || Percentage van het Totaal aantal EU-monsters
AT || 126 || 0 || 0 || 126 || 2,3 %
BE || 121 || 0 || 2 || 123 || 2,2 %
BG || GGV || GGV || GGV || GGV ||
CY || 6 || 0 || 0 || 6 || 0,1 %
CZ || 33 || 7 || 0 || 40 || 0,7 %
DE || 2849 || 17 || 46 || 2912 || 54,0 %
DK || 92 || 0 || 6 || 98 || 1,8 %
EE || GAU || GAU || GAU || GAU ||
EL || 20 || 0 || 0 || 20 || 0,4 %
ES || 202 || 5 || 1 || 208 || 3,8 %
FI || 185 || 0 || 8 || 193 || 3,5 %
FR || 100 || 7 || 5 || 112 || 2,0 %
HU || 78 || 0 || 0 || 78 || 1,4 %
IE || 110 || 0 || 0 || 110 || 2,0 %
IT || 407 || 0 || 16 || 423 || 7,8 %
LV || 37 || 0 || 5 || 42 || 0,8 %
LT || 90 || 0 || 0 || 90 || 1,7 %
LU || 15 || 0 || 5 || 20 || 0,4 %
MT || GGV || GGV || GGV || GGV ||
NL || 289 || 14 || 0 || 303 || 5,6 %
PL || 225 || 0 || 4 || 229 || 4,2 %
PT || 12 || 0 || 0 || 12 || 0,2 %
RO || 78 || 0 || 1 || 79 || 1,5 %
SE || 5 || 0 || 0 || 5 || 0,1 %
SK || 18 || 0 || 0 || 18 || 0,3 %
SI || 17 || 3 || 0 || 20 || 0,4 %
UK || 117 || 7 || 6 || 130 || 2,4 %
Totaal EU || 5 232 || 60 || 105 || 5 397 || 100 %
|| 97% || 1% || 2% || 100% ||
||
GGV: geen gegevens verstrekt GAU: geen analyse uitgevoerd ||
4. Samenvatting
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 25 lidstaten meegedeelde informatie. Bulgarije en Malta hebben geen gegevens ingediend.
In 2011 waren er in 13 lidstaten 24 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Er zijn geen nieuwe doorstralingsinstallaties goedgekeurd. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallaties gesloten. Vijf doorstralingsinstallaties hebben in 2011 geen levensmiddelen doorstraald (er zijn geen gegevens ingediend voor de twee installaties in Bulgarije).
In totaal werd in de lidstaten 8 067,5 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 90,45 % in drie lidstaten doorstraald, namelijk in België (62,36 %), Nederland (19,48 %) en Frankrijk (8,61 %). De drie grootste fracties van de doorstraalde categorieën zijn kikkerbilletjes (48,52 %), gevogelte (19,89 %) en gedroogde aromatische kruiden en specerijen (14,98 %).
De totale hoeveelheid producten die in de EU zijn doorstraald, is licht gedaald ten opzichte van 2010 (9 263,4 ton). In Frankrijk was sprake van een forse daling van de hoeveelheid gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen, alsmede in de hoeveelheid vlees van pluimvee die zijn behandeld met ioniserende straling: respectievelijk 65 % en 75 %. In Nederland is de totale hoeveelheid producten die zijn behandeld met ioniserende straling gestegen met 2,85 %, voornamelijk als gevolg van een sterke stijging van de hoeveelheid doorstraald eiwit in 2011.
25 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. Eén lidstaat heeft geen analytische onderzoeken verricht bij de officiële controles en inspecties, omdat hij niet beschikt over laboratoria om de analysen uit te voeren en het te duur zou zijn monsters voor analyse naar het buitenland te verzenden.
24 lidstaten hebben in totaal 5 397 monsters geanalyseerd, waarbij 67,4 % van de monsternemingen door drie lidstaten werd uitgevoerd (Duitsland 54 %, Italië 7,8 % en Nederland 5,6 %). 5 232 monsters (97 %) waren in overeenstemming met de bepalingen van de richtlijnen, 105 monsters (2 %) voldeden niet aan de eisen en de uitslagen van 60 monsters (1 %) gaven geen uitsluitsel. In de meeste gevallen kon geen uitsluitsel worden gegeven omdat de positieve resultaten van een screeningtest niet werden bevestigd en/of omdat ondanks de etikettering lastig te bepalen was welke van de ingrediënten van samengestelde levensmiddelen waren doorstraald. De twee belangrijkste redenen waarom geanalyseerde monsters niet aan de eisen voldeden, waren onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling; een andere reden is doorstraling in niet door de EU erkende installaties. De redenen worden weergegeven in elke tabel van de analysen die in elke lidstaat zijn uitgevoerd.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm
PB C 265 van 1.9.2012, blz. 3.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.
PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.