Artikelen bij COM(2012)1 - ADVIES VAN DE COMMISSIEovereenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de EUover het [de] amendement[en] van het Europees Parlementop het standpunt van de Raad inzake hetvoorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENTEN DE RAADtot wijziging van Richtlijn 78/660/EEG betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52012PC0001

ADVIES VAN DE COMMISSIEovereenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unieover het [de] amendement[en] van het Europees Parlementop het standpunt van de Raad inzake hetvoorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENTEN DE RAADtot wijziging van Richtlijn 78/660/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft /* COM/2012/01 definitief - 2009/0035 (COD) */


2009/0035 (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het [de] amendement[en] van het Europees Parlement op het standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een

RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 78/660/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft

(Voor de EER relevante tekst)

1. Inleiding

In artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is bepaald dat de Commissie een advies moet uitbrengen over de amendementen die in tweede lezing zijn voorgesteld door het Europees Parlement. Hieronder volgt het advies van de Commissie over de door het Parlement voorgestelde amendementen.

2. Achtergrond

Toezending van het voorstel aan het Europees Parlement en de Raad (document COM(2009) 83 definitief – 2009/0035 COD): || 26/02/2009

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: || 15/07/2009

Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing: || 10/03/2010

Vaststelling van het standpunt van de Raad: || 12/09/2011

COREPER-overeenkomst over het compromis in tweede lezing: || 23/11/2011

Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement in tweede lezing: || 13/12/2011

3. Doel van het voorstel van de Commissie

Het voorstel van de Commissie is goedgekeurd in de context van het initiatief 'Betere regelgeving'. Doel van dit voorstel is lidstaten de mogelijkheid te bieden micro-entiteiten van de vereisten van de vierde richtlijn vennootschapsrecht vrij te stellen en aldus het bestaande regelgevingskader te vereenvoudigen en te verbeteren door de uit de verslagleggingsvoorschriften voortvloeiende informatieverplichtingen voor EU-micro-entiteiten te beperken teneinde:

· de administratieve lasten te verminderen; en

· de voor micro-entiteiten geldende verslagleggingsvoorschriften op de werkelijke behoeften van gebruikers en opstellers van jaarrekeningen af te stemmen.

4. Advies van de Commissie met betrekking tot de amendementen van het Europees Parlement

Het advies van het Europees Parlement in tweede lezing is een evenwichtig compromis, waarbij een beperkt aantal wijzigingen in het standpunt van de Raad worden aangebracht.

Teneinde de tekst nauwer bij het oorspronkelijke Commissievoorstel te doen aansluiten en meer micro-entiteiten in staat te stellen om eventueel van een vereenvoudigde regeling te profiteren, heeft het Europees Parlement de groottecriteria voor de definitie van micro-entiteiten verhoogd tot niet meer dan 10 werknemers, een maximale netto-omzet van 700 000 EUR en/of een maximaal balanstotaal van 350 000 EUR (er moet aan twee van de drie criteria worden voldaan).

In overweging 9 verduidelijkt het Europees Parlement de reikwijdte van de vrijstelling van de publicatieverplichting waarin het standpunt van de Raad voorziet. Als gevolg van dit amendement zou de aan de openbare registers doorgegeven balansinformatie van micro-entiteiten op verzoek aan belanghebbenden beschikbaar moeten worden gesteld en zouden micro-entiteiten niet langer verplicht zijn deze informatie openbaar te maken door de publicatie ervan in het nationale publicatieblad of langs andere even doeltreffende kanalen.

Krachtens een uitvoerige-evaluatieclausule dient de Commissie uiterlijk vijf jaar na de inwerkingtreding verslag uit te brengen over de stand van zaken met betrekking tot micro-entiteiten, waarbij met name wordt ingegaan op de stand van zaken op nationaal niveau wat betreft het aantal door de groottecriteria bestreken ondernemingen en de uit de vrijstelling van de publicatieverplichting voortvloeiende vermindering van de administratieve lasten.

Ten slotte worden de lidstaten er, met de instemming van de Commissie, niet langer toe aangespoord om concordantietabellen op te stellen.

Het standpunt van het Europees Parlement is het resultaat van een compromis dat is gesloten tijdens een triloog die op 9 november 2011 heeft plaatsgevonden.

5. Conclusie

Overeenkomstig artikel 293, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie aanvaardt de Commissie de door het Europees Parlement in tweede lezing goedgekeurde amendementen overeenkomstig de bovenbeschreven compromistekst.

               Richtlijn 78/660/EEG van de Raad van 25 juli 1978 op de grondslag van artikel 54, lid 3, onder g), van het Verdrag betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen, PB L 222 van 14.8.1978, blz. 11.