Artikelen bij COM(1997)214 - Goedkeuring van de wijziging van het Verdrag inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan (Verdrag van Basel) als vastgelegd in Besluit III/1 van de Conferentie der Partijen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

De wijziging van het Verdrag inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering daarvan, als vastgelegd in Besluit III/1, dat voor de Conferentie van Partijen op 22 september 1995 is aangenomen, wordt bij deze namens de Europese Gemeenschap goedgekeurd.

De tekst van de wijziging wordt bij dit besluit gevoegd.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt bij deze gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die gemachtigd worden om namens de Gemeenschap de akte van goedkeuring neer te leggen bij de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, als bepaald in artikel 17 van het Verdrag.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.


(1) PB nr. L 39 van 16. 2. 1993, blz. 1.

(2) PB nr. L 22 van 24. 1. 1997, blz. 14.


Wijziging op het Verdrag van Basel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan

Aan de preambule wordt de volgende alinea 7 bis toegevoegd:

"Erkennende dat bij de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen, in het bijzonder naar ontwikkelingslanden, het risico groot is dat er geen sprake is van milieuhygiënisch verantwoord beheer van gevaarlijke afvalstoffen volgens de vereisten van dit Verdrag.".

Nieuw artikel 4 A:

"1. Iedere in bijlage VII genoemde partij verbiedt de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen naar andere staten dan de in bijlage VII genoemde, wanneer deze zijn bestemd om te worden verwijderd volgens handelingen als bedoeld in bijlage IV A.

2. Iedere in bijlage VII genoemde partij beëindigt tot 31 december 1997 geleidelijk de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, letter A, van het Verdrag naar andere staten dan de in bijlage VII genoemde, wanneer deze zijn bestemd om te worden verwijderd volgens handelingen als bedoeld in bijlage IV B, en verbiedt deze met ingang van die datum. Een dergelijke grensoverschrijdende overbrenging wordt slechts verboden, wanneer de desbetreffende afvalstoffen in het Verdrag als gevaarlijk worden aangemerkt.".

Nieuwe bijlage VII:

"Partijen en andere staten die lid zijn van de OESO; en de EG en Liechtenstein.".