Artikelen bij COM(2008)530-2 - Sluiting door de EG van het facultatieve protocol bij het Verdrag van de VN inzake de rechten van personen met een handicap

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

1. Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap wordt namens de Gemeenschap goedgekeurd, onder voorbehoud van artikel 27, lid 1, van dat verdrag.

2. De tekst van het VN-verdrag is opgenomen in bijlage 1 bij dit besluit. De tekst van het voorbehoud is opgenomen in bijlage 2.

Artikel 2

1. De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon of personen aan te wijzen die bevoegd is of zijn om overeenkomstig artikel 41 van het VN-verdrag de akte van formele bevestiging namens de Europese Gemeenschap bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties neder te leggen.

2. De bevoegde persoon of personen legt of leggen overeenkomstig artikel 44, lid 1, en artikel 46, lid 1, van het VN-verdrag samen met de akte van formele bevestiging de verklaring en het voorbehoud in bijlage 2 bij dit besluit neder.

Artikel 3

1. Wat onderwerpen betreft die tot de bevoegdheid van de Gemeenschap behoren, is de Commissie het contactpunt voor aangelegenheden die betrekking hebben op de uitvoering van het VN-verdrag, overeenkomstig artikel 33, lid 1, van het VN-verdrag.

2. De communautaire instellingen kunnen overeenkomstig artikel 33, lid 1, van het VN-verdrag een coördinatiesysteem instellen.

3. Overeenkomstig artikel 33, lid 2, van het VN-verdrag beslist de Raad op grond van een voorstel van de Commissie over de aanwijzing of oprichting van een kader, met een of meer onafhankelijke instanties, om de uitvoering van het verdrag te bevorderen, te beschermen en te monitoren met betrekking tot aangelegenheden die tot de bevoegdheid van de Gemeenschap behoren.

Artikel 4

De Commissie wordt gemachtigd om overeenkomstig artikel 34 van het VN-verdrag namens de Gemeenschap een deskundige in het Comité voor de rechten van personen met een handicap te selecteren en te benoemen, en om overeenkomstig artikel 34, lid 6, van het VN-verdrag de persoon of personen aan te wijzen die bevoegd is of zijn om de voordracht bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in te dienen.

Artikel 5

1. De lidstaten dienen bij de Commissie verslagen in met betrekking tot aangelegenheden die tot de bevoegdheid van de Gemeenschap behoren, zodat zij deze kan bundelen en bij het Comité voor de rechten van personen met een handicap kan indienen overeenkomstig artikel 35, leden 1 en 2, van het VN-verdrag. De Commissie is bevoegd om de modus operandi voor deze verslaglegging vast te stellen.

2. De Gemeenschapsinstellingen beslissen in onderlinge overeenstemming over de verslagleggingsvoorschriften wat de tenuitvoerlegging van het VN-verdrag door de instellingen betreft.

Artikel 6

Wat de aangelegenheden betreft die tot de bevoegdheid van de Gemeenschap behoren, vertegenwoordigt de Commissie de Gemeenschap op vergaderingen van de door het VN-verdrag ingestelde organen, en met name de in artikel 40 bedoelde Conferentie van de staten die partij zijn, en treedt zij namens haar op met betrekking tot de aangelegenheden die onder de bevoegdheid van deze organen vallen.

Artikel 7

De Raad beslist op basis van een voorstel van de Commissie of hij overeenkomstig artikel 47, lid 1, van het VN-verdrag namens de Gemeenschap bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een wijziging van het VN-verdrag indient.

Artikel 8

De Raad beslist op basis van een voorstel van de Commissie of hij het verdrag overeenkomstig artikel 48 van het VN-verdrag namens de Gemeenschap opzegt door middel van een schriftelijke kennisgeving aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Artikel 9

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.