Artikelen bij COM(2007)227-1 - Voorstellen tot wijziging van Verordening 318/2006 houdende een gemeenschappelijke marktordening in de sector suiker en van Verordening 320/2006 tot instelling van een tijdelijke regeling voor de herstructurering van de suikerindustrie in de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Inhoudsopgave

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 320/2006 wordt als volgt gewijzigd:

1) Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

a) In lid 6 worden de eerste en de tweede alinea vervangen door:

"Een bedrag van 10% van de desbetreffende bij lid 5 vastgestelde herstructureringssteun wordt gereserveerd voor:

a) telers van suikerbieten en suikerriet die deze producten in een periode voorafgaande aan het in lid 2 bedoelde verkoopseizoen hebben geleverd voor de productie van suiker in het kader van het desbetreffende quotum waarvan afstand is gedaan;

b) loonwerkbedrijven — particulieren of ondernemingen — die in het kader van een overeenkomst met hun landbouwmachines hebben gewerkt voor de telers, voor de producten en in de periode zoals bedoeld onder a).

Na raadpleging van de belanghebbende partijen bepalen de lidstaten de in de eerste alinea bedoelde periode.".

b) De volgende leden worden toegevoegd:

"7. Voor het verkoopseizoen 2008/2009 ontvangen de in lid 6, onder a), bedoelde telers een extra betaling ten bedrage van 237,5 EUR per ton quotum waarvan afstand is gedaan.

8. Het onderhavige lid geldt voor:

a) de ondernemingen die in het verkoopseizoen 2006/2007 of 2007/2008 in het kader van de herstructureringsregeling afstand van quotum hebben gedaan, en

b) de telers en loonwerkbedrijven die belanghebbende zijn bij de onder a) bedoelde afstanddoening van quotum.

Indien de bedragen die in de verkoopseizoenen 2006/2007 en 2007/2008 overeenkomstig de leden 1 tot en met 6 zijn toegekend aan de onder de voorgaande alinea vallende partijen, lager waren dan de bedragen die deze partijen op grond van de in het verkoopseizoen 2008/2009 geldende voorwaarden zouden hebben ontvangen, wordt het verschil hun met terugwerkende kracht toegekend.

Indien de bedragen die in de verkoopseizoenen 2006/2007 en 2007/2008 overeenkomstig lid 7 zijn toegekend aan telers, lager waren dan de bedragen die deze telers op grond van de in het verkoopseizoen 2008/2009 geldende voorwaarden zouden hebben ontvangen, wordt het verschil hun met terugwerkende kracht toegekend.".

2) Aan artikel 4, lid 1, wordt de volgende alinea toegevoegd:

"De Commissie kan voor het verkoopseizoen 2008/2009 de in de eerste alinea bedoelde aanvraagtermijn met ten hoogste 20 werkdagen verlengen, indien er uiterlijk op 31 december 2007 betrouwbare aanwijzingen zijn dat de in het kader van de tijdelijke regeling voor de herstructurering van de suikerindustrie in de Europese Gemeenschap nagestreefde afstanddoening van 3,8 miljoen ton aan quotum in het verkoopseizoen 2008/2009 bijna zal worden bereikt. De Commissie maakt deze verlenging vóór 1 januari 2008 bekend door middel van een mededeling in de reeks C van het Publicatieblad van de Europese Unie .".

3) Het volgende artikel 4 bis wordt ingevoegd:

"Artikel 4 - bis Door telers aangevraagde herstructureringssteun

1. Voor het verkoopseizoen 2008/2009 kan elke teler van suikerbieten of suikerriet voor verwerking tot quotumsuiker bij de betrokken lidstaat een rechtstreekse aanvraag voor de in artikel 3, lid 6, bedoelde steun indienen, welke aanvraag vergezeld moet gaan van een verbintenis om te stoppen met zijn levering van quotumsuikerbieten of quotumsuikerriet aan de onderneming waarmee hij in het voorgaande verkoopseizoen een leveringscontract heeft gesloten.

2. De in lid 1 bedoelde aanvragen worden uiterlijk op 30 november 2007 ingediend. De aanvragen kunnen worden ingediend vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

3. De betrokken lidstaat stelt een lijst van de in lid 1 bedoelde aanvragen op in de chronologische volgorde waarin die aanvragen zijn ingediend, en deelt deze lijst aan de aanvragers en de betrokken ondernemingen mee binnen tien werkdagen volgende op de bij lid 2 vastgestelde uiterste indieningsdatum.

4. De betrokken lidstaat aanvaardt op basis van de in lid 3 bedoelde chronologische volgorde aanvragen van telers die overeenkomen met ten hoogste 10 % van het aan elke onderneming toegekende quotum, en verlaagt het quotum van de betrokken onderneming naar evenredigheid overeenkomstig artikel 11, lid 4, van Verordening (EG) nr. 318/2006.

Wanneer de grens van 10 % is bereikt, wijst de betrokken lidstaat de resterende aanvragen volledig of gedeeltelijk af.

De betrokken onderneming stelt een sociaal plan zoals bedoeld in artikel 4, lid 3, onder f), van de onderhavige verordening op en voert dat plan uit.

5. Als gevolg van de aanvaarding door de lidstaat van aanvragen overeenkomstig lid 4 moeten de volgende bedragen aan herstructureringssteun worden toegekend:

a) voor telers, 10 % van het desbetreffende bij artikel 3, lid 5, onder c), vastgestelde steunbedrag en, voor het verkoopseizoen 2008/2009, de bij artikel 3, lid 7, vastgestelde extra betaling;

b) voor ondernemingen, het desbetreffende bij artikel 3, lid 5, onder c), vastgestelde steunbedrag, verlaagd met 10 % of, in het geval dat de betrokken onderneming de bij lid 4, tweede alinea, van het onderhavige artikel bepaalde eis niet naleeft, met 60 %.

6. De leden 1 tot en met 5 zijn niet van toepassing in het geval dat een onderneming overeenkomstig artikel 4 een aanvraag voor herstructureringssteun indient waardoor deze onderneming afstand doet van een hoeveelheid quotum die ten minste overeenkomt met de hoeveelheid waarmee haar quotum zou zijn verlaagd als gevolg van de aanvaarding door de lidstaat van steunaanvragen van telers.".

4) Aan artikel 5, lid 1, wordt de volgende alinea toegevoegd:

"In het geval dat de Commissie de in artikel 4, lid 1, bedoelde termijn overeenkomstig de derde alinea van dat lid verlengt, wordt de in de eerste alinea van het onderhavige lid bedoelde termijn ambtshalve met dezelfde tijdsduur verlengd.".

5) Aan artikel 11 wordt het volgende lid toegevoegd:

"6. In het verkoopseizoen 2008/2009 worden de ondernemingen waarvoor het op 16 maart 2007 bij artikel 1, lid 1 of lid 2, van Verordening (EG) nr. 290/2007* vastgestelde onttrekkingspercentage is toegepast en die afstand doen van een percentage van hun quotum dat ten minste gelijk is aan dat onttrekkingspercentage, vrijgesteld van een deel van de voor het verkoopseizoen 2007/2008 te betalen tijdelijke herstructureringsheffing.

In het geval dat de in de eerste alinea genoemde voorwaarden zijn vervuld, wordt de verlaging van de tijdelijke herstructureringsheffing berekend door die heffing te vermenigvuldigen met het onttrekkingspercentage dat is vastgesteld bij artikel 1, lid 1 of lid 2, onder c), van Verordening (EG) nr. 290/2007.

* PB L 78 van 17.3.2007, blz. 20.".

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.