Artikelen bij COM(2007)597 - Deelname van de EG aan de vijfde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa (Warschau, 5-7 november 2007)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007DC0597

Mededeling van de Commissie aan de Raad inzake de deelname van de Europese Gemeenschap aan de vijfde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa (Warschau, 5-7 november 2007) /* COM/2007/0597 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 12.10.2007

COM(2007) 597 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

inzake de deelname van de Europese Gemeenschap aan de vijfde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa (Warschau, 5-7 november 2007)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

inzake de deelname van de Europese Gemeenschap aan de vijfde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa (Warschau, 5-7 november 2007)

De volgende ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa wordt gehouden in Warschau, op 5, 6 en 7 november 2007. Deze conferentie wordt door Polen en Noorwegen georganiseerd en zal worden bijgewoond door meer dan 40 Europese landen, waaronder alle lidstaten van de EU.

De eerste ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa vond in december 1990 in Straatsburg plaats en ging voornamelijk over bosbewaking, bosbescherming en onderzoek op het gebied van het bosbestand.

De tweede ministerconferentie (juni 1993 in Helsinki) was vooral gewijd aan duurzaam bosbeheer, instandhouding van de biologische diversiteit in bossen, het verband tussen bossen en klimaat en de bossen in de Midden- en Oost-Europese landen. In juni 1998 boog de derde ministerconferentie zich in Lissabon over de sociaaleconomische aspecten van de Europese bosbouwsector, criteria en indicatoren voor duurzaam bosbeheer en de instandhouding van de biologische en landschappelijke diversiteit van de bossen.

Op de vierde ministerconferentie, in april 2003 in Wenen, stond de integratie van duurzaam bosbeheer in het brede kader van de duurzame ontwikkeling centraal.

De daartoe door de Raad gemachtigde Commissie woonde deze vier conferenties namens de Europese Gemeenschap bij en plaatste haar handtekening onder de slotakte, naast die van de lidstaten.

Net als de drie laatste bijeenkomsten wordt met deze vierde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa een stap gezet naar de toepassing van de verbintenissen die zijn aangegaan, enerzijds, tijdens de VN-conferentie over milieu en ontwikkeling (1992 in Rio de Janeiro), bijvoorbeeld in het kader van het Verdrag inzake biologische diversiteit, het Verdrag ter bestrijding van woestijnvorming en het Raamverdrag inzake klimaatverandering, en, anderzijds, in het kader van de milieutop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002).

Op de conferentie van Warschau zullen de volgende onderwerpen worden behandeld:

- bossen, hout en energie;

- bossen en water.

Aan de ministers zal een algemene verklaring en twee resoluties, één over elk onderwerp, worden overgelegd. Hoewel de voorgestelde verklaring en resoluties niet de status van een verdrag zullen krijgen, zullen de tamelijk gedetailleerde teksten wellicht toch een invloed hebben op de maatregelen die de deelnemers aan de conferentie moeten treffen.

Voorts is het de bedoeling twee verklaringen (een over een pan-Europese week van het bos in 2008 en een tweede over bosbranden) aan de ministers over te leggen waarover een consensus moet worden bereikt.

De ter zake bevoegde diensten van de Commissie zijn actief betrokken bij het voorbereiden van de niet-juridische bindende verklaringen en resoluties die tijdens de conferentie aan de orde worden gesteld.

De deelname van de Gemeenschap is om de volgende redenen niet alleen uitermate wenselijk, maar zelfs noodzakelijk:

- de conferentie heeft betrekking op de tenuitvoerlegging van de aangegane internationale verbintenissen op Europees niveau, niet alleen door de lidstaten, maar ook door de Europese Gemeenschap;

- als medeondertekenaar van de resoluties van Straatsburg, Helsinki, Lissabon en Wenen is de Europese Gemeenschap rechtstreeks betrokken bij de opvolging en de tenuitvoerlegging van deze resoluties;

- met de resoluties van Straatsburg, Helsinki, Lissabon en Wenen, en de resoluties die voor Warschau op stapel staan, stellen de Europese landen zichzelf een aantal nogal gedetailleerde richtsnoeren over bosbeleid ter hand waarin algemene doelstellingen zijn vastgesteld en de onderlinge coördinatie en samenwerking op dit gebied worden versterkt. Deze aanpak spoort met de resolutie van de Raad van 15 december 1998 over een bosbouwstrategie voor de Europese Unie. In deze laatstgenoemde resolutie wordt de noodzaak de coördinatie en samenwerking op alle met de bosbouwsector verband houdende beleidsgebieden binnen de Commissie, tussen de Commissie en de lidstaten, en tussen de lidstaten onderling te verbeteren, als een van de wezenlijke elementen van de gemeenschappelijke bosbouwstrategie genoemd;

- de onderwerpen op de agenda van de conferentie hebben betrekking op gebieden die deels vallen onder de communautaire bosbouwmaatregelen in het kader van de verordening inzake plattelandsontwikkeling, het zesde milieuactieprogramma, het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling en het actieplan van de EU voor de bossen. De agendapunten van de conferentie passen tevens in de door de Raad bekrachtigde Commissievoorstellen die zijn uitgemond in een 'Energiebeleid voor Europa'.

Bijgevolg roept de Commissie de Raad op de volgende besluiten te nemen.

1. De Commissie zal namens de Europese Gemeenschap en naast de lidstaten deelnemen aan de vijfde ministerconferentie over de bescherming van de bossen in Europa, die op 5, 6 en 7 november 2007 in Warschau zal worden gehouden.

2. De Commissie zal de bijgevoegde akten van de conferentie ondertekenen. Met de ondertekening verbindt de Commissie zich echter niet tot de uitvoering van gezamenlijke maatregelen die buiten de bevoegdheden van de Gemeenschap vallen.

AKTEN VAN DE VIJFDE MINISTERCONFERENTIE OVER DE BESCHERMING VAN DE BOSSEN IN EUROPA

- de verklaring van Warschau;

- resolutie 1 van Warschau: bossen, hout en energie;

- resolutie 2 van Warschau: bossen en water.

AANVULLENDE DOCUMENTEN

- ministerverklaring over de pan-Europese week van het bos 2008;

- ministerverklaring over bosbranden.


PB C 56 van 26.2.1999, blz. 1.

Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad (PB L 277 van 21.10.2002, blz. 1).

Besluit nr. 1600/2002/EG (PB L 242 van 10.9.2002, blz. 1).

Besluit nr. 1982/2006/EG (PB L 412 van 30.12.2006, blz. 1).

COM(2006) 302 def.

Europese Raad van Brussel, 8-9.3.2007.