Artikelen bij COM(2008)525 - Toestand van de landbouw in de EU - Verslag 2006

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2008)525 - Toestand van de landbouw in de EU - Verslag 2006.
document COM(2008)525 NLEN
datum 26 augustus 2008
Belangrijke juridische mededeling

|
52008DC0525

Verslag van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - De toestand van de landbouw in de Europese Unie – Verslag 2006 {SEC(2008) 2382} /* COM/2008/0525 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 26.8.2008

COM(2008) 525 definitief

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

De toestand van de landbouw in de Europese Unie – Verslag 2006

{SEC(2008) 2382}

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

De toestand van de landbouw in de Europese Unie – Verslag 2006

INLEIDING

1. Het verslag 2006 over de toestand van de landbouw in de Europese Unie is afgerond in 2007 en wordt gepubliceerd als aanvulling op het algemeen verslag over de werkzaamheden van de Europese Unie.

1. ECONOMISCHE SITUATIE EN LANDBOUWINKOMENS

2. De landbouwproductie in 2006 was lager dan in 2005. In de akkerbouw is de productie gedaald met 4%, in de veeteelt met 1%.

3. In beide sectoren hebben de landbouwers een lagere prijs voor hun producten ontvangen. Gemiddeld zijn de prijzen in reële termen met 2% gedaald.

4. Het aantal landbouwers is blijven afnemen (2% minder in 2006 vergeleken met 2005).

5. Gemiddeld zijn de inkomens van de landbouwers met 3% gestegen, hoewel er tussen de lidstaten grote verschillen waren: in sommige lidstaten stegen de inkomens sterk, in andere daalden ze fors.

6. In 2006 is de EU in totaal een netto-uitvoerder van landbouwproducten gebleven.

2. BELEIDSONTWIKKELINGEN EN REGELGEVINGSINITIATIEVEN 2006

De hervorming van het GLB

7. De hervorming van het GLB is in 2006 voortgegaan. In mei heeft de Commissie een overlegdocument over de hervorming van de sector groenten en fruit gepubliceerd. In juni heeft de Commissie opgeroepen tot een brede hervorming van de wijnsector. In september heeft de Commissie een voorstel voor de hervorming van de sector bananen ingediend (dat door de Raad in december is aangenomen).

8. Onder de noemer gezondheidscontrole is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden met betrekking tot een aantal verdere herzieningen op grond van de hervormingen van 2003 en 2004.

9. In 2006 heeft de Commissie haar programma voor de vereenvoudiging van het GLB voortgezet met de indiening van een Actieplan (dat 24 voorstellen voor wetgevingswijzigingen omvat) en de goedkeuring van een voorstel voor één integrale gemeenschappelijke marktordening.

Kwaliteitsbeleid

10. In maart heeft de Raad een verordening inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen aangenomen. De Raad heeft ook een verordening inzake gegarandeerde traditionele specialiteiten voor landbouwproducten en levensmiddelen vastgesteld.

Biologische landbouw

11. In december heeft de Raad overeenstemming bereikt over een 'algemene aanpak' betreffende een voorstel voor een verordening van de Raad inzake biologische productie en de etikettering. De nieuwe verordening is een hoeksteen van het Europees actieplan voor biologisch voedsel en biologische landbouw en is een grote stap in de richting van de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw in de EU.

Steunmaatregelen van de staten

12. De Commissie heeft 319 aanmeldingen van ontwerpmaatregelen voor de toekenning van staatssteun in de landbouw en de agro-industrie ontvangen. De Commissie is gestart met het onderzoek van 27 staatssteunmaatregelen die niet vooraf waren aangemeld op grond van artikel 88, lid 3, van het EG-Verdrag.

Steun aan hulpbehoevenden

13. In 2006 is de Europese Unie doorgegaan met het uitdelen aan hulpbehoevenden van levensmiddelen uit interventievoorraden.

De ultraperifere gebieden – Hervorming van de POSEI-regelingen

14. In het begin van het jaar is een hervorming van de POSEI-regelingen afgerond met de aanneming van een verordening van de Raad houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie.

3. LANDBOUWMARKTEN

Plantaardige productie

15. De wereldgraanproductie in het verkoopseizoen 2006/07 lag lager dan het jaar daarvoor – 1 567 miljoen ton tegenover 1 602 miljoen ton het jaar daarvoor.

16. Ook in de EU was de oogst met 6% gedaald. Dit kwam doordat de landbouwers een kleiner graanareaal hebben aangeplant en de opbrengsten lager zijn uitgevallen.

Dierlijke producten

17. De EU-landbouwers hebben in 2006 minder melk geproduceerd dan in het vorige jaar (een daling met 1%). Dit kwam doordat er minder melkveehouders waren. De overblijvende melkveehouders hebben hun gemiddelde veestapel en de opbrengst per koe verhoogd, maar deze verhogingen waren niet voldoende om de vermindering van het aantal melkveehouders te compenseren. Voor het eerst hebben sommige lidstaten minder melk geproduceerd dan op grond van het stelsel van productiequota was toegestaan.

18. De rundvleesproductie is licht gestegen, nl. met 0,4%. Dit was in de eerste plaats toe te schrijven aan een stijging van het aantal in het VK geslachte koeien doordat de meer dan dertig maanden oude dieren weer in het commerciële circuit werden opgenomen.

19. In 2006 hebben de landbouwers 7,9 miljoen ton rundvlees geproduceerd en hebben de EU-burgers 8,2 miljoen ton rundvlees geconsumeerd.

20. Wat de buitenlandse handel betreft heeft de EU ongeveer 239 000 ton rundvlees uitgevoerd, vooral naar Rusland, Zwitserland, Kroatië en Angola. Anderzijds heeft de EU ongeveer 510 000 ton rundvlees ingevoerd. Meer dan 90% van de invoer kwam uit Brazilië, Argentinië en Uruguay.

21. Kenmerkend voor de algemene situatie op de markt voor schapen en geiten in de EU in 2006 was de afgenomen omvang van de beslagen. In Frankrijk, Duitsland en de Benelux-landen is, in een veel noordelijker gebied dan ooit tevoren, blauwtong uitgebroken.

22. De varkensvleesprijzen waren in 2006 relatief gunstig, maar na de zomer zijn de kosten van diervoeder fors gestegen.

23. Door de mediaberichtgeving over een uitbraak van aviaire influenza is tijdens de eerste helft van 2006 zowel de productie als de consumptie van pluimveevlees gedaald. In de tweede jaarhelft hebben beide zich echter hersteld.

4. UITVOERING VAN DE HERVORMING 2003

24. In 2005 zijn tien lidstaten met de tenuitvoerlegging van de bedrijfstoeslagregeling (met name de rechtstreekse betalingen) gestart. In 2006 zijn daar vijf lidstaten bijgekomen.

25. Frankrijk, Spanje, Nederland en Griekenland hebben gekozen voor het historische, Finland voor het regionale model.

5. PLATTELANDSONTWIKKELING

26. Betreffende de periode 2000 – 2006 zijn er 68 programma's voor plattelandsontwikkeling, 69 programma’s voor doelstelling 1-regio’s en 20 programma’s voor doelstelling 2-regio’s geweest. De programma's van doelstelling 1 en doelstelling 2 omvatten een aantal maatregelen voor plattelandsontwikkeling.

27. Tijdens dezelfde periode is er een zeer groot aantal Leader +-projecten (ongeveer 28 000) geweest. Veel plaatselijke groepen hebben aan transnationale samenwerking deelgenomen.

28. In 2006 is 9 199,2 miljoen EUR voor plattelandsontwikkeling uitgegeven. Hiervan heeft het EOGFL-Garantie 5 610,2 miljoen EUR verstrekt (voor de programma's voor plattelandsontwikkeling en doelstelling 2-programma's). Het EOGFL-Oriëntatie heeft 3 589 miljoen EUR verstrekt (voor de doelstelling 1-programma's).

29. Betreffende de periode 1994-1999 zijn 45 programma's afgesloten. Eind 2006 waren nog 39 programma's in uitvoering (tegenover 402 in maart 2003).

6. MILIEU EN BOSSEN

30. In september heeft de Commissie een mededeling 'Ontwikkeling van agromilieu-indicatoren voor de monitoring van de integratie van milieuaspecten in het gemeenschappelijk landbouwbeleid' gepubliceerd. In deze mededeling zijn de vooruitgang in de ontwikkeling van agromilieu-indicatoren en acties voor de toekomst geëvalueerd.

31. De uitvoering van het 'Biodiversiteitsactieplan voor de landbouw' is voortgezet. De Commissie heeft een mededeling 'Het biodiversiteitsverlies tegen 2010 - en daarna - tot staan brengen - De ecosysteemdiensten in stand houden in het belang van de mens' ingediend.

32. In verband met genetisch gemodificeerde gewassen heeft de Commissie in maart een rapport aan de Raad en het Europees Parlement over de ervaring in de lidstaten met de uitvoering van maatregelen betreffende co-existentie aangenomen.

In juni is de mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement betreffende een EU-actieplan voor de bossen aangenomen. De conclusies van de Raad over dit plan zijn in oktober door de Raad Landbouw en Visserij goedgekeurd.

7. FINANCIERING VAN HET GLB IN 2006

33. De GLB-uitgaven worden gefinancierd in het kader van de financiële vooruitzichten die tijdens de Top van Berlijn in 1999 werden vastgesteld en tijdens de Top van Kopenhagen eind 2002 werden aangepast in het licht van de financiële gevolgen van de uitbreiding van de Unie. Gedurende het begrotingsjaar 2006 waren bijgevolg nieuwe maxima van toepassing voor de EU 25.

8. UITBREIDING

34. Betreffende Bulgarije en Roemenië is een versterkte monitoringexercitie ondernomen. Met betrekking tot Turkije en Kroatië heeft een bilaterale doorlichting van de landbouwwetgeving plaatsgevonden.

9. INTERNATIONALE BETREKKINGEN

35. Het eerste halfjaar was een periode van intense activiteit op het gebied van internationale landbouwbetrekkingen. De Commissie heeft zeer actief deelgenomen aan onderhandelingen die onder auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie werden gevoerd om de wereldhandel, inclusief de handel in landbouwproducten, verder te liberaliseren. De onderhandelingen (bekend als de Doha-ontwikkelingsronde) waren echter niet erg succesvol.

36. In het tweede halfjaar is de EU gestart met het voeren van contacten met haar belangrijkste handelspartners met het oog op een hervatting van de onderhandelingen begin 2007.