Artikelen bij COM(2011)557 - Jaarlijks voortgangsverslag over de gemeenschappelijke ondernemingen voor de uitvoering van de gezamenlijke technologie-initiatieven in 2009

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52011DC0557

/* COM/2011/0557 definitief */ VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Jaarlijks voortgangsverslag over de gemeenschappelijke ondernemingen voor de uitvoering van de gezamenlijke technologie-initiatieven in 2009


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Jaarlijks voortgangsverslag over de gemeenschappelijke ondernemingen voor de uitvoering van de gezamenlijke technologie-initiatieven in 2009

1. INLEIDING

Het jaarlijks voortgangsverslag over de gemeenschappelijke ondernemingen voor de uitvoering van de gezamenlijke technologie-initiatieven (hierna gemeenschappelijke ondernemingen genoemd) wordt opgesteld overeenkomstig artikel 11, lid 1, van elk van de verordeningen van de Raad tot oprichting van een gemeenschappelijke onderneming, waarin het volgende wordt opgemerkt:

“De Commissie dient bij het Europees Parlement en de Raad een jaarlijks verslag in over de voortgang die de gemeenschappelijke onderneming [naam] heeft gemaakt. Dit verslag bevat nadere details over de uitvoering, waaronder het aantal ingediende voorstellen, het aantal voor financiering geselecteerde voorstellen, het type deelnemers, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen en [landenstatistieken]."

In het geval van Clean Sky is in artikel 11, lid 1, van Verordening (EG) nr. 71/2008 van de Raad eveneens het volgende bepaald:

“In voorkomend geval bevat dit jaarlijks verslag met name beoordelingsresultaten van de technology evaluator als bedoeld in artikel 8, lid 1, van de statuten.”

Het onderhavige document vormt de tweede rapportage over de door deze gemeenschappelijke ondernemingen geboekte voortgang. Het gaat vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie dat voornamelijk statistische informatie bevat over de in 2009 door de gemeenschappelijke ondernemingen uitgevoerde onderzoeksactiviteiten.

2. VOORTGANG IN 2009

2.1. VOORBEREIDENDE MAATREGELEN

De verdere voorbereidende werkzaamheden voor de oprichting van de gemeenschappelijke ondernemingen vonden in 2009 plaats, met name inzake het financieel reglement van die ondernemingen, de eisen voor een boekhoudsysteem, de personeelsformatie, de uitvoeringsmaatregelen van het personeelsstatuut, de procedure voor de selectie van het personeel, en met name voor de benoeming van de vier leden van de raad van bestuur, de model-subsidieovereenkomst voor gemeenschappelijke ondernemingen, het model van de algemene financieringsovereenkomst tussen de Commissie en de gemeenschappelijke ondernemingen, de documentatie voor de oproep tot het indienen van voorstellen, het internecontrolekader van de gemeenschappelijke ondernemingen en de gastovereenkomst met de Belgische autoriteiten. De gemeenschappelijke ondernemingen waren gevestigd in het COVE-gebouw in Brussel.

In de herfst van 2009 hebben IMI (het initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen), Clean Sky en ARTEMIS operationele capaciteit voor de uitvoering van hun begroting (ook wel “autonomie” genoemd) verworven. Deze gemeenschappelijke ondernemingen functioneren thans zonder rechtstreekse betrokkenheid van de Commissie bij hun dagelijkse werkzaamheden.

2.2. FINANCIERING VAN HET ONDERZOEK

In 2009 zijn door alle gemeenschappelijke ondernemingen oproepen gelanceerd. ARTEMIS heeft op 5.3 2009 zijn tweede oproep tot het indienen van voorstellen gelanceerd en ENIAC op 19.3.2009. Clean Sky heeft op 15.6.2009 en op 25.11.2009 oproepen voor partnerschappen bekendgemaakt. FCH (Fuel cells and hydrogen – brandstofcellen en waterstof) heeft zijn tweede oproep tot het indienen van voorstellen op 2.7.2009 bekendgemaakt. Tot slot heeft IMI zijn tweede oproep tot het indienen van voorstellen op 27.11.2009 bekendgemaakt. Gedetailleerde informatie over deze oproepen wordt verstrekt in het werkdocument van de diensten van de Commissie waarvan dit jaarverslag vergezeld gaat.

2.3. BEOORDELINGSRESULTATEN VAN DE IN ARTIKEL 8, LID 1, VAN DE STATUTEN VAN CLEAN SKY GENOEMDE TECHNOLOGY EVALUATOR

In 2009 heeft de Technology Evaluator geen beoordelingsresultaten geproduceerd, aangezien de verschillende onderdelen van het instrument nog geïntegreerd werden. De ijking van de milieu-effecten van de huidige generatie vliegtuigen, die een ijkpunt moet opleveren voor toekomstige vergelijkingen, is gepland voor 2010, om de milieudoelstellingen van Clean Sky te kunnen verfijnen.

3. ACTIVITEITENPLANNING IN 2010 EN DAARNA

In 2010 zijn de gemeenschappelijke ondernemingen een rol blijven spelen bij de vormgeving van het onderzoekslandschap van Europa en bij de integratie van het industriële onderzoek in de respectieve onderzoeksgebieden.

In 2010 heeft de Commissie autonomie verleend aan de laatste twee gemeenschappelijke ondernemingen, namelijk ENIAC en FCH. Dit betekende het einde van alle bemoeienis van de Commissie gedurende de voorbereidende fase van de gemeenschappelijke ondernemingen die in het kader van het zevende kaderprogramma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratieactiviteiten werden gelanceerd.

In 2010 is de Commissie begonnen met de eerste tussentijdse evaluaties van de gemeenschappelijke ondernemingen overeenkomstig artikel 11, lid 2, van elk van de verordeningen van de Raad tot oprichting van een gemeenschappelijke onderneming. Deze tussentijdse evaluaties zijn door de Commissie uitgevoerd, die daarbij werd bijgestaan door onafhankelijke deskundigen. Daarbij zijn kwaliteits- en doeltreffendheidgerelateerde onderwerpen aan de orde gekomen, alsmede de voortgang die is geboekt op weg naar de vastgestelde doelstellingen. De conclusies van deze tussentijdse evaluaties zullen later aan het Europees Parlement en de Raad worden medegedeeld en zullen vergezeld gaan van de opmerkingen van de Commissie, en, zo nodig, van maatregelen om het regelgevend kader van de gemeenschappelijke ondernemingen te wijzigen.

4. MEER INFORMATIE

Meer informatie is beschikbaar op http://cordis.europa.eu/fp7/jtis/home_en.html. Die site biedt u een centrale toegang tot de websites van alle gemeenschappelijke ondernemingen.

De vijf gezamenlijke technologie-initiatieven zijn: Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen (ter ondersteuning van de ontwikkeling van kennis, instrumenten en methoden voor nieuwe geneesmiddelen, Verordening (EG) nr. 73/2008 van de Raad, http://imi.europa.eu), Clean Sky (waarmee ernaar wordt gestreefd het concurrentievermogen van de Europese luchtvaartindustrie te vergroten en ondertussen de uitstoot en geluidshinder te verminderen, Verordening (EG) nr. 71/2008 van de Raad, http://www.cleansky.eu), Brandstofcellen en waterstof (waarmee de waterstofvoorzienings- en brandstofceltechnologie worden ontwikkeld en in de praktijk gebracht, Verordening (EG) nr. 521/2008 van de Raad, http://www.fch-ju.eu), ARTEMIS (inzake ingebedde computersystemen, Verordening (EG) nr. 74/2008 van de Raad, http://www.artemis-ju.eu), ENIAC (gericht op de zeer vergaande miniaturisatie die nodig is voor de volgende generatie nano-elektronische componenten, Verordening (EG) nr. 72/2008 van de Raad, www.eniac.eu).

PB L 30 van 4.2.2008, blz. 1 (Rectificatie in PB L 220 van 15.8.2008, blz. 35).