Artikelen bij COM(2011)891 - Gedeeltelijke herverdeling van de fondsen van de vroegere personeelswinkel van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52011DC0891

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Gedeeltelijke herverdeling van de fondsen van de vroegere personeelswinkel van de Commissie /* COM/2011/0891 definitief */


1. Inleiding

In november 2008 besloot de Commissie het exploitatieoverschot van de vroegere personeelswinkel (Economat) en de opgelopen rente te gebruiken voor vier specifieke projecten met betrekking tot sociale acties ten gunste van het personeel van de instellingen, voor de volgende bedragen:

- steun voor de integratie van kinderen met een handicap in de kinderdagverblijven (100 000 euro);

- verbetering van de sportaccommodatie in Overijse (500 000 euro);

- infrastructuur voor meer welzijn op het werk in de Europese wijk (600 000 euro);

- bijdrage aan het fitnesscentrum van het EP (1 500 000 euro).

In juni 2008 bedroeg het overschot exact 2 733 356 euro, en bij de eigenlijke afsluiting van de rekeningen in april 2009 was dit 2 839 914,96 euro. Dit bedrag werd geboekt als bestemmingsontvangsten.

De middelen voor het eerste project (steun voor integratie van kinderen met een handicap in de kinderdagverblijven) zijn al toegewezen en gebruikt. De middelen voor het derde project (infrastructuur voor meer welzijn op het werk in de Europese wijk) zijn toegewezen voor werken waarvoor een bouwvergunning is aangevraagd.

Door de beslissing uit 2009 om het project niet in zijn oorspronkelijke vorm uit te voeren is het project van het Europees Parlement (1 500 000 euro) onuitvoerbaar geworden en wordt het bedrag sinds 2009 overgedragen.

Bijgevolg kan aan een nieuw project een bedrag van in totaal 1 639 914,96 euro worden toegewezen. Dat bedrag bestaat uit 1 500 000 euro van het project van het Europees Parlement plus het verschil van 139 914,96 euro tussen het eindsaldo van de economatrekeningen (2 839 914,96 euro) en de som van de projecten van de mededeling uit 2008.

Met deze mededeling worden het Europees Parlement en de Raad ingelicht over de wijzigingen met betrekking tot de in de mededeling van 2008 bepaalde toewijzing van de niet-toegewezen middelen van de vroegere personeelswinkel.

2. Een kleiner project voor het fitnesscentrum van het Europees Parlement

In de zomer van 2009 werd de Commissie op de hoogte gebracht van de beslissing van het Bureau van het Europees Parlement om het project aanzienlijk in te krimpen, waardoor de deelname van de Commissie niet langer nodig was. In september 2009 hebben de diensten van de Commissie een antwoord gestuurd aan de administratie van het Parlement waarin zij nota namen van deze beslissing en waarin zij aankondigden een nieuwe bestemming te zullen zoeken voor het bedrag van 1,5 miljoen euro.

3. Renovatie van de ACCOMMODATIE in Overijse

Het idee om de accommodatie in Overijse, die sinds 1974 eigendom is van de Commissie, te renoveren, krijgt de steun van de personeelsvertegenwoordigers en werd in verschillende actieplannen van de Commissie opgenomen.

Een gebrek aan begrotingsmiddelen en een verandering in het bestemmingsplan door de lokale overheden in 2009 maakten de ontwikkelde plannen onbruikbaar en vertraagden dus de renovatie. Begin 2011 werd een nieuwe studie opgestart waarbij rekening wordt gehouden met de bijkomende beperkingen die voortvloeien uit het bestemmingsplan. Deze studie loopt momenteel nog. Zij omvat het optrekken van een nieuw gebouw (voor sport en sociale activiteiten, met bijhorende sanitaire voorzieningen die nodig zijn voor het sportgedeelte), dat ook de mogelijkheid biedt om het centrum in de paas- en zomervakanties te gebruiken als kinderdagverblijf (kinderopvang) ter vervanging van de twee bestaande maar compleet verouderde gebouwen. Daarnaast omvat de studie ook inrichtingswerkzaamheden voor de omgeving, de herinrichting van de villa (onder meer om te voldoen aan de huidige energienormen) en de renovatie en bouw van verschillende sportfaciliteiten.

De middelen die beschikbaar zijn via de fondsen van de vroegere personeelswinkel en die oorspronkelijk bedoeld waren voor de financiering van het fitnesscentrum van het Europees Parlement, zullen worden toegewezen aan een specifiek project binnen de grote renovatie van de accommodatie in Overijse.

Het renovatieplan voor Overijse is voornamelijk bedoeld om de kinderopvang in de paas- en zomervakantie open te stellen voor het personeel van alle instellingen, om de accommodatie meerwaarde te geven, om de exploitatiekosten te verlagen dankzij moderne verwarmings- en verluchtingstechnieken, om de accommodatie modern te houden en in het bijzonder om:

- binnen- en buitenactiviteiten voor kinderen mogelijk te maken (kinderopvang tijdens paas- en zomervakantie), zowel op het vlak van kwaliteit als capaciteit;

- de infrastructuur tegen betaling ter beschikking te kunnen stellen van verwante organisaties (die momenteel vergelijkbare infrastructuur huren van derde partijen, zoals de Europese scholen) voor hun sportweken;

- de accommodatie toegankelijk te maken voor personen met beperkte mobiliteit;

- sport- en recreatiemogelijkheden te bieden aan de kinderen en personeelsleden en hun familie;

- de infrastructuur te kunnen gebruiken voor bepaalde opleidingsactiviteiten.

Al het geld dat nog beschikbaar is van het exploitatieoverschot van de vroegere personeelswinkel, dus 1 639 914.96 euro, plus de 500 000 euro die al eerder was toegewezen voor de verbetering van de sportinfrastructuur, wordt toegewezen aan het renovatieproject voor de accommodatie in Overijse, dat voornamelijk van belang is voor de reeds vermelde functie als kinderopvang.

In overeenstemming met de algemene voorwaarden voor het gebruik van de fondsen van de vroegere personeelswinkel, die in de oorspronkelijke mededeling uit 2008 zijn vastgelegd, vergt deze specifieke investering geen extra personele of financiële middelen. Het budget dat nodig is om de activa van de Commissie te vrijwaren en om de lopende kosten van het onroerend goed te dekken (onderhoud, energie, beveiliging) zal nog steeds komen van de bestaande middelen die aan de Commissie zijn toegewezen.

De werkelijke vastlegging van de middelen is uiteraard grotendeels afhankelijk van het al dan niet verkrijgen van de bouwvergunningen. Uit de verkennende contacten met de lokale overheden bleken geen specifieke problemen, maar de Commissiediensten hebben niet de volledige controle over het eindresultaat. Het project kan dus nog vertraging oplopen en het is niet volledig uit te sluiten dat het project niet wordt gerealiseerd. Er moet dus ook worden gedacht aan een ander sociaal project als mogelijk nieuwe bestemming voor de middelen, mocht de vertraging door het uitblijven van een bouwvergunning het project in gevaar brengen.

4. Conclusie

Er wordt voorgesteld het beschikbare bedrag van 1 639 914,96 euro op te tellen bij het bedrag van 500 000 euro dat oorspronkelijk was toegewezen voor de renovatie van de sportaccommodatie, als financiering van het specifieke project betreffende de functie als kinderdagverblijf binnen de grote renovatie in Overijse, zoals hiervoor werd uiteengezet.

Doordat het tijd vergt om een nieuw project uit te werken, de nodige studies uit te voeren, de nodige bouwvergunningen te verkrijgen en de aanbestedingsprocedure uit te schrijven, konden de bedragen die oorspronkelijk waren gepland voor de begrotingsjaren 2009/2010/2011, niet worden gebruikt. Op dit ogenblik wordt verwacht dat de middelen voor het nieuwe project in 2012/2013 zullen kunnen worden gebruikt.

Met toepassing van artikel 10 van het Financieel Reglement worden de niet-gebruikte middelen overgedragen naar de volgende jaren.

De Commissie:

- keurt de toewijzing goed van 2 139 914,96 euro voor het specifieke project betreffende de functie als kinderdagverblijf binnen de grote renovatie in Overijse. De bevoegde diensten zorgen voor de begrotingsverrichtingen om dit besluit uit te voeren;

- licht het Europees Parlement en de Raad in over de gedeeltelijk nieuwe toewijzing van de fondsen van de vroegere personeelswinkel en over de noodzaak om deze fondsen over te dragen;

- stemt ermee in de fondsen na een nieuwe mededeling toe te wijzen aan een ander sociaal project, mocht het project in Overijse door externe oorzaken niet doorgaan.


COM(2008) 692 definitief van 12 november 2008

In de zomer- en paasvakantie maken heel wat personeelsleden/ouders gebruik van deze dienst, die op geen enkele andere manier kan worden geboden.