Artikelen bij COM(2013)553 - Implementatie teledetectietoepassingen en het gebruik van de daarvoor beschikbaar gestelde financiële middelen uit hoofde van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52013DC0553

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de implementatie van de teledetectietoepassingen en betreffende het gebruik van de daarvoor beschikbaar gestelde financiële middelen uit hoofde van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad /* COM/2013/0553 final */


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de implementatie van de teledetectietoepassingen en betreffende het gebruik van de daarvoor beschikbaar gestelde financiële middelen uit hoofde van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad

1. Inleiding

Gedetailleerde informatie over het gebruik van de landbouwgronden en de toestand van de akkerbouwgewassen is van essentieel belang voor de kwaliteit van de opbrengsten en de prognoses inzake de landbouwproductie. De informatie is vooral nuttig voor marktmonitoring en voor het beheer van de desbetreffende marktmaatregelen in het kader van de integrale gemeenschappelijke marktordening. In die context heeft de Europese Unie aanzienlijke inspanningen geleverd om innovatieve technologieën en modellen die specifiek met teledetectietoepassingen verband houden te ontwikkelen en te verbeteren. De ervaring leert dat teledetectie onafhankelijke, kwalitatief hoogstaande informatie oplevert die niet door middel van traditionele landbouwstatistieken en prognosesystemen kan worden verkregen.

Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad voorziet in het wettelijke kader voor deze teledetectieactiviteiten gedurende de periode 2008-2013.

De in het kader van dit raamwerk ondersteunde teledetectietoepassingen leveren, dankzij de verspreiding van verschillende producten, voor de Commissie, belangstellende lidstaten, onderzoekinstituten en andere gebruikers nuttige informatie op. Vanaf het begin is het systeem continu verbeterd. Het is in de eerste plaats voor gewasopbrengst- en gewasproductieprognoses bestemd, maar verschaft ook nuttige inzichten op andere gebieden die relevant zijn voor de EU-landbouw zoals de klimaatveranderingsproblematiek.

In artikel 4 van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad is bepaald dat de Commissie uiterlijk op 31 juli 2013 definitief verslag uitbrengt over de uitvoering van de ondernomen teledetectieactiviteiten en over het gebruik van de financiële middelen die haar op grond van de verordening ter beschikking werden gesteld. Dit verslag wordt opgesteld met het oog op een voortzetting van deze activiteiten in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 31 december 2013.

In dit verslag wordt uitvoerig een mogelijk scenario behandeld om het huidige gewasopbrengstprognosesysteem MARS (MARS Crop Yield Forecasting System = MCYFS) voor de EU voort te zetten en tevens wereldwijde schaalvergroting na te streven met als doel tot nog betere opbrengstprognoses voor de EU te komen en een bijdrage te leveren aan de internationale initiatieven van de landbouwministers van de G20.

2. Het gewasopbrengstprognosesysteem MARS

Het Mars Crop Yield Forecasting System zag in 1988 het licht als een 10-jarig proefproject dat gewasopbrengst- en gewasproductieprognoses zou genereren. De activiteit, die toen Monitoring Agriculture with Remote Sensing heette (afgekort tot MARS), concentreerde zich op de vaststelling van de gewasopbrengsten en de productievolumes van diverse gewassen binnen de EU op basis van meteorologische analyse, agrometeorologische gesimuleerde gewasgroei-indicatoren, satellietgegevens met lage resolutie en statistische analyse.

Vanaf 1999 was de rechtsgrondslag voor deze activiteit Besluit nr. 1445/2000/EG in de periode 1999-2003 en Besluit nr. 2066/2003/EG voor de voortzetting ervan in de periode 2004-2007. Sinds 2008 en tot 2013 wordt deze activiteit uitgevoerd op grond van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad. Het MCYFS wordt beheerd binnen de activiteit AGRI4CAST in het Instituut voor milieu en duurzaamheid (Institute for Environment and Sustainability = IES) van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC).

Het MCYFS is een complex, geïntegreerd analyse-instrument dat in de doelstellingen voorziet die in de verordening zijn omschreven, meer bepaald het monitoren van de toestand van de gewassen, opbrengsten en landbouwproductie.

Het systeem bestaat uit verschillende onafhankelijke geïntegreerde modules om het gedrag van gewassen te monitoren en gewasopbrengstprognoses op te stellen. Technisch gezien omvat het MCYFS: 1) het onderhoud van een meteorologische database (zie artikel 1, lid 2, onder a), van de verordening); 2) de toepassing van agrometeorologische modellen (zie artikel 1, lid 2, onder d)); 3) de verwerking van satellietgegevens met lage resolutie (zie artikel 1, lid 2, onder a)); 4) statistische analyses en opbrengstprognoses voor de belangrijkste gewassen op nationaal niveau in heel de EU (zie artikel 1, lid 2, onder b)), alsook visualisatie-instrumenten. Het MCYFS is operationeel in een gebied dat het hele Europese continent, de Maghreblanden en Turkije bestrijkt. Voorwerp van de simulatiemodellen zijn zachte tarwe, durumtarwe, winter- en zomergerst, korrelmaïs, raapzaad, zonnebloem, aardappel, suikerbiet, weiland, rijst en andere granen.

(1) Meteorologische database

Meteorologische gegevens worden in weerstations in heel Europa vergaard, op hun kwaliteit gecontroleerd en verder verwerkt, en ten slotte geanalyseerd. Als zodanig kan de database worden gebruikt om risicowaarschuwingen in werking te zetten (bijvoorbeeld detectie van abnormale weersomstandigheden gedurende een gegeven maand). Voorts worden de weersvoorspellingsgegevens van het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn geanalyseerd om voor landbouwgronden relevante weersvooruitzichten op te stellen.

(2) Agrometeorologische modellen die voor gewasgroeisimulatie worden gebruikt

De agrometeorologische modellen worden gebruikt om de meteorologische gegevens om te zetten in ramingen van de productie van gewasbiomassa. De gebruikte instrumenten zijn het Crop Growth Monitoring System (het World Food Study-model (Wofost) dat aan de Europese schaal is aangepast), het Lingra-model voor weiland en het Water Accounting Rice Model (WARM) voor rijst.

Voor het maken van de simulaties wordt gebruik gemaakt van extra informatie zoals bodemparameters en gewasgerelateerde kalenders, praktijken en parameters. Op dit niveau worden veel gewasspecifieke indicatoren/voorspellers (bijvoorbeeld potentiële biomassa) gegenereerd en voor de statistische analyse gebruikt om het opstellen van een kwantitatieve opbrengstprognose te ondersteunen. Deze elementen zijn tevens nuttig voor het vaststellen van de toestand van de gewassen (artikel 1, lid 1, onder b), van de verordening). Voorbeelden van outputs zijn kaarten met extreme temperaturen in een gegeven gewasstadium, simulaties van biomassa- en graanproductie, ramingen van de feitelijke bodemvochtreserves, het gewasontwikkelingsstadium in een gegeven maand en de afwijkingen van het langetermijngemiddelde in een gegeven decade of periode binnen het groeiseizoen voor elke agrometeorologische indicator.

(3) Satellietgegevens met lage resolutie

De teledetectietoepassingen leveren data voor het systeem op alle niveaus en dragen bij tot het verbeteren van de agrarische prognosemodellen alsook tot het opzetten van regionale modellen. Naast de door de weerstations geleverde data wordt informatie van meteorologische satellieten gebruikt (bijvoorbeeld de door satellieten gemeten straling op een resolutieniveau van 5 km). De teledetectie-informatie wordt verwerkt om 'gemeten' vegetatie-indicatoren op te stellen die met de agrometeorologische indicatoren kunnen worden vergeleken en voor de statistische analyse kunnen worden gebruikt. Er worden satellietsensoren met lage tot gemiddelde resolutie gebruikt: SPOT Vegetation/NOAA-AVHRR (resolutie van ongeveer 1 km) en Modis (resolutie van ongeveer 300-500 m).

(4) Statistische analyse

De aan de hand van de meteorologische database, de agrometeorologische database en de teledetectiedatabase verkregen indicatoren worden met de opbrengsttijdreeksen vergeleken en volgens statistische methoden geanalyseerd (bijvoorbeeld regressie- of scenarioanalyse). Het eindresultaat is een kwantitatieve opbrengstprognose die samen met de analyse van de voormelde outputs in de MARS-bulletins wordt gepubliceerd. De in het systeem beschikbare gegevens bestrijken een lange periode, aangezien de tijdreeksen tot 1975 teruggaan.

(5) Visualisatie-instrumenten en verspreiding van outputs

De databases (meteorologische informatie, agrometeorologische informatie, teledetectie-informatie) kunnen door de gebruikers worden doorzocht via informatie-instrumenten. In het kader van AGRI4CAST wordt een webportaal onderhouden waar teledetectiedata kunnen worden gescreend en gedownload, en een portaal waar de meteorologische en agrometeorologische informatie kan worden bekeken en gedownload in de vorm van elektronische kaarten. Ook de analyse van de toestand van de gewassen en de opbrengstramingen zijn te downloaden. Alle bovengenoemde elementen worden gebruikt voor het opstellen van bulletins en specifieke studies over klimaatomstandigheden (zie artikel 1, lid 2, onder c)). Deze bevatten analyses van de toestand van de gewassen in de verschillende regio's van de EU, weerkaarten en kaarten van gewasindicatoren en opbrengstverwachtingen. Het MARS Bulletin verschijnt tijdens het hoofdgroeiseizoen regelmatig op papier en op het internet.

3. Uitvoering

3.1.        Algemene uitvoering

Voor de voortzetting van de operationele diensten vanaf 2008 tot 2013 overeenkomstig Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad is een nieuw project, 'Marsop3', gestart. Het is gericht op de levering, bijna realtime, van operationele producten aan het JRC voor de monitoring van de landbouwproductie en -opbrengst in Europa. In augustus 2007 is in het supplement bij het Publicatieblad van de Europese Unie een aanbesteding (Operationele activiteiten voor MARS-acties — Marsop3 — 2008-2013, aankondiging van opdracht nr. 2007/S 154-191094) gepubliceerd. Na beoordeling van de inschrijvingen voor perceel I (meteorologische gegevens) en perceel II (verwerving en verwerking van satellietgegevens) en het gunstig advies van de Public Procurement Advisory Group is met een consortium onder leiding van Alterra BV een contract ondertekend. Op basis van de in het kader van deze opdracht geleverde operationele producten analyseert het JRC de toestand van de gewassen en stelt het opbrengst- en productieramingen op. Deze informatie wordt beschikbaar gemaakt voor de lidstaten en het brede publiek.

3.2.        Uitvoering ten aanzien van artikel 1 van Verordening (EG) nr. 78/2008

Artikel 1 van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad preciseert de doelstellingen met betrekking tot de uitvoering van teledetectiemaatregelen (artikel 1, lid 1) en verschaft meer gegevens over de te nemen maatregelen (artikel 1, lid 2). Gemakshalve wordt bij de volgende beschrijving van de uitvoering van de maatregelen de structuur van artikel 1 gevolgd.

3.2.1.     Doelstellingen van de uitgevoerde maatregelen (artikel 1, lid 1)

Artikel 1, lid 1, onder a): beheer van de landbouwmarkten

In het kader van deze activiteit worden voor een selectie van akkerbouwgewassen onafhankelijke, tijdige, wetenschappelijke en traceerbare gewasopbrengstprognoses voor alle lidstaten en naburige landen van de EU verstrekt. Deze informatie wordt door de Commissiediensten hoofdzakelijk voor de volgende doeleinden gebruikt: 1) actualisering van de voorzieningsbalansen voor gewassen; 2) vaststelling van de klimatologische omstandigheden en de potentiële effecten van bepaalde weergebeurtenissen in de lidstaten of de regio's (bijvoorbeeld het effect van een late vorst); 3) monitoring van de toestand van de gewassen in derde landen. De AGRI4CAST-opbrengstprognoses worden eveneens aan het Early Estimate System van Eurostat verstrekt. De onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de door AGRI4CAST samengestelde outputs worden door de Commissiediensten als belangrijke pluspunten gezien. De met behulp van de gewasgroei-indicatoren verrichte statistische analyse is transparant, traceerbaar en wordt voor alle gewassimulaties en jaren opgeslagen. Voor elk model wordt een reeks statistische indicatoren (bijvoorbeeld de kwadratisch gemiddelde fout voor de verschillende betrouwbaarheidsintervallen en de standaardafwijking) verstrekt. Aan het einde van de prognoseperiode wordt een foutenanalyse uitgevoerd waarbij de gewasopbrengstprognoses met de werkelijke waargenomen opbrengsten worden vergeleken om de opbrengstprognosefout te kwantificeren en de prognoseprestaties te evalueren.

Ter illustratie: de totale fout, berekend als gemiddelde absolute procentuele fout aan het einde van de prognoseperiode voor de EU-27 over alle maanden, bedroeg voor alle graangewassen samen 1,6 % voor 2007, -3,3 % voor 2008, -1,2 % voor 2009, en 1,2 % voor 2010, waarbij negatieve waarden overeenkomen met een te lage en positieve waarden met een te hoge opbrengstprognose (voor 2009 en 2010 zijn de opbrengstmeldingen nog niet definitief).

Artikel 1, lid 1, onder b): monitoring van de toestand van de gewassen en ramingen

Afgezien van de opbrengstprognoses wordt gedurende het hele groeiseizoen de toestand van de gewassen nauwkeurig gemonitord. De meteorologische en de teledetectie-informatie worden geanalyseerd en op basis van de resultaten van biofysische modellering (bijvoorbeeld het effect van een hittegolf, een droogteperiode of een koudegolf in bepaalde stadia van de gewasontwikkeling) met de relevante gewasinformatie gecombineerd. Verder worden de outputs van het gewasgroeimodel (bijvoorbeeld de gesimuleerde bladoppervlakte-index of de gesimuleerde biomassa) rechtstreeks gebruikt om de toestand van de gewassen vast te stellen. Deze monitoring bestrijkt de hele EU en vindt plaats voor alle vermelde gewassen.

Artikel 1, lid 1, onder c): bevordering van toegang tot de ramingen

Door middel van de door het JRC en het Marsop3-consortium onderhouden websites wordt open toegang tot de verschillende outputs gegarandeerd. Op de Marsop-website wordt een grote verscheidenheid van informatie aangeboden (resultaten van de teledetectieactiviteiten, outputs van het gewasgroeimodel, links naar de bulletins). De satellietgegevens en ‑beelden staan in georganiseerde vorm op een beeldenserver, waar de gegevens kunnen worden bekeken en gedownload. Het is ook mogelijk meteorologische data van de Marsop-website op te vragen en te downloaden.

Artikel 1, lid 1, onder d): zorg voor de technologische follow-up van het agrometeorologische systeem

Het JRC voert een constante technische follow-up uit die de continuïteit van het systeem en de wetenschappelijke deugdelijkheid van de toegepaste methoden verzekert. Deze methoden omvatten de interpolatie van de meteorologische data op een raster, de afleiding van teledetectiemetingen om het groeigedrag van gewassen te beschrijven en de statistische analyse die wordt uitgevoerd om de gewasopbrengstramingen te verkrijgen.

3.2.2.     Uit te voeren maatregelen (artikel 1, lid 2)

Artikel 1, lid 2, onder a): verzameling en aankoop van meteorologische en satellietgegevens

De verzamelde en aangekochte meteorologische gegevens zijn afkomstig van 3500 stations, die informatie leveren over weerparameters welke dagelijks in het MCYFS worden ingevoerd. Deze dienst wordt permanent onderhouden. Ook worden vrij beschikbare teledetectiegegevens inzake vegetatiemonitoring, afkomstig van satellieten met lage en gemiddelde pixelresolutie (1 km tot 300 m), verkregen, opgeslagen, verder verwerkt en geanalyseerd.

Artikel 1, lid 2, onder b): infrastructuur en website voor ruimtelijke gegevens

De ruimtelijkegegevensinfrastructuur omvat de technologie, standaarden, personele middelen en desbetreffende activiteiten die nodig zijn om ruimtelijke gegevens te verkrijgen, te verwerken, te distribueren, te gebruiken, te onderhouden en op te slaan. Deze infrastructuur is, in het kader van het Marsop3-contract, met het MCYFS en de betrokken JRC-teams opgezet. Zij omvat ruimtelijkegegevenssets voor geheel Europa op verschillende schalen. De gegevens worden verwerkt om te voldoen aan de eisen inzake monitoring van de toestand van de gewassen en productieprognoses voor gewassen. De outputs en informatie uit de verschillende bronnen (bijvoorbeeld teledetectie) worden via verschillende websites en webportalen beschikbaar gesteld.

De infrastructuur voldoet aan het raamwerk dat bij de richtlijn infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Europese Gemeenschap (Inspire) is opgezet: de ruimtelijke gegevens worden gegeorefereerd volgens de Inspire-projectie, de beschrijving van de metagegevens volgt de Inspire-beginselen en zal verder worden geharmoniseerd. Het MCYFS zal het ruimtelijke instrumentarium dat in de MCYFS-database met betrekking tot geselecteerde weer‑, gewas‑ en teledetectiegegevens voorhanden is, middels een Inspire-compatibel geoportaal beschikbaar maken.

Artikel 1, lid 2, onder c): specifieke studies over klimatologische omstandigheden

Met het systeem kunnen specifieke studies over klimatologische omstandigheden worden voorbereid aan de hand van een grote hoeveelheid beschikbare informatie die alle relevante aspecten bestrijkt. Op grond van Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad zijn rapporten over de impact van extreme weergebeurtenissen op landbouwgewassen, zowel op EU-niveau als voor specifieke regio's, opgesteld en bij de Commissie ingediend.           

Artikel 1, lid 2, onder d): bijwerking van agrometeorologische en economische modellen

Niet alleen wordt het systeem operationeel gehouden, de modellen en gerelateerde databases worden ook continu geactualiseerd. De database bevat momenteel 3 terabyte aan informatie. Sinds de verordening van de Raad in werking is getreden, hebben belangrijke verbeteringen plaatsgevonden: het netwerk van weerstations is uitgebreid om voor een beter monitoringsysteem te zorgen; de resolutie van het vroegere raster van 50 km bij 50 km voor de ruimtelijke analyse is toegenomen tot 25 km bij 25 km; er zijn nieuwe kalibreringen in verband met gewassen uitgevoerd; en er is een nieuwe versie van de database en de software uitgebracht.

4. Prestaties en outputs

Aan de Commissie, de lidstaten en de andere stakeholders worden verschillende prestaties geleverd die onderverdeeld kunnen worden in verslagen en bulletins enerzijds en informatiediensten en gegevens anderzijds. Alle producten worden elektronisch (artikel 2 van de verordening) en een deel ook op papier ter beschikking gesteld.

Verslagen en bulletins

Het gewasmonitoringbulletin voor Europa biedt, bijna realtime en in een operationele context, informatie en analyses over gewasgroeimonitoring en opbrengstprognoses. Bestreken worden de landen van de EU en de naburige regio's (de Maghreb, het Zwarte Zeegebied). Behandeld worden zachte tarwe, durumtarwe, wintergerst, zomergerst, korrelmaïs, raapzaad, zonnebloem, suikerbiet en aardappel. Zes keer per jaar verschijnt op het internet een volledige analyse, die twee à drie keer per jaar met geactualiseerde opbrengstramingen wordt aangevuld. Voor de EU verschijnen er specifieke bulletins voor weilanden en rijst. Tussen de vaste nummers in (10 à 12 per jaar) verschijnen actualiseringen en overzichten van de agrometeorologische omstandigheden. Al deze publicaties zijn beschikbaar op het internet of, op verzoek, op papier.

Informatiediensten en data

Een grote verscheidenheid aan informatie over het huidige landbouwproductieseizoen in Europa en andere belangrijke landbouwgebieden in de wereld wordt aangeboden op de Marsop-webviewer en ‑pagina's. De beschikbare producten omvatten grafieken en kaarten van weerindicatoren op basis van waarnemingen en numerieke modellen, grafieken en kaarten van gewasindicatoren op basis van agrometeorologische modellen en grafieken en kaarten van vegetatie-indices en gecumuleerde droge stof op basis van teledetectiebeelden.

5. Gebruik van de begrotingsmiddelen

Uitgavenpost 05.080300 — uitvoering van Verordening (EG) nr. 78/2008

2008 || 97 298 EUR

2009 || 2 370 340 EUR

2010 || 1 414 851 EUR

2011 || 1 443 813 EUR

2012 || 1 449 048 EUR

2013 (gepland) || 1 570 734 EUR

TOTAAL || 8 346 084 EUR

6. slotopmerkingen en toekomst van de activiteit

Het MARS-systeem heeft gezorgd voor doeltreffende en tijdige informatie en voor objectieve gegevens ter ondersteuning van het besluitvormingsproces bij het uitrollen van het GLB. Het is in de eerste plaats voor gewasopbrengst- en gewasproductieprognoses bestemd, maar verschaft ook nuttige inzichten op andere gebieden die relevant zijn voor de EU-landbouw zoals de klimaatveranderingsproblematiek. Voorts hebben het agrometeorologische systeem en de teledetectietoepassingen in het kader van MARS door een grootschalige verspreiding van de producten niet alleen voor de Europese Commissie maar ook voor onderzoekinstituten en andere gebruikers nuttige informatie opgeleverd.

De Commissie heeft daarom de voortzetting van het MCYFS voorgesteld bij artikel 22 van de ontwerp-verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (COM(2011) 628), waarover op 26 juni door de Europese instellingen een politiek akkoord is bereikt.

De voortzetting van het MCYFS zou ook nieuwe activiteiten kunnen behelzen welke zijn afgestemd op de behoeften van het GLB, dat evolueert en zich aanpast aan een economisch klimaat dat wereldwijd aan verandering onderhevig is. In deze context is onafhankelijke en betrouwbare informatie op wereldniveau een basisvereiste om een correct en doeltreffend EU-besluitvormingsproces te waarborgen. Mogelijke nieuwe activiteiten zijn:

(1) een ruimer MCYFS, uitgebreid tot andere voor de wereld belangrijke productiegebieden en relevante gewassen;

(2) een ruimer model waarin ook andere EU-gewassen zijn opgenomen dan die welke momenteel aan bod komen (bijvoorbeeld rogge, haver, triticale, suikerriet, soja);

(3) een completer model voor weiland dat kwantitatieve biomassaproductieramingen oplevert.

Wat punt 1 betreft: een project met de naam Globcast (GLOBal Crop Monitoring and ForeCASTing) loopt in 2014 ten einde. Globcast heeft ten doel te onderzoeken óf en hoe het MCYFS kan worden uitgebreid tot andere gebieden van de wereld (Gemenebest van Onafhankelijke Staten, Argentinië, Brazilië, China, India, Australië, Canada en de VS) en tot andere gewassen dan die welke nu al door het MCYFS worden bestreken (tarwe, gerst, raapzaad, suikerbiet en aardappel) — bijvoorbeeld landbouwgewassen van mondiaal belang die ook van invloed zijn op onze interne markt, zoals soja, rijst en suikerriet. Het Globcast-project omvat een kostenanalyse van de uitbreiding van het MCYFS tot andere gebieden van de wereld en tot andere gewassen, op basis waarvan eventueel tot een dergelijke uitbreiding zal worden besloten. De rechtsgrondslag voor de uitbreiding is dezelfde als die voor het MCYFS zelf, namelijk artikel 22 van de verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (COM(2011) 628).

Een uitbreiding van het MCYFS tot productiegebieden buiten Europa en tot extra gewassen die zowel voor de voedselzekerheid van de EU als voor de internationale respons op voedseltekorten van belang zijn, zou de kwaliteit van de informatie waarop het beheer van de interne markt wordt gebaseerd, ten goede komen. Bovendien zou het een belangrijke bijdrage leveren aan het initiatief van de G20 op het gebied van voedselzekerheid en volatiele prijzen, met name aan het Agriculture Market Information System (AMIS), dat deel uitmaakt van het door de landbouwministers van de G20 goedgekeurde 'Action Plan on Food Price Volatility and Agriculture'. Daardoor zou met name de capaciteit om tijdige en accurate gewasproductieprognoses op nationale, regionale en wereldwijde schaal op te stellen en te verspreiden, worden versterkt.

Er wordt gewerkt aan de totstandbrenging van synergieën met het Copernicus-programma (terrestrische component) wat betreft de verwerving en voorbewerking van satellietgegevens die voor het MCYFS van nut kunnen zijn.

               Verordening (EG) nr. 78/2008 van de Raad van 21 januari 2008 inzake de in de periode 2008-2013 door de Commissie te ondernemen activiteiten door middel van teledetectietoepassingen die in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn ingesteld, Publicatieblad van de Europese Unie L 25 van 30 januari 2008, blz. 1.

               Besluit nr. 1445/2000/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2000 inzake de toepassing van areal frame sampling en teledetectie voor landbouwstatistieken in de periode 1999-2003, PB L 163 van 4 juli 2000, blz. 1.

               Besluit nr. 2066/2003/EG van het Europees Parlement en de Raad van 10 november 2003 tot voortzetting van de toepassing van areal frame sampling en teledetectie in de landbouwstatistiek in de periode 2004-2007 en tot wijziging van Besluit nr. 1445/2000/EG, PB L 309 van 26 november 2003, blz. 9.

               De afkorting SPOT staat voor Satellite pour l'Observation de la Terre, NOAA staat voor National Oceanic and Atmospheric Administration en AVHRR voor Advanced very high Resolution Radiometer; Modis staat voor Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer.

               Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2007 tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Gemeenschap (Inspire), Publicatieblad van de Europese Unie L 108 van 25 april 2007, blz. 1.

               http://agriculture.gouv.fr/IMG/pdf/2011-06-23_-_Action_Plan_-_VFinale.pdf