Artikelen bij COM(2015)665 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2014 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2015)665 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2014. |
---|---|
document | COM(2015)665 |
datum | 17 december 2015 |
Brussel, 17.12.2015
COM(2015) 665 final
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2014
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2014
1. Inleiding
Dit verslag op grond van artikel 7, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling 1 betreft de periode van 1 januari tot en met 31 december 2014. Het bevat een compilatie van de aan de Europese Commissie door 27 lidstaten en één EVA-land meegedeelde informatie. Kroatië heeft voor 2014 geen inlichtingen verstrekt.
2. Rechtsgrondslag en achtergrond
Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG doen de lidstaten aan de Commissie elk jaar mededeling van:
– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses,
en
– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.
Op grond van artikel 7, lid 4, van de richtlijn maakt de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend:
– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;
– een verslag over de ieder jaar door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.
Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten van de Commissie 2 is algemene informatie over de doorstraling van levensmiddelen te vinden.
2.1.Doorstralingsinstallaties
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG verplicht de lidstaten de lijst van door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie mee te delen.
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling, vermeld in bijlage II bij de richtlijn:
– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;
– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumquantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;
– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumquantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.
De lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten is openbaar, aangezien de Commissie die lijst heeft gepubliceerd 3 .
2.2.Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten
De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling 4 . Daarnaast hebben zeven lidstaten de Commissie meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd 5 .
Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten niet-verpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.
Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.
3. Resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties en toegepaste doses
Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.
De onderstaande tabellen vermelden de resultaten van de controles die in 2014 in de erkende doorstralingsinstallaties in Europa zijn uitgevoerd, met name wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses.
3.1.Samenvatting voor de EU
De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in erkende doorstralingsinstallaties, gevestigd in 13 lidstaten van de Europese Unie, met ioniserende straling zijn behandeld:
Lidstaat | Aantal erkende installaties | Behandelde hoeveelheid (ton) |
België | 1 | 3 289,6 |
Bulgarije | 2 | Geen levensmiddelen doorstraald |
Tsjechië | 1 | 20,1 |
Duitsland | 4 | 97,3 |
Estland | 1 | 33,7 |
Spanje | 3* | 233,1 |
Frankrijk | 5 | 463,3 |
Italië | 1 | Geen levensmiddelen doorstraald |
Hongarije | 1 | 70,0 |
Nederland | 2 | 1 308,2 |
Polen | 2* | 55,0 |
Roemenië | 1 | Geen levensmiddelen doorstraald |
Verenigd Koninkrijk | 1 | Geen levensmiddelen doorstraald |
Totaal EU-lidstaten: | 25 | 5 543,3 |
Noorwegen | 1 | 7,6 |
Totaal: | 26 | 5 550,9 |
* Er werden slechts in één erkende doorstralingsinstallatie levensmiddelen doorstraald.
Er zijn 25 erkende doorstralingsinstallaties in de Europese Unie, gevestigd in 13 lidstaten. In slechts 8 van de 13 lidstaten werden in 2014 levensmiddelen doorstraald.
Het onderstaande histogram bevat een samenvatting van de hoeveelheden (in ton) en categorieën levensmiddelen die in 2014 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld:
Er zijn geen erkende installaties in de volgende lidstaten: Denemarken, Ierland, Griekenland, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland, Zweden. Er is momenteel nog geen informatie beschikbaar over de situatie in Kroatië en Malta.
De onderstaande tabellen vermelden de categorieën levensmiddelen die in de betrokken lidstaten zijn behandeld en de daarbij toegepaste doses.
3.2.België
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Gedehydrateerd bloed, plasma en coagulaten | 4,9 - 6,4 |
Bevroren kikkerbilletjes | 3,9 - 4,8 |
Slachtafval van pluimvee | 3,5 - 4,8 |
3.3.Tsjechië
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 4,04 - 9,95 |
3.4.Duitsland
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 10 |
3.5.Estland
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 10 |
3.6.Spanje
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 8,98 - 10 |
3.7.Frankrijk
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 5 - 10 |
Bevroren kikkerbilletjes | 1 - 10 |
3.8.Hongarije
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 2 - 8 |
3.9.Nederland
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 4 - 8 |
Kippenvlees | 5 |
Groenten en fruit (gedroogd) | 2 - 8 |
Bevroren kikkerbilletjes | 4 |
Garnalen | 3 |
3.10.Polen
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 5 - 10 |
3.11.Noorwegen
Levensmiddelen | Geabsorbeerde dosis (kGy) |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 10 |
4. Resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van doorstraalde levensmiddelen
De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de controles die in Europa zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt om behandeling met ioniserende straling op te sporen.
4.1.Samenvatting voor de EU
In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de Europese Unie:
Lidstaat | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Totaal aantal monsters | Percentage van het totaal aantal EU-monsters |
BE | 92 | 15 | 2 | 109 | 1,9 % |
BG | 4 | 0 | 0 | 4 | 0,1 % |
CZ | 20 | 5 | 5 | 30 | 0,5 % |
DK | GCV | GCV | GCV | GCV | GCV |
DE | 3 179 | 13 | 22 | 3 214 | 55,6 % |
EE | GCV | GCV | GCV | GCV | GCV |
IE | 80 | 0 | 1 | 81 | 1,4 % |
EL | GCV | GCV | GCV | GCV | GCV |
ES | 204 | 0 | 0 | 204 | 3,5 % |
FR | 174 | 0 | 4 | 178 | 3,1 % |
HR | GGV | GGV | GGV | GGV | 0 % |
IT | 533 | 10 | 9 | 552 | 9,6 % |
CY | GCV | GCV | GCV | GCV | GCV |
LV | 12 | 0 | 2 | 14 | 0,2 % |
LT | 59 | 0 | 0 | 59 | 1,0 % |
LU | 8 | 0 | 2 | 11 | 0,2 % |
HU | 125 | 0 | 3 | 128 | 2,2 % |
MT | 22 | 4 | 4 | 30 | 0,5 % |
NL | 88 | 0 | 0 | 88 | 1,5 % |
AT | 64 | 0 | 0 | 64 | 1,1 % |
PL | 372 | 2 | 3 | 377 | 6,5 % |
PT | 11 | 0 | 0 | 11 | 0,2 % |
RO | 240 | 1 | 2 | 243 | 4,2 % |
SI | 17 | 2 | 0 | 19 | 0,3 % |
SK | 24 | 0 | 0 | 24 | 0,4 % |
FI | 273 | 6 | 10 | 289 | 5,0 % |
SE | GCV | GCV | GCV | GCV | GCV |
UK | 45 | 1 | 4 | 50 | 0,9 % |
Totaal EU | 5 646 | 59 | 73 | 5 779 | 100 % |
97,7 % | 1,0 % | 1,3 % | 100 % |
GGV: geen gegevens verstrekt; GCV: geen controles verricht.
In onderstaand histogram wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten per EU-lidstaat:
4.2.België. Aantal monsters: 109
Aantal monsters: 109 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Fruit (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 3 | 1 | 0 | EN 1788 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten daarvan) | 26 | 2 | 0 | EN 1788 |
Kruiden en specerijen | Kruiden en specerijen (diepgevroren) | 14 | 6 | 0 | EN 1788 |
Thee | 21 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Vlees en vleesproducten | Kikkerbilletjes | 11 | 2 | 0 | EN 1788 |
Andere | Voedingssupplementen | 9 | 4 | 2* | EN 1788 |
Totaal: | 92 | 15 | 2 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 84,4 % | 13,8 % | 1,8 % |
* doorstraling niet toegestaan
4.3.Bulgarije. Aantal monsters: 4
Aantal monsters: 4 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 2 | 0 | 0 | EN 13751 |
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Thee | 1 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Totaal: | 4 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100 % | 0 % | 0 % |
4.4.Tsjechië. Aantal monsters: 30
Aantal monsters: 30 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 2 | 0 | 0 | EN 1788 |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 3 | 1 | 0 | EN 1788 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 4 | 0 | 0 | EN 1788 |
Kruidenthee | 2 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Andere | Voedingssupplementen | 5 | 1 | 2* | EN 1788 |
Soep | 4 | 3 | 3** | EN 1788 | |
Totaal: | 20 | 5 | 5 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 66,7 % | 16,7 % | 16,7 % |
* Beide monsters bleken doorstraald te zijn. De doorstraalde producten waren niet geëtiketteerd. In één geval was de doorstraling niet vermeld in de documenten die de doorstraalde levensmiddelen vergezellen of daarop betrekking hebben, waardoor het niet duidelijk was of het product doorstraald was in een door de EU erkende installatie. In het tweede geval waren de levensmiddelen doorstraald in een installatie die niet door de EU is erkend.
**De monsters bleken doorstraald te zijn. De doorstraalde producten waren niet geëtiketteerd. De doorstraling was niet vermeld in de documenten die de doorstraalde levensmiddelen vergezellen of daarop betrekking hebben, waardoor het niet duidelijk was of het product doorstraald was in een door de EU erkende installatie.
4.5.Denemarken
In 2014 zijn geen controles op producten in de handel verricht.
4.6.Duitsland. Aantal monsters: 3 214
Aantal monsters: 3 214 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Graanproducten | 19 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787 |
Fruit (gedroogd) | 98 | 0 | 0 | EN 13708; EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Fruit (vers) | 59 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Paddenstoelen (vers) | 1 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 155 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1785; EN 1787; EN 13751 | |
Aardappelen | 7 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Peulvruchten | 187 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 42 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Groenten (vers) | 28 | 0 | 0 | EN 1787; EN 13751 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten daarvan) | 197 | 0 | 1* | EN 1786; EN 1788; EN 1787; EN 13751 |
Vis en visproducten | 43 | 0 | 4* | EN 1786; EN 1788 | |
Vis en schaal- en schelpdieren (gedroogd) | 16 | 0 | 0 | EN 1786; EN 1788 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 1 228 | 3 | 2** | EN 1788; EN 1785; EN 1787; EN 13751 |
Andere (kruidenmixen) | 229 | 2 | 1** | EN 1788; EN 1785; EN 1787; EN 13751 | |
Thee | 182 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1785; EN 1787; EN 13751 | |
Vlees en vleesproducten | Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) | 9 | 0 | 0 | EN 1786 |
Vlees (van verschillende vogels, kangoeroe, haas) | 119 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Vleesproducten (m.u.v. worst) | 40 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Andere | 13 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Worstproducten | 19 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Melk en melkproducten | (Kruiden)boter | 3 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kaas (met specerijen/kruiden) | 48 | 0 | 0 | EN 1788; EN 1787 | |
Kaas (bereidingen zonder kruiden en specerijen) | 27 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Melk en melkproducten | 15 | 0 | 2* | EN 1787 | |
Andere | Voedingssupplementen | 139 | 2 | 7* | EN 1786; EN 13751 |
Maaltijden en schotels (bereid) | 31 | 0 | 2* | EN 1786; EN 1788; EN 13751 | |
Andere | 21 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1788; EN 1787; EN 13751 | |
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) | 204 | 6 | 3* | EN 1788; EN 13751 | |
Totaal: | 3 179 | 13 | 22 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 98,9 % | 0,4 % | 0,7 % |
* doorstraling niet toegestaan
**onjuist geëtiketteerd
4.7.Estland
Wegens budgettaire beperkingen zijn in Estland in 2014 geen controles op producten in de handel verricht.
4.8.Ierland. Aantal monsters: 81
Aantal monsters: 81 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Bessen | 8 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Granen, zaden, groenten en fruit | 4 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Fruit (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Zaden | 2 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 19 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Thee | 8 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Andere | Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen | 6 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Voedingssupplementen | 32 | 0 | 1* | EN 1788 EN 13751 | |
Totaal: | 80 | 0 | 1 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 98,8 % | 0,0 % | 1,2 % |
* onjuist geëtiketteerd
4.9.Griekenland
In 2014 zijn in Griekenland geen controles op producten in de handel verricht, aangezien er in voorgaande controles geen niet-conforme producten werden gevonden. Voor 2015 staat een controleprogramma voor 10 monsters (kruiden en specerijen) gepland.
4.10.Spanje. Aantal monsters: 204
Aantal monsters: 204 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Fruit (gedroogd) | 18 | 0 | 0 | EN 13708 |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 10 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Noten | 11 | 0 | 0 | EN 1787 | |
Oliehoudende zaden | 15 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 14 | 0 | 0 | EN 1788 EN 1787 EN 13751 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten daarvan) | 20 | 0 | 0 | EN 1786 |
Vis en visproducten | 8 | 0 | 0 | EN 1786 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 39 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kruidenthee | 13 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Kruiden en specerijen (vers) | 52 | 0 | 0 | EN 1787 EN 13751 | |
Vlees en vleesproducten | Vlees van pluimvee | 4 | 0 | 0 | EN 1786 |
Totaal: | 204 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
4.11.Frankrijk. Aantal monsters: 178
Aantal monsters: 178 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Granen, zaden, groenten en fruit | 46 | 0 | 0 | EN 1787 |
Andere | 8 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten daarvan) | 19 | 0 | 0 | EN 1786 |
Vis en visproducten | 1 | 0 | 2* | EN 1786 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 45 | 0 | 0 | EN 1788 |
Vlees en vleesproducten | Kikkerbilletjes | 9 | 0 | 0 | EN 1786 |
Vlees en vleesproducten | 46 | 0 | 2** | EN 1784 | |
Totaal: | 174 | 0 | 4 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 97,8 % | 0,0 % | 2,2 % |
* doorstraling niet toegestaan
** onjuist geëtiketteerd
4.12.Italië. Aantal monsters: 552
Aantal monsters: 552 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Gedroogde specerijen | 119 | 6 | 0 | EN 13708 EN 13784 EN 1788 EN 13783 EN 1787 EN 13751 |
Gedroogde tomaten | 1 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Fruit (gedroogd) | 9 | 0 | 0 | EN 13708 EN 1788 EN 1787 | |
Fruit (vers) | 3 | 0 | 0 | EN 13708 EN 13751 | |
Knoflook | 14 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1788 EN 1787 EN 13751 | |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 16 | 0 | 2* | EN 13708 EN 13784 EN 1788 EN 1787 EN 13751 | |
Noten | 13 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1788 EN 1787 EN 13751 | |
Oliehoudende zaden | 3 | 0 | 0 | EN 1787 EN 13751 | |
Uien | 11 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13783 EN 13751 | |
Andere (gekristalliseerde gember, tomatenpuree, bataatpoeder, hazelnootmeel) | 4 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1788 | |
Aardappelen | 18 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Peulvruchten | 13 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Rijst | 2 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Zaden | 2 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Sjalotten | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Thee | 8 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13783 EN 1787 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Tweekleppige weekdieren (niet-gespecificeerd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Koppotigen (niet-gespecificeerd) | 8 | 1 | 0 | EN 13784 EN 1786 EN 1788 | |
Venusschelpen | 9 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Krab | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Zoetwaterkreeft | 13 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Schaaldieren | 5 | 0 | 0 | EN 1788 EN 1785 EN 13751 | |
Vis en visproducten | 33 | 1 | 0 | EN 13784 EN 1786 EN 1785 EN 13751 | |
Mosselen | 13 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1786 EN 1788 EN 13751 | |
Inktvissen | 5 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Andere | 12 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Garnalen | 11 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Jakobsschelpen | 1 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Garnalen | 21 | 0 | 0 | EN 1788 EN 1785 EN 13751 | |
Pijlinktvissen | 10 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Vlees en vleesproducten | Kikkerbilletjes | 11 | 0 | 4*** | EN 13784 EN 1786 EN 1785 |
Vlees en vleesproducten | 5 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1786 | |
Vlees (m.u.v. pluimvee en wild) | 49 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1786 EN 1785 | |
Vlees, slachtafval, vleesproducten | 1 | 0 | 0 | EN 1785 | |
Vlees van pluimvee | 44 | 0 | 0 | EN 13784 EN 1786 EN 1785 | |
Andere | Levensmiddelenadditieven | 1 | 0 | 0 | EN 1788 |
Voedingssupplementen | 1 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Grondstof van plantaardige oorsprong, bedoeld voor gebruik als ingrediënt in een voedingssupplement | 34 | 2 | 3** | EN 1788 EN 13751 | |
Sauzen (bereid) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Totaal: | 533 | 10 | 9 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 96,6 % | 1,8 % | 1,6 % |
* onjuist geëtiketteerd
**onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling niet toegestaan
***onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
4.13.Cyprus.
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2014 in Cyprus geen controles op producten in de handel verricht.
4.14.Letland. Aantal monsters: 14
Aantal monsters: 14 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 |
Andere | Voedingssupplementen | 9 | 0 | 2* | EN 1788 |
Totaal: | 12 | 0 | 2 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 85,7 % | 0,0 % | 14,3 % |
* doorstraling niet toegestaan
4.15.Litouwen. Aantal monsters: 59
Aantal monsters: 59 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 13783 |
Thee | 7 | 0 | 0 | EN 13783 | |
Andere | Voedingssupplementen | 47 | 0 | 0 | EN 13783 |
Totaal: | 59 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
4.16.Luxemburg. Aantal monsters: 11
Aantal monsters: 11 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Andere | Voedingssupplementen | 8 | 1 | 2* | EN 1788 |
Totaal: | 8 | 1 | 2 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 72,7 % | 9,1 % | 18,2 % |
* doorstraling niet toegestaan
4.17.Hongarije. Aantal monsters: 128
Aantal monsters: 128 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 125 | 0 | 3* | EN 1788 |
Totaal: | 125 | 0 | 3 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 97,7 % | 0,0 % | 2,3 % |
* onjuist geëtiketteerd
4.18.Malta. Aantal monsters: 30
Aantal monsters: 30 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 21 | 4 | 4* | EN 1788 EN 13751 |
Totaal: | 22 | 4 | 4 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 73,3 % | 13,3 % | 13,3 % |
* onjuist geëtiketteerd
4.19.Nederland. Aantal monsters: 88
Aantal monsters: 88 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Vruchten | 9 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Granen en graanproducten | 13 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Noten en zaden | 7 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Groenten en plantaardige producten | 8 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Garnalen | 13 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 15 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Andere | Bakkerijproducten | 1 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 |
Wild en gevogelte | 9 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Soep, chips enz. | 12 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Speciale levensmiddelen | 1 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Totaal: | 88 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
4.20.Oostenrijk. Aantal monsters: 64
Aantal monsters: 64 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Fruit (gedroogd) | 33 | 0 | 0 | EN 13708 |
Noten | 31 | 0 | 0 | EN 1787 | |
Totaal: | 64 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
4.21.Polen. Aantal monsters: 377
Aantal monsters: 377 | |||||
Levensmiddelen-categorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Fruit (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 |
Fruit (vers) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Fruit (tropisch) | 7 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Knoflook | 16 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Paddenstoelen (vers) | 4 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Noten | 33 | 0 | 0 | EN 1787 | |
Uien | 1 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Aardappelen | 1 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Peulvruchten | 2 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 4 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Groenten (vers) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en weekdieren (bevroren) | 1 | 0 | 0 | EN 1788 |
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten daarvan) | 2 | 0 | 0 | EN 1786 | |
Vis en visproducten | 10 | 0 | 0 | EN 1786; EN 1788 | |
Garnalen en snacks (gebakken) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Garnalen | 7 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 98 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 |
Kruidenthee | 5 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Andere | 3 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Thee | 18 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Vlees en vleesproducten | Vlees | 13 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 |
Vlees en vleesproducten | 2 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) | 4 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Vlees (van verschillende vogels, kangoeroe, haas) | 1 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Vlees, slachtafval, vleesproducten | 2 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Vlees van pluimvee | 12 | 0 | 0 | EN 1784; EN 1786 | |
Melk en melkproducten | Kaas (met specerijen/kruiden) | 36 | 0 | 1* | EN 1788 |
Kaas (cottage cheese) | 8 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Kaas (gerijpt) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Andere | Cacao | 4 | 0 | 0 | EN 1788 |
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen | 11 | 1 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Voedingssupplementen | 17 | 1 | 2** | EN 1788; EN 13751 | |
Maaltijden en schotels (bereid) | 3 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Andere | 6 | 0 | 0 | EN 1788; EN 13751 | |
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) | 19 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Soep | 2 | 0 | 0 | EN 1788 | |
Totaal: | 372 | 2 | 3 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 98,7 % | 0,5 % | 0,8 % |
* doorstraling niet toegestaan
**onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling niet toegestaan
4.22.Portugal. Aantal monsters: 11
Aantal monsters: 11 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Graanproducten | 1 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 2 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kruidenthee | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Thee | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Andere | Voedingssupplementen | 4 | 0 | 0 | EN 13751 |
Andere | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Totaal: | 11 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
* doorstraling niet toegestaan
4.23.Roemenië. Aantal monsters: 243
Aantal monsters: 243 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Fruit (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 |
Oliehoudende zaden | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 22 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 147 | 1 | 0 | EN 1788 EN 1787 EN 13751 |
Kruidenthee | 9 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Thee | 12 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Andere | Voedingssupplementen | 6 | 0 | 1* | EN 1788 EN 13751 EN 1787 |
Andere | 42 | 0 | 1** | EN 13751 | |
Totaal: | 240 | 1 | 2 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 98,8 % | 0,4 % | 0,8 % |
* doorstraling niet toegestaan
**doorstraling in niet door de EU erkende installaties
4.24.Slovenië. Aantal monsters: 19
Aantal monsters: 19 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Knoflook | 2 | 0 | 0 | EN 13751 |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 2 | 0 | 0 | EN 13751 |
Andere | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Thee | 5 | 0 | 0 | EN 1788 EN 13751 | |
Vlees en vleesproducten | Kikkerbilletjes | 2 | 0 | 0 | EN 1786 |
Andere | Sauzen en soepen (gedehydrateerd) | 0 | 2 | 0 | EN 1788 |
Totaal: | 17 | 2 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 89,5 % | 10,5 % | 0,0 % |
4.25.Slowakije. Aantal monsters: 24
Aantal monsters: 24 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Granen, zaden, groenten en fruit | 2 | 0 | 0 | EN 1784 |
Fruit (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Noten | 13 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Oliehoudende zaden | 1 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 5 | 0 | 0 | EN 1788 |
Melk en melkproducten | Kaas (met specerijen/kruiden) | 1 | 0 | 0 | EN 1784 |
Kaas (gerijpt) | 1 | 0 | 0 | EN 1784 | |
Totaal: | 24 | 0 | 0 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 100,0 % | 0,0 % | 0,0 % |
4.27.Finland. Aantal monsters: 289
Aantal monsters: 289 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Bessen | 4 | 2 | 0 | EN 13751 |
Besproducten | 2 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Graanproducten | 5 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Gedroogde-wortelproducten | 5 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Fruit (gedroogd) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) | 4 | 0 | 1* | EN 13751 | |
Nootproducten | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Zeewierproducten | 7 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Zaden | 7 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) | 14 | 0 | 2* | EN 13751 | |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 118 | 2 | 3** | EN 13751 |
Kruidenthee | 11 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Thee | 33 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Andere | Ingrediënten voor dranken | 3 | 0 | 0 | EN 13751 |
Cacaoproducten | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Vetbereiding | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen | 5 | 0 | 1* | EN 13751 | |
Voedingssupplementen | 36 | 2 | 1* | EN 13751 | |
Honing en andere bijenproducten | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Maaltijden en schotels (bereid) | 8 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Proteïnebereidingen | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) | 2 | 0 | 1* | EN 13751 | |
Snackproducten | 3 | 0 | 1* | EN 13751 | |
Totaal: | 273 | 6 | 10 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 94,5 % | 2,1 % | 3,5 % |
* doorstraling niet toegestaan
**onjuist geëtiketteerd, doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
4.28.Zweden
Wegens personeelsbeperkingen zijn in 2014 geen monsters geanalyseerd.
4.29.Verenigd Koninkrijk. Aantal monsters: 50
Aantal monsters: 50 | |||||
Levensmiddelencategorie | Controles op levensmiddelen in de handel | Conform | Onbeslist | Niet-conform | Gebruikte CEN-methode |
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan | Kant-en-klare noedels | 17 | 1 | 1* | EN 1788 EN 13751 |
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvan | Schaal- en weekdieren (bevroren) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 |
Kruiden en specerijen | Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) | 26 | 0 | 3* | EN 1788 EN 13751 |
Gember (ingelegd) | 1 | 0 | 0 | EN 13751 | |
Totaal: | 45 | 1 | 4 | ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: | 90,0 % | 2,0 % | 8,0 % |
* onjuist geëtiketteerd, doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
4.30.Noorwegen
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2014 in Noorwegen geen controles op producten in de handel verricht.
5. Samenvatting
Dit verslag betreft de periode van 1 januari tot en met 31 december 2014. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 27 lidstaten meegedeelde informatie. Kroatië heeft voor 2014 geen inlichtingen verstrekt.
In 2014 waren er in 13 lidstaten 25 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallaties gesloten. Noorwegen heeft gegevens verstrekt over de hoeveelheden levensmiddelen die in het jaar 2014 zijn doorstraald.
In totaal werd in de EU-lidstaten 5 543,3 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 84 % hoofdzakelijk in twee lidstaten doorstraald: België (59 %) en Nederland (24 %). Van de doorstraalde producten gaat het bij kikkerbilletjes (55 %) en slachtafval van pluimvee (16,2 %) om de grootste hoeveelheden. In vergelijking met de voorgaande jaren wordt een regelmatige daling van de totale hoeveelheid in de EU doorstraalde producten geconstateerd: 6 876 ton doorstraald in 2013 (daling van 19 % in 2014 in vergelijking met 2013) en 7 972 ton in 2012 (daling van 14 % in 2013 in vergelijking met 2012).
27 lidstaten hebben informatie verstrekt over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. In zes lidstaten en in Noorwegen werden in het jaar 2014 geen analytische controles op producten in de handel verricht.
In 2014 werden in totaal 5 779 monsters geanalyseerd door 21 lidstaten. Drie lidstaten waren samen goed voor 71,7 % van de monsters (Duitsland 55,6 %, Italië 9,6 % en Nederland 6,5 %); in 2013: Duitsland 50,5 %, Italië 9,7 % en Nederland 6,3 %. Duitsland is en blijft de leider op het gebied van controle op de producten in de handel. 5 646 monsters (97,7 %) waren in overeenstemming met de bepalingen van Richtlijn 1999/2/EG, 73 monsters (1,3 %) voldeden niet aan de eisen en de uitslagen van 59 monsters (1,0 %) gaven geen uitsluitsel. De twee belangrijkste redenen waarom geanalyseerde monsters niet aan de eisen voldeden, waren net zoals de voorgaande jaren onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling; een andere reden was doorstraling in niet door de EU erkende installaties. De redenen zijn weergegeven in elke tabel van de analyses die in elke lidstaat zijn uitgevoerd.
(1) Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16).
(2) http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm
(3) PB C 265 van 1.9.2012, blz. 3.
(4) Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24).
(5) PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.