Artikelen bij COM(2007)150 - Gemeenschappelijk standpunt van de Raad betreffende de goedkeuring van een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede gemeenschappelijk actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007PC0150

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad betreffende de goedkeuring van een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013) /* COM/2007/0150 def. - COD 2005/0042A */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 23.3.2007

COM(2007) 150 definitief

2005/0042A (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het

gemeenschappelijk standpunt van de Raad betreffende de goedkeuring van een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013)

2005/0042A (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het

gemeenschappelijk standpunt van de Raad betreffende de goedkeuring van een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013) (Voor de EER relevante tekst)

1. PROCEDUREVERLOOP

Toezending van het voorstel aan het EP en de Raad (document COM(2005) 115 - 2005/0042 (COD) | 13 april 2005 |

Advies van het Comité van de Regio’s: Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: | 16 februari 2006 14 februari 2006 |

Advies van het Europees Parlement in eerste lezing: | 16 maart 2006 |

Gewijzigd voorstel van de Commissie (document COM(2006) 234 - 2005/0042A (COD): | 24 mei 2006 |

Politiek akkoord in de Raad: | 30 november 2006 |

Vaststelling van het gemeenschappelijk standpunt: | 22 maart 2007 |

2. DOEL VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE

Het programma beoogt bij te dragen aan de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de burgers door specifieke acties op het gebied van de gezondheid. Het stelt de EU in staat het beleid van de lidstaten aan te vullen, te ondersteunen en een meerwaarde te geven en het draagt aldus bij tot een grotere solidariteit en welvaart in de EU door de bescherming en bevordering van de gezondheid en veiligheid van de mens, en de verbetering van de volksgezondheid Het programma voor 2007-2013 heeft drie hoofddoelstellingen: de gezondheidsbescherming van de burgers verbeteren, de gezondheid bevorderen en informatie en kennis over de gezondheid genereren en verspreiden.

Deze doelstellingen moeten via een combinatie van acties en instrumenten worden bereikt overeenkomstig de prioriteiten die in de jaarlijkse werkprogramma's worden vastgesteld.

3. OPMERKINGEN OVER HET GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT

Op 30 november 2006 is de Raad unaniem tot een politiek akkoord gekomen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013). Dit was grotendeels gebaseerd op het gewijzigde voorstel van de Commissie dat zij op 24 mei 2006 heeft ingediend. Het gewijzigde voorstel past de werkingssfeer en de acties van het programma aan aan de aanzienlijke vermindering van de begroting van het programma als gevolg van het interinstitutioneel akkoord over het financieel kader van de EU (2007-2013), alsook aan de standpunten van het Europees Parlement. Daardoor is het gezondheidsprogramma losgekoppeld van het consumentenbeschermingsprogramma. In het gezondheidsprogramma komen nieuwe aandachtspunten aan bod: ongelijkheden op gezondheidsgebied, bevordering van gezond ouder worden, gezondheid van kinderen en genderkwesties, die zijn overgenomen uit de door het Europees Parlement in maart 2006 in eerste lezing goedgekeurde amendementen.

De discussies in de Raad over het gewijzigde voorstel hadden betrekking op verschillende specifieke kwesties in verband met zowel de inhoud als de uitvoering van het programma.

Sommige lidstaten maakten voorbehoud over wezenlijke elementen van de inhoud, zoals de prioriteit die wordt toegekend aan de vermindering van de frequentie van belangrijke ziekten en het uit te voeren werk om de EU beter in staat te stellen te reageren op bedreigingen van de gezondheid, bijvoorbeeld de te verlenen steun voor de netwerken van laboratoria.

Bovendien wenste een aantal lidstaten meer duidelijkheid over de financiële mechanismen voor de uitvoering van het programma, zoals de wijze waarop de operationele subsidies zullen worden gebruikt, het functioneren van het programmacomité en de wijze waarop het programma zal worden geëvalueerd.

Om tegemoet te komen aan het voorbehoud dat door sommige lidstaten is gemaakt, zijn enkele kleine wijzigingen in de tekst aangebracht, waarbij de geest van het gewijzigde voorstel van de Commissie echter ten volle is gerespecteerd. Deze omvatten:

- toevoeging van een verwijzing naar belangrijke ziekten in artikel 2 naar aanleiding van de nadruk die door het Europees Parlement is gelegd op de vermindering van de frequentie van belangrijke ziekten als sleuteldoelstelling van het programma;

- ruimere formulering van overweging 32 en artikel 13 om de aard en de doelstellingen van de uit te voeren evaluatie nader te specificeren;

- in bijlage 1, punt 1.1.1, betreffende de bescherming van de burgers tegen gezondheidsbedreigingen is een wijziging aangebracht om duidelijk te maken dat de communautaire actie eerder tot doel heeft bij te dragen tot de versterking van de capaciteiten van de lidstaten met het oog op de ondersteuning van bestaande laboratoria die werkzaamheden verrichten die voor de Gemeenschap van belang zijn, in plaats van het opzetten van nieuwe communautaire mechanismen;

- in verband met de financiële regelingen is de formulering van artikel 8 ongewijzigd gebleven, maar er is voor de goede interpretatie daarvan een nieuwe overweging 33 ingevoegd om duidelijker te maken dat het comité van het programma volledig zal worden geïnformeerd;

- in verband met de operationele subsidies aan niet-gouvernementele organisaties (ngo's) is de formulering van overweging 26 en artikel 4 licht gewijzigd om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de lidstaten over de reikwijdte van deze bepaling, maar het doel van het voorstel van de Commissie blijft gehandhaafd.

In lijn met de voor alle communautaire programma's voor de financiële programmeringsperiode 2007-2013 gevolgde standaardaanpak, heeft de Raad de artikelen van het programma herschikt.

Aangezien de medebeslissingsprocedure nog loopt, zal het ten slotte niet mogelijk zijn om de nieuwe rechtsgrondslag vanaf 2007 toe te passen; daarom zal ervoor worden gezorgd dat de bestaande rechtsgrondslag (1786/2002/EG) wordt gebruikt voor de financiering van de gezondheidsacties in 2007. Bijgevolg blijft het in 2007 voor huishoudelijke uitgaven te gebruiken begrotingsonderdeel hetzelfde als in 2006, maar er is een interne overdracht uitgevoerd om het gebruik van de voor het volksgezondheidsprogramma in 2007 toegewezen begrotingsmiddelen mogelijk te maken. Er zal voor worden gezorgd dat de tekst van de nieuwe rechtsgrondslag dienovereenkomstig wordt aangepast, namelijk wat betreft de datum van tenuitvoerlegging, de duur en de totale begroting van het nieuwe programma, en dat de nodige overgangsmaatregelen daarin worden opgenomen.

De Raad heeft op 22.3.2007 eenstemmig zijn gemeenschappelijk standpunt vastgesteld.

4. CONCLUSIE

De Commissie is van mening dat het gemeenschappelijk standpunt overeenstemt met de doelstellingen en de aanpak van haar gewijzigd voorstel. De Commissie zal de interinstitutionele inspanningen steunen om tijdens de tweede lezing tot een akkoord te komen.

321,5 miljoen euro in lopende prijzen