Artikelen bij COM(2009)422 - Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag, over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van de Europese Groep van regelgevende instanties voor telecommunicatie houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2 van het EG-verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52009PC0422

Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag, over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van de Europese Groep van regelgevende instanties voor telecommunicatie houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2 van het EG-verdrag /* COM/2009/0422 def. - COD 2007/0249 */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 29.7.2009

COM(2009) 422 definitief

2007/0249 (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag, over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van de Europese Groep van regelgevende instanties voor telecommunicatie

HOUDENDE WIJZIGING VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 250, lid 2 van het EG-verdrag

2007/0249 (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag, over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van de Europese Groep van regelgevende instanties voor telecommunicatie

1. ACHTERGROND

Procedure

De Commissie heeft op 13 november 2007 haar goedkeuring gehecht aan haar voorstel voor een verordening COM (2007) 699 – 2007/0249 (COD) en dat voorstel op 13 november 2007 bij het Europees Parlement en bij de Raad ingediend met het oog op de vaststelling daarvan via de medebeslissingsprocedure van artikel 251 van het EG-Verdrag.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft op 29 mei 2008 advies uitgebracht. Het Comité van de Regio's heeft op 19 juni 2008 advies uitgebracht.

Op 5 november 2008 heeft de Commissie overeenkomstig artikel 250 van het EG-Verdrag haar gewijzigd voorstel vastgesteld en daarbij veel van de amendementen die het Europees Parlement op 24 september 2008 in eerste lezing had aangenomen, geheel of gedeeltelijk overgenomen.

De Raad heeft overeenkomstig artikel 251 van het EG-Verdrag op 16 februari 2009 zijn gemeenschappelijk standpunt met betrekking tot het voorstel vastgesteld.

De Commissie heeft op 17 februari 2009 haar mededeling over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad aangenomen.

Het Europees Parlement heeft op 6 mei 2009 zijn standpunt in tweede lezing vastgesteld.

2. DOEL VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE

Het voorstel van de Commissie heeft tot doel een onafhankelijk orgaan op te richten, samengesteld uit deskundigen, dat een doelmatige bijdrage aan de verdere voltooiing van de interne markt kan leveren door de Commissie en de nationale regelgevende instanties te helpen bij de tenuitvoerlegging van het EU-regelgevingskader voor elektronische communicatie.

3. COMMENTAAR VAN DE COMMISSIE

3.1. Algemeen

In zijn plenaire vergadering van 6 mei 2009 heeft het Europees Parlement een aantal amendementen op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad, waarover het met de Raad had onderhandeld, goedgekeurd om zodoende de vaststelling in tweede lezing te garanderen. Deze amendementen hebben vooral betrekking op de onderstaande elementen.

Bij de verordening, als gewijzigd door het Europees Parlement, wordt de volgende tweeledige structuur opgezet. Het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (BEREC), bestaande uit een raad die is samengesteld uit de 27 nationale regelgevers, zou raadgevende bevoegdheden hebben, maar geen rechtspersoonlijkheid; het Bureau, dat bestaat uit een comité van beheer (27 + 1 lid dat de Commissie vertegenwoordigt) en een administratief directeur, zou een ondersteunende rol hebben en de vorm aannemen van een communautair orgaan met rechtspersoonlijkheid. BEREC zou de Commissie en de nationale regelgevende instanties bijstaan met deskundigenadvies op de gebieden waarvoor zij krachtens de EU-regelgeving voor elektronische communicatie verantwoordelijk zijn. Het Bureau zou de diensten voor professionele en administratieve ondersteuning verlenen die BEREC nodig heeft om zijn taken te vervullen en zou worden gefinancierd met een subsidie van de Gemeenschap en met financiële bijdragen die de lidstaten of de NRI’s op vrijwillige basis zouden verlenen om specifieke posten voor werkingskosten te financieren.

De Commissie aanvaardt de amendementen van het Europees Parlement, aangezien die sporen met het algemene doel en de algemene kenmerken van het voorstel.

3.2. Gewijzigd voorstel

Krachtens artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag wijzigt de Commissie haar voorstel overeenkomstig de amendementen die het Europees Parlement in zijn plenaire vergadering van 6 mei 2009 heeft aangenomen.

COM(2008) 720 definitief.

PB C 75E van 31.3.2009, blz. 67.

COM(2009) 78 definitief.