Artikelen bij COM(2010)347 - Advies over de amendementen van het EP op het Raadsstandpunt over het voorstel voor een richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52010PC0347

Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over de amendementen van het Europees Parlement op het standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen en tot intrekking van richtlijn 86/613/EEG /* COM/2010/0347 def. - COD 2008/0192 */


[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 23.6.2010

COM(2010)347 definitief

2008/0192 (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over de amendementen van het Europees Parlement op het standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen en tot intrekking van Richtlijn 86/613/EEG

2008/0192 (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over de amendementen van het Europees Parlement op het standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen en tot intrekking van Richtlijn 86/613/EEG

1. Inleiding

In artikel 294, lid 7, onder c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is bepaald dat de Commissie advies uitbrengt over de door het Europees Parlement in tweede lezing voorgestelde amendementen. Over de 17 door het Parlement voorgestelde amendementen brengt de Commissie onderstaand advies uit.

2. Achtergrond

Op 3 oktober 2008 heeft de Commissie haar voorstel voor een richtlijn goedgekeurd en ingediend bij het Europees Parlement en de Raad voor vaststelling via de medebeslissingsprocedure als bedoeld in artikel 251 van het EG-Verdrag.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft advies uitgebracht op 24 maart 2009.

Op 6 mei 2009 heeft het Europees Parlement in eerste lezing een wetgevingsresolutie vastgesteld waarin het voorstel van de Commissie met 28 amendementen werd goedgekeurd. De Commissie heeft tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement meegedeeld dat zij de meeste amendementen geheel of gedeeltelijk kon aanvaarden.

Overeenkomstig artikel 251 van het EG-Verdrag heeft de Raad op 30 november 2009 een politiek akkoord over het voorstel bereikt en op 8 maart 2010 formeel zijn standpunt in eerste lezing vastgesteld.

De Commissie heeft haar mededeling aan het Europees Parlement inzake het standpunt van de Raad in eerste lezing op 22 maart 2010 goedgekeurd.

3. Doel van het voorstel

Het voorstel van de Commissie beoogt de wijziging van het rechtskader van de Unie betreffende de toepassing van het beginsel van de gelijke behandeling van vrouwen en mannen op zelfstandigen en hun echtgenoten.

Het brengt essentiële wijzigingen aan in de huidige richtlijn, die van 1986 dateert. Ten eerste wordt het begrip partner uitgebreid en omvat dit nu ook levenspartners, voor zover zij erkend zijn door de nationale wetgeving. In de tweede plaats bepaalt het voorstel dat meewerkende echtgenoten van zelfstandigen op grond van hun bijdrage aan de activiteiten van het familiebedrijf desgevraagd hetzelfde niveau van sociale bescherming moeten kunnen genieten. Tot slot is in het voorstel opgenomen dat vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende echtgenotes desgevraagd recht moeten hebben op een zwangerschapsuitkering die hen in staat stelt hun werk gedurende een periode van ten minste 14 weken te onderbreken.

4. Advies van de Commissie over de amendementen van het Europees Parlement

In haar mededeling inzake het standpunt van de Raad in eerste lezing concludeerde de Commissie dat, hoewel het standpunt in eerste lezing van de Raad niet beantwoordt aan een aantal wezenlijke doelstellingen van haar voorstel, de enige manier om de procedure voortgang te laten vinden was dat zij het standpunt in eerste lezing van de Raad zou steunen.

Het Europees Parlement heeft een beperkt aantal amendementen in het standpunt van de Raad aangebracht, voornamelijk om de tekst te verduidelijken, niet om de reikwijdte ervan te veranderen. Tijdens de besprekingen hebben de twee medewetgevers, met steun van de Europese Commissie, overeenstemming bereikt over de amendementen van het Europees Parlement.

4.1. Door de Commissie aanvaarde amendementen

De Commissie aanvaardt alle amendementen van het Europees Parlement, aangezien zij aansluiten bij het algehele doel van het voorstel.

5. Conclusie

Krachtens artikel 293, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie wijzigt de Commissie haar voorstel overeenkomstig de amendementen die het Europees Parlement in zijn plenaire vergadering van 18 mei 2010 heeft aangenomen.

COM(2008) 636.

A6-0258/2009.

Standpunt (EU) nr. 8/2010, PB C 123 van 12.5.2010, blz. 5.

COM(2010) 99.