Artikelen bij COM(2011)943 - Overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de EU over het het standpunt van de Raad over de goedkeuring van een mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 294, lid 6, VWEU met betrekking tot het standpunt van de Raad in eerste lezing over de vaststelling van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52011PC0943

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENTovereenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unieover het het standpunt van de Raad over de goedkeuring van een mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 294, lid 6, VWEU met betrekking tot het standpunt van de Raad in eerste lezing over de vaststelling van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft /* COM/2011/0943 definitief - 2010/0326 (COD) */


2010/0326 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het

het standpunt van de Raad over de goedkeuring van een mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 294, lid 6, VWEU met betrekking tot het standpunt van de Raad in eerste lezing over de vaststelling van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft

1. ACHTERGROND

Toezending van het voorstel aan het Europees Parlement en de Raad (document COM(2010) 666/EG definitief – / COD): 2010/0326 | 15 november 2010 |

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: | 15 maart 2011 |

Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing: | 7 april 2011 |

Vaststelling van het standpunt van de Raad: | 15 december 2011 |

Op 15 november 2010 heeft de Commissie bij de wetgever een voorstel ingediend voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft (COM(2010) 666), een ziekte bij herkauwers (runderen, schapen en geiten) die de voorbije tien jaar tot grote economische verliezen in de EU heeft geleid. Het voorstel van de Commissie heeft als rechtsgrond Richtlijn 92/119/EEG van de Raad van 17 december 1992 tot vaststelling van algemene communautaire bepalingen voor de bestrijding van bepaalde dierziekten en van specifieke maatregelen ten aanzien van de vesiculaire varkensziekte, en met name artikel 15, tweede streepje.

Tijdens de discussies in de Raad heeft geen enkele lidstaat bezwaar gemaakt tegen het voorstel toen het ter technische discussie werd voorgelegd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de veterinaire diensten en de landbouwraden/attachés op 13 januari 2011. Het Coreper heeft de urgentie van deze kwestie unaniem erkend en het standpunt van de lidstaten op 26 januari 2011 zonder discussie vastgesteld. De voorzitter van het Coreper heeft het voorstel van de Commissie op 26 januari 2011 per brief naar het Europees Parlement gestuurd, tezamen met een voorstel om de rechtsgrond ervan via de gewone wetgevingsprocedure door de medewetgevers te laten wijzigen in artikel 43, lid 2, VWEU. Bovendien heeft het Coreper het Parlement verzocht de kwestie urgent te behandelen om de termijnen van het voorstel van de Commissie te kunnen naleven.

Het Europees Parlement heeft op 7 april 2011 zijn advies in eerste lezing uitgebracht. De Commissie heeft haar voorstel niet gewijzigd in het licht van deze eerste lezing. De Raad heeft al te kennen gegeven de door de Commissie voorgestelde maatregelen en de kleine amendementen van het Europees Parlement te steunen.

De horizontale kwestie van de concordantietabellen vormt het onderwerp van een interinstitutioneel akkoord, dat door de Raad Concurrentievermogen en door de Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement respectievelijk op 29 september 2011 en 20 oktober 2011 is goedgekeurd.

De Raad heeft zijn standpunt in eerste lezing op 15 december vastgesteld met het oog op een eventuele vervroegde tweede lezing.

Het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité is op 15 maart 2011 goedgekeurd (NAT/512). Rapporteur is de heer Ludvík Jírovec.

2. DOEL VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE

Het voorstel van de Commissie beoogt een flexibelere vaccinatie tegen bluetongue zodat ook dieren buiten de gebieden waar beperkingen op de verplaatsing van dieren gelden, kunnen worden gevaccineerd.

Het voorstel van de Commissie wijzigt dus Richtlijn 2000/75/EG van de Raad. Artikel 5 wordt gewijzigd zodat de bevoegde autoriteiten vaccinaties tegen bluetongue kunnen toestaan na een specifieke risicobeoordeling. Op grond van de wijziging van artikel 8, lid 2, onder b), van Richtlijn 2000/75/EG mogen binnen het toezichtsgebied geen vaccinaties met 'levende verzwakte' vaccins worden uitgevoerd. Verder wordt voorgesteld artikel 10, lid 2, van de richtlijn te wijzigen om het momenteel geldende verbod op vaccinaties binnen het toezichtsgebied te beperken tot vaccinaties met 'levende verzwakte' vaccins. Het voorstel staat bijgevolg vaccinaties met 'geïnactiveerde vaccins' – die veiliger zijn – toe.

Bovendien bepaalt het voorstel van de Commissie dat de lidstaten – wanneer zij de bovenstaande bepalingen vaststellen – de Commissie de tekst van die bepalingen moeten meedelen, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en de richtlijn.

3 . OPMERKINGEN OVER HET STANDPUNT VAN DE RAAD

Het standpunt van de Raad luidt dat in plaats van het door de Commissie voorgestelde artikel artikel 43, lid 2, VWEU als rechtsgrond moet worden gebruikt omdat het Verdrag van Lissabon de gewone wetgevingsprocedure heeft ingevoerd voor voorstellen op basis van artikel 43. De Commissie maakt geen bezwaar tegen deze wijziging van de rechtsgrond.

Aangezien de Raad in overeenstemming met het voorstel van de Commissie instemt met de mogelijkheid om ook buiten de gebieden waar beperkingen op de verplaatsing van dieren gelden, tegen bluetongue te vaccineren, steunt de Commissie het standpunt van de Raad.

Doordat de goedkeuring van het voorstel vertraging heeft opgelopen als gevolg van het interinstitutionele debat over de concordantietabellen, is de Raad voornemens de voorgestelde termijnen voor de vaststelling en de bekendmaking van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen die nodig zijn om aan deze richtlijn te voldoen, en voor de toepassing van die bepalingen uit te stellen. De Commissie aanvaardt dit uitstel, dat verenigbaar blijft met het volgende vaccinatieseizoen.

De Raad is gekant tegen het verzoek om een correlatietabel voor het onderhavige voorstel. Er wordt slechts een beperkt aantal amendementen op een bestaande en al sinds tien jaar in nationaal recht omgezette richtlijn voorgesteld. De omzetting ervan kan bijgevolg gemakkelijk worden gecontroleerd en daarom aanvaardt de Commissie dat er geen bepaling over concordantietabellen in deze richtlijn wordt opgenomen.

Het Europees Parlement heeft amendementen ingediend die er hoofdzakelijk op neerkomen dat artikel 43, lid 2, als rechtsgrond wordt voorgesteld en nieuwe uitvoeringsdata worden ingevoerd om de tijdige handhaving met het oog op het vaccinatieseizoen te waarborgen. Over geen van die amendementen bestond betwisting. De interinstitutionele discussies over de correlatietabellen hebben echter verhinderd dat vooruitgang over het voorstel is geboekt.

4. CONCLUSIE

De Commissie verheugt zich over het standpunt van de Raad in eerste lezing, dat het pad effent voor een akkoord in vervroegde tweede lezing.

Richtlijn 2000/75/EG van de Raad van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PB L 327 van 22.12.2000, blz. 74).

PB L 62 van 15.3.1993, blz. 69.