Artikelen bij COM(2014)151 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake wijziging van Verordening (EG) nr. 428/2009 tot instelling van een gemeenschappelijke regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52014PC0151

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het standpunt van de Raad met het oog op de vaststelling van een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 428/2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik /* COM/2014/0151 final - 2011/0310 (COD) */


2011/0310 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het

standpunt van de Raad met het oog op de vaststelling van een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 428/2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik

1. Achtergrond

Indiening voorstel bij het Europees Parlement en de Raad (document COM(2011) 704 definitief – 2011/0310 COD): || 7 november 2011

Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing: || 23 oktober 2012

Vaststelling van het standpunt van de Raad: || 3 maart 2014

2. Doel van het voorstel van de Commissie

Het voorstel voorziet in wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad met betrekking tot de procedure voor het bijwerken van de EU-controlelijst.

Doel is de Commissie de bevoegdheid te verlenen om de in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad opgenomen EU-lijst van aan controle onderworpen producten voor tweeërlei gebruik bij te werken door middel van gedelegeerde handelingen, overeenkomstig artikel 290 VWEU, met het oog op de volledige naleving van de verplichtingen inzake internationale veiligheid en het behoud van het concurrentievermogen van de marktdeelnemers uit de EU. Het voorstel van de Commissie heeft ook tot doel de Commissie de bevoegdheid te verlenen om 'bestemmingen' (d.w.z. landen) te schrappen van de lijst in bijlage II met landen waarvoor algemene EU-uitvoervergunningen gelden, zodat de EU snel kan inspelen op internationale omstandigheden.

3. Opmerkingen over het standpunt van de Raad

De Raad steunt in zijn standpunt de kernelementen van het voorstel van de Commissie, maar overweegt enkele wijzigingen aan het oorspronkelijke Commissievoorstel met betrekking tot het schrappen van bepaalde bestemmingen (landen) waarvoor vereenvoudigde uitvoerprocedures gelden en met betrekking tot het toepassingsgebied van de gedelegeerde handelingen.

De Raad suggereert voorts om de controle van gedelegeerde bevoegdheden door het Parlement in overeenstemming te brengen met het akkoord over de algemene handelswet II. Bij de verordening zal een verklaring van de Commissie over gedelegeerde handelingen worden gevoegd, waarin de Commissie eraan herinnert dat zij zich er uit hoofde van de kaderovereenkomst toe verbindt het Parlement informatie over deskundigengroepen te verstrekken.

In zijn standpunt overweegt de Raad eveneens bepaalde wijzigingen met betrekking tot de toetsing en de geldigheid van de delegatie van bevoegdheden: deze zou worden beperkt tot 5 jaar en mits voorlegging van een verslag stilzwijgend worden verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad ten laatste drie maanden voor het einde van de periode tegen deze verlenging bezwaar maakt.

Ten slotte bevat het standpunt van de Raad een begeleidende gemeenschappelijke verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de toetsing van het controlesysteem voor de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik en een verklaring van de Commissie over bijwerking van de verordening (zie hieronder).

4. Conclusie

De Commissie gaat akkoord met het standpunt van de Raad.

___

VERKLARINGEN

Gemeenschappelijke verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de toetsing van het controlesysteem voor de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie onderkennen het belang van een voortdurende verbetering van de doeltreffendheid en de samenhang van de EU-regeling voor controle op de uitvoer van strategische producten, waarbij een hoog niveau van veiligheid en voldoende transparantie worden gewaarborgd zonder dat er wordt geraakt aan het concurrentievermogen en de legitieme handel in producten voor tweeërlei gebruik.

De drie instellingen vinden dat modernisering en verdere convergentie van het systeem noodzakelijk zijn om gelijke tred te kunnen houden met nieuwe dreigingen en snelle technologische veranderingen, verstoringen te beperken, een echte gemeenschappelijke markt voor producten voor tweeërlei gebruik (gelijk speelveld voor uitvoerders) tot stand te brengen en te blijven fungeren als uitvoercontrolemodel voor derde landen.

Daartoe is het van essentieel belang dat het proces voor bijwerking van de controlelijsten (bijlagen bij de verordening) wordt gestroomlijnd, de risicobeoordeling en de uitwisseling van informatie worden versterkt, verbeterde industrienormen worden ontwikkeld en ongelijkheden bij de uitvoering worden beperkt.

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie onderkennen de kwesties met betrekking tot de uitvoer van bepaalde informatie- en communicatietechnologieën (ICT) die kunnen worden gebruikt in verband met mensenrechtenschendingen of om de veiligheid van de EU te ondermijnen, met name wat betreft technologieën die worden gebruikt voor grootschalige bewaking, monitoring, nasporen, traceren en censureren, of om zwakke plekken in software uit te buiten.

Er is hierover technisch overleg gestart, onder meer in het kader van het collegiale bezoek inzake producten voor tweeërlei gebruik van de EU, de Coördinatiegroep tweeërlei gebruik, en de regelingen voor uitvoercontrole, en er worden verdere maatregelen genomen om noodsituaties aan te pakken met sancties (overeenkomstig artikel 215 VWEU), of nationale maatregelen. Er zullen ook meer inspanningen worden gedaan om multilaterale overeenkomsten in de context van uitvoercontroleregelingen te stimuleren, en er zal worden nagegaan hoe deze kwestie kan worden aangepakt in de context van de lopende evaluatie van het beleid van de EU inzake uitvoercontrole op producten voor tweeërlei gebruik, en de opstelling van een mededeling van de Commissie. In dit verband hebben de drie instellingen nota genomen van de overeenkomst van 4 december 2013 van de deelnemende lidstaten aan het Wassenaar Arrangement om controles op complexe bewakingsinstrumenten die toegang zonder toestemming tot computersystemen mogelijk maken, en op IP-netwerkbewakingssystemen goed te keuren.

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hechten ook aan de verdere ontwikkeling van het bestaande vangnetmechanisme voor producten voor tweeërlei gebruik die niet onder bijlage I bij de verordening vallen, teneinde het uitvoercontrolesysteem en de toepassing daarvan op de Europese eengemaakte markt verder te versterken.

Verklaring van de Commissie over gedelegeerde handelingen

In het kader van deze verordening herinnert de Commissie aan haar toezegging in punt 15 van de kaderovereenkomst over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Commissie, namelijk dat zij in het kader van de opstelling van gedelegeerde handelingen het Parlement alle informatie en documentatie over haar bijeenkomsten met nationale deskundigen zal verstrekken.

Verklaring van de Commissie over de plannen voor bijwerking van de verordening

Teneinde een meer geïntegreerde, doeltreffende en coherente Europese aanpak van het vervoer (uitvoer, overbrenging, tussenhandel en doorvoer) van strategische producten te waarborgen, zal de Commissie met een nieuw voorstel komen om de verordening zo spoedig mogelijk bij te werken.

_______________________