Artikelen bij COM(2014)159 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake wijziging van Verordening (EG) nr. 812/2004

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52014PC0159

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het standpunt van de Raad over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 812/2004 /* COM/2014/0159 final - 2012/0216 (COD) */


2012/0216 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie over het

standpunt van de Raad over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 812/2004

Toezending van het voorstel aan het Europees Parlement en de Raad (document COM(2012) 447 final – 2012/0216 COD): || 8 augustus 2012

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: || 14 november 2012

Advies van het Comité van de Regio’s: || Geen advies

Standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing: || 16 april 2013

Vaststelling van het standpunt van de Raad: || 3 maart 2014

2. Doel van het voorstel van de Commissie

De algemene doelstelling van dit voorstel bestaat erin, de bepalingen van Verordening (EG) nr. 812/2014 van de Raad tot vaststelling van maatregelen betreffende de bijvangsten van walvisachtigen bij de visserij en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 88/98 in overeensteming te brengen met de bepalingen van het Verdrag van Lissabon door de aan de Commissie verleende bevoegdheden te herindelen in maatregelen van gedelegeerde aard en maatregelen van uitvoerende aard.

3. Opmerkingen over het standpunt van de Raad

3.1.      Algemene opmerkingen over het standpunt van de Raad

De Commissie is het eens met het standpunt van de Raad, aangezien in het politieke compromis dat het Europees Parlement en de Raad hebben bereikt, de herindeling van de bevoegdheden zoals vervat in het voorstel van de Commissie wordt behouden. Om voor meer duidelijkheid te zorgen heeft de Raad het toepassingsgebied van de gedelegeerde handeling inzake akoestische afschrikmiddelen in nauwkeuriger bewoordingen omschreven. De Commissie kan instemmen met dit compromis. In overleg met het Europees Parlement heeft de Raad voorts de duur van de delegatie van bevoegdheden tot vier jaar beperkt. De Commissie kan deze beperking aanvaarden, aangezien zij een clausule van stilzwijgende vernieuwing omvat.

3,2.      Amendementen van het Europees Parlement in eerste lezing

Het Europees Parlement heeft 4 amendementen ingediend, die niet raakten aan de herindeling van de aan de Commissie verleende bevoegdheden. Het belangrijkste van deze amendementen beperkte de duur van de delegatie van bevoegdheden tot drie jaar en voerde een verplichting in om de verordening opnieuw te bezien en uiterlijk op 31 december 2015 een wijzigingsvoorstel in te dienen.

In het kader van de triloog hebben besprekingen en onderhandelingen over de amendementen van het Europees Parlement plaatsgevonden. Als gevolg daarvan is de delegatie van bevoegdheden tot vier jaar beperkt en is de verplichting om de bepalingen van de verordening opnieuw te bezien zo geformuleerd dat het initiatiefrecht van de Commissie wordt gerespecteerd.

3.3.      Nieuwe door de Raad ingevoerde bepalingen en desbetreffend standpunt van de Commissie

De Raad en het Parlement hebben overeenstemming bereikt over een verplichting voor de Commissie om de bepalingen van deze verordening uiterlijk eind 2015 opnieuw te bezien en zo nodig een nieuw wetgevingsvoorstel in te dienen. De Commissie kan dit aanvaarden aangezien het initiatiefrecht van de Commissie erdoor wordt gevrijwaard en er een verwijzing is opgenomen naar de ontwikkeling van maatregelen in het kader van de regionalisering, die een belangrijke doelstelling van het gemeenschappelijk visserijbeleid is. 

De Raad heeft het toepassingsgebied van de delegatie van bevoegdheden met betrekking tot de specificaties en het gebruik van akoestische afschrikmiddelen nauwkeurig omschreven. De Commissie kan hiermee instemmen omdat het voor duidelijkheid zorgt.

3.4.      Problemen bij de vaststelling van het standpunt in eerste lezing en desbetreffend standpunt van de Commissie

Tijdens de afronding van de onderhandelingen is overeenstemming bereikt over de verlening van bevoegdheden aan de Commissie. De Commissie kan de afgesproken regeling aanvaarden.

Wat betreft de verplichting om deze verordening opnieuw te bezien en zo nodig een overkoepelend wetgevingsvoorstel in te dienen, acht de Commissie het echter noodzakelijk een verklaring af te leggen om haar standpunt te verduidelijken.

4. Conclusie

De Commissie kan instemmen met het standpunt van de Raad, dat het resultaat is van de onderhandelingen met het Europees Parlement. Desalniettemin acht de Commissie het noodzakelijk de volgende verklaring met betrekking tot artikel 7, lid 3, af te leggen:

Ad artikel 7, lid 3

De Commissie overweegt de mogelijkheid om te komen met een voorstel voor een nieuw kader voor technische maatregelen, met inbegrip van mitigerende maatregelen om de bijvangsten van walvisachtigen en andere kwetsbare soorten zo veel mogelijk te beperken en om de ontwikkeling mogelijk te maken van specifieke maatregelen die waar passend op de specifieke kenmerken van visserij op regionaal niveau zijn toegesneden. Zodra dit is bereikt, wordt deze verordening ingetrokken.