Artikelen bij SEC(2010)1018 - Antwoorden van de Commissie op hoofdstuk 9 van het jaarverslag administratieve en andere uitgaven voor 2009

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

NL

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 7.9.2010

SEC(2010) 1018 definitief

ANTWOORDEN VAN DE COMMISSIE OP HOOFDSTUK 9 VAN HET JAARVERSLAG

ADMINISTRATIEVE EN ANDERE UITGAVEN VOOR 2009

ANTWOORDEN VAN DE COMMISSIE OP HOOFDSTUK 9 VAN HET JAARVERSLAG

ADMINISTRATIEVE EN ANDERE UITGAVEN VOOR 2009

Inleiding

Regelmatigheid van de verrichtingen

9.9. De Commissie is verheugd over de positieve toetsing van de Rekenkamer waarbij is vastgesteld dat de administratieve uitgaven geen materiële fouten bevatten.

Opmerkingen over specifieke instellingen

9.18. Het Bureau voor het beheer en de afwikkeling van de individuele rechten (PMO) heeft reeds actie ondernomen om vertragingen bij de controle van de nationale sociale uitkeringen weg te werken en zal de opgespoorde gevallen verder nagaan. Tussen medio oktober 2009 en eind april 2010 werden 348 van 598 dossiers geopend en werden reeds 243 dossiers gesloten. Er zullen verder controles worden uitgevoerd.

Er is gepland in het nieuwe systeem de mogelijkheid in te bouwen om de nationale sociale uitkeringen automatisch te actualiseren, maar het zal niet mogelijk zijn dit systeem operationeel te maken vóór begin 2011. Van dan af zullen de uitkeringen echter met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd en teruggevorderd overeenkomstig artikel 85 van het Statuut.

9.19. De Commissie (DG RELEX) neemt nota van deze opmerking en zal dit probleem aanpakken door tijdig voldoende informatie te verstrekken aan ambtenaren en door regelmatige controles. Er worden controles uitgevoerd op de persoonlijke situatie van het personeel bij indiensttreding van nieuwe personeelsleden. Er kunnen ook regelmatige controles worden gedaan van personeel dat al een tijd in dienst is, als onderdeel van de controles die worden verricht door de eenheden die bevoegd zijn voor het beheer van de rechten en plichten van personeel in de delegaties.

Meer bepaald zal de komende oprichting van de Europese dienst voor extern optreden (EEAS) het nodig maken informatie te verspreiden en waar nodig standaarddocumenten voor de nieuwe dienst goed te keuren. Naar aanleiding van de aanpassing van het Statuut van het personeel van de instellingen zal het personeel er opnieuw op worden gewezen dat met name bij wijziging van hun persoonlijke situatie de diensten van de EEAS daarvan op de hoogte moeten worden gesteld en dit met documenten moet worden gestaafd.

Wat de vijf opgespoorde gevallen betreft, zal de Commissie de nodige follow-up verrichten en zal zij, indien er financiële gevolgen zijn, de nodige corrigerende maatregelen nemen.

9.20. De actualisering van alle dossiers waarop deze bepaling van het Statuut van toepassing is, ging in februari 2010 van start. Zodra de achterstand is weggewerkt, zal PMO de betreffende dossiers herzien telkens als er een wijziging is in de situatie van de begunstigden of wanneer de criteria van artikel 81 bis van toepassing zijn. PMO zal ook onderzoeken of het nieuwe IT-systeem voor de vaststelling van de pensioenen kan worden gebruikt voor een automatische actualisering van de dossiers.

Europese agentschappen

9.34. Bij de voorbereiding van de begroting van 2008 stelde de Commissie een budget voor het Voorzieningsagentschap van Euratom (ESA) voor. De begrotingsautoriteit wees dit voorstel af en de Commissie heeft derhalve alle uitgaven van ESA in 2008 op zich genomen. Ook in 2009 en 2010 heeft de Commissie de uitgaven van ESA verder voor eigen rekening genomen en zij stelt voor in 2011 hetzelfde te doen.

Europese scholen

9.37. De toepassing van het beginsel van boekhouding op transactiebasis wordt momenteel onderzocht in het kader van een evaluatie van het financieel reglement in de Europese scholen. Hieruit voortvloeiende voorstellen zullen later op het jaar aan de raad van bestuur worden voorgelegd.

Bijlage 9.4

Punt 6. PMO is reeds begonnen met het testen van de vernieuwde modules voor het beheer van de individuele rechten. Het uitgebreide testprogramma houdt rekening met de lessen die uit de voorbije ervaringen werden getrokken.

Punt 7. Om de huidige aanvullende regeling permanent te maken is een rechtsgrondslag nodig. Hiervoor moet de regeling die van toepassing is op de andere personeelsleden, worden gewijzigd. Een voorstel hiertoe heeft de Commissie gevoegd bij het voorstel tot oprichting van de Europese dienst voor extern optreden (EEAS) dat bij de Raad en het Europees Parlement is ingediend.


NL NL