Artikelen bij COM(2017)317 - Ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 4-5/2017

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 7.6.2017

COM(2017) 317 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF

Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 4-5/2017


INHOUD


1. Inleiding

2. Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

3. Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2017 (voorlopige cijfers)

4. Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

5. Conclusies

bijlage 1:Besteding van de ELGF-kredieten tot en met 31.3.2017 (voorlopige cijfers)


1.Inleiding

Dit verslag bevat de meest recente gegevens over de uitvoering van de begroting 2017 voor het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF), voor de periode van 16 oktober 2016 tot en met 31 maart 2017. In de tabel in de bijlage wordt het werkelijke niveau van de uitvoering van de begroting vergeleken met het verwachte uitgavenprofiel, dat is bepaald in het kader van het op grond van artikel 28 van Verordening (EU) nr. 1306/2013 opgezette systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Hieronder volgt een korte toelichting bij een aantal begrotingsartikelen die de grootste verschillen tussen de werkelijke en de verwachte uitvoering van de begroting 2017 te zien geven.

2.Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

Voor 2017 gelden ontvangsten uit financiële correcties die zijn opgelegd op grond van besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring, en ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden, op grond van artikel 43 van Verordening (EU) nr. 1306/2013 als bestemmingsontvangsten ter financiering van ELGF-uitgaven.

Overeenkomstig die bepalingen kunnen bestemmingsontvangsten worden gebruikt om welke ELGF-uitgaven dan ook te financieren. Als een deel van die ontvangsten niet binnen het begrotingsjaar wordt gebruikt, wordt dat deel automatisch overgedragen naar het volgende begrotingsjaar 1 .

De ELGF-begroting 2017 bevat zowel:

·de meest recente ramingen van de Commissie van de middelen die nodig zijn om uitgaven voor marktmaatregelen en rechtstreekse betalingen te financieren,

·de ramingen van de bestemmingsontvangsten die in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd,

·en de overdracht van het uit het voorafgaande begrotingsjaar overgebleven saldo aan bestemmingsontvangsten.

In haar voorstel voor de ELGF-begrotingskredieten voor 2017 heeft de Commissie de totale verwachte bestemmingsontvangsten in aanmerking genomen, met het verzoek om voor de begroting 2017 bij de berekening van het bedrag aan kredieten de geraamde bestemmingsontvangsten in mindering te brengen op de geraamde behoeften. De begrotingsautoriteit heeft vervolgens de ELGF-begroting goedgekeurd, rekening houdend met de verwachte bestemmingsontvangsten.

Bij de opstelling van de begroting 2017 werden de beschikbare bestemmingsontvangsten door de Commissie op 2 732 miljoen EUR geraamd. Die bestaan uit:

·de in de loop van het begrotingsjaar 2017 verwachte bestemmingsontvangsten, die worden geraamd op 1 430 miljoen EUR (1 278 miljoen EUR uit correcties in het kader van de conformiteitsgoedkeuring en 152 miljoen EUR uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden);

·de van 2016 naar 2017 over te dragen bestemmingsontvangsten, die op 1 302 miljoen EUR worden geraamd.

De Commissie heeft die op 2 732 miljoen EUR geraamde ontvangsten toegewezen aan de volgende regelingen:

·400 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·2 332 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

De som van de goedgekeurde kredieten en de bestemmingsontvangsten voor die regelingen komt overeen met:

·855 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·17 628 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

In de bijlage, waarin de uitvoering van de begroting 2017 voor de periode tot en met 31 maart 2017 (voorlopige cijfers) wordt weergegeven, is bij de begrotingskredieten voor groenten en fruit en voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen (weergegeven op het niveau van het artikel) geen rekening gehouden met de genoemde bestemmingsontvangsten. De cijfers geven de goedgekeurde kredieten voor die artikelen weer (respectievelijk 661,5 miljoen EUR en 33 191,8 miljoen EUR).

Als de aan die artikelen toegewezen bestemmingsontvangsten worden meegerekend, lopen de totale bedragen in de begroting 2017 op tot 1 061,5 miljoen EUR voor groenten en fruit en 35 523,8 miljoen EUR voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen.

3.Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2017 (voorlopige cijfers)


3.1.Marktmaatregelen

De opname van kredieten voor interventies op de landbouwmarkten lag 73,0 miljoen EUR boven het verwachte niveau. Wanneer rekening wordt gehouden met de aan de regeling voor groenten en fruit toegewezen bestemmingsontvangsten (400 miljoen EUR), is het resultaat een beperkte onderbesteding van 39,6 miljoen EUR ten opzichte van het verwachte uitgavenprofiel.

3.1.1.Groenten en fruit (+ 59,5 miljoen EUR)

De overschrijding van het uitgavenprofiel met 59,5 miljoen EUR wordt uitgevlakt wanneer rekening wordt gehouden met de voor deze sector toegewezen bestemmingsontvangsten, waardoor een onderbesteding van 53,1 miljoen EUR ontstaat (zie voetnoot (*) in de bijlage). Voor de regeling voor schoolgroenten en fruit en voor de steun aan producentenorganisaties zijn de uitgavenniveaus evenwel in lijn met die van de voorgaande jaren. Het kleine verschil met het uitgavenprofiel is niet verrassend, aangezien de steun aan producentengroeperingen wordt afgebouwd en het tempo van de opname van de begrotingskredieten voor de lopende buitengewone maatregelen niet op betrouwbare wijze kon worden geraamd.

3.1.2.Producten van de wijnbouwsector (+ 27,8 miljoen EUR)

Voor de steunprogramma’s in de wijnsector hebben de lidstaten het tempo van de uitvoering in de afgelopen twee maanden opgedreven, in het bijzonder voor afzetbevordering, herstructurering en omschakeling van wijngaarden en investeringsmaatregelen.

3.1.3.Melk en zuivelproducten (- 24,9 miljoen EUR)

Een belangrijke factor voor het uitvoeringsniveau voor dit artikel is de uitvoering van de buitengewone aanpassingssteun voor de veehouderijsectoren 2 . Het bedrag van 350 miljoen EUR aan kredieten voor die steunregeling is opgenomen in begrotingspost 05 02 12 99 – Overige maatregelen (melk en zuivelproducten). Aangezien de lidstaten de steun evenwel kunnen toewijzen aan producenten in alle sectoren van de veehouderij, was de opname van de kredieten voor dit artikel lager dan in de begroting was voorzien.

Met betrekking tot de opname voor de bovengenoemde regeling en de regeling tot vermindering van de melkproductie (begroot op 150 miljoen EUR), wordt er op basis van het bestedingsprofiel van uitgegaan dat de uitgaven gelijkmatig gespreid zullen zijn over de subsidiabiliteitsperiode tot en met 30 september 2017.

3.1.4.Varkensvlees, eieren, pluimvee, producten van de bijenteelt en andere dierlijke producten (+ 11,9 miljoen EUR)

De overbesteding ten opzichte van het profiel is voornamelijk het gevolg van de in punt 3.1.3 genoemde buitengewone aanpassingssteun, waarbij de uitgaven voor de overeenkomstige steun in de sector varkensvlees ten laste van dit artikel worden gedeclareerd, terwijl het volledige bedrag van de begrote kredieten is opgenomen in artikel 05 02 12 – Melk en zuivelproducten. Bijgevolg doet zich bij de voor dit artikel goedgekeurde kredieten een overbesteding voor, die wordt gefinancierd via kredietoverschrijvingen uit begrotingsartikel 05 02 12.


3.2.Rechtstreekse betalingen

De opname van kredieten voor rechtstreekse betalingen lag 1 466,3 miljoen EUR onder het bestedingsprofiel. Wanneer rekening wordt gehouden met de bestemmingsontvangsten voor dit begrotingshoofdstuk (zie ook punt 2 hierboven), is er sprake van een onderbesteding van ongeveer 3,5 miljard EUR. Er moet evenwel worden opgemerkt dat op 31 maart 2017 30,7 miljard EUR was besteed. In feite is dat een belangrijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen op hetzelfde tijdstip 24,4 miljard EUR was besteed. Vorig jaar werden voor het eerst de regelingen inzake rechtstreekse betalingen uitgevoerd die zijn overeengekomen in het kader van de hervorming van het GLB van 2013.

Voor verschillende regelingen is de uitvoering van de rechtstreekse betalingen duidelijk verbeterd ten opzichte van de situatie op hetzelfde tijdstip in het begrotingsjaar 2016.

3.2.1.Ontkoppelde rechtstreekse betalingen (- 1 937,8 miljoen EUR)

Het afzetten van de uitgaven tegen de begrote kredieten is hier slechts in beperkte mate relevant wegens de voor de basisbetalingsregeling toegewezen bestemmingsontvangsten (zie ook punt 2 hierboven). Als rekening wordt gehouden met de bestemmingsontvangsten, blijven de betalingen 3 990,8 miljoen EUR achter bij het uitvoeringsprofiel (zie voetnoot (*) in de bijlage). Toch is dit resultaat aanmerkelijk beter dan op hetzelfde tijdstip in het begrotingsjaar 2016 (een verschil van 9 641,7 miljoen EUR).

De Commissie onderzoekt maandelijks de niveaus van uitvoering in de lidstaten en hun ramingen van de toekomstige uitgaven. Op dit moment wordt het verschil als tijdelijk beschouwd en wordt ervan uitgegaan dat de vertraging bij de uitvoering van de ontkoppelde rechtstreekse betalingen vóór het einde van het begrotingsjaar zal zijn afgenomen.

3.2.2.Andere rechtstreekse betalingen (+ 471,5 miljoen EUR)

Het huidige uitvoeringsniveau, dat hoger ligt dan het bestedingsprofiel, is voornamelijk toe te schrijven aan een versnelde uitvoering van de maatregelen voor vrijwillige gekoppelde steun door verschillende lidstaten en aan de betaling van een aanzienlijk bedrag voor katoen door één lidstaat.

4.Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

De in de bijlage opgenomen tabel geeft een overzicht van de eind maart 2017 geïnde bestemmingsontvangsten, in totaal 626,5 miljoen EUR. Meer bepaald:

·bedroegen de ontvangsten uit correcties op grond van de besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring 560,8 miljoen EUR en is de verwachting dat daar tegen het einde van het begrotingsjaar nog bedragen bij zullen komen;

·bedroegen de ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden 63,4 miljoen EUR en is ook hier de verwachting dat daar tegen het einde van het begrotingsjaar nog bedragen bij zullen komen; en

·bedroegen een aantal resterende inkomsten van de melkheffing 2,3 miljoen EUR.

Van 2016 naar 2017 is 1 304 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten overgedragen.

Als gevolg hiervan was er op 31 maart 2017 in totaal 1 930,5 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten beschikbaar voor de financiering van ELGF-uitgaven. De verwachting is dat dit bedrag zal worden aangevuld met bedragen die nog in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd.

5.Conclusies

Uit de voorlopige uitvoering van de ELGF-begrotingskredieten 2017 voor de periode tot en met 31 maart 2017 blijkt dat de maandelijkse vergoedingen aan de lidstaten 1 409,2 miljoen EUR onder het berekende bestedingsprofiel liggen. Het verschil is evenwel aanzienlijk afgenomen ten opzichte van de situatie op 31 januari 2017.

Er is reeds een bedrag van 1 930,5 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten beschikbaar en dat zal waarschijnlijk worden aangevuld met bedragen die nog in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd.

Op dit moment verwacht de Commissie dat de opname van kredieten voor marktgerelateerde uitgaven en rechtstreekse betalingen in de komende maanden zal versnellen, met name voor sommige lidstaten, en dat alle rechtstreekse betalingen zullen worden uitgevoerd zoals oorspronkelijk verwacht bij de vaststelling van de begroting 2017. Voorts is de Commissie van mening dat het bedrag aan bestemmingsontvangsten dat aan het einde van het jaar beschikbaar zal zijn, voldoende zal zijn voor de financiering van zowel de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit als voor de basisbetalingsregeling.


(1)

   In artikel 14 van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie is bepaald dat interne bestemmingsontvangsten slechts één jaar mogen worden overgedragen. Daarom worden die bestemmingsontvangsten, met het oog op een gezond begrotingsbeheer, over het algemeen eerst gebruikt, vóór de goedgekeurde kredieten van het betrokken begrotingsartikel.

(2)

     De sector melk en zuivelproducten, maar ook de sectoren rundvlees, varkensvlees en schapen- en geitenvlees.