Artikelen bij COM(2017)492 - Evenwichtig en vooruitstrevend handelsbeleid om de mondialisering in goede banen te leiden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 13.9.2017

COM(2017) 492 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Een evenwichtig en vooruitstrevend handelsbeleid om de mondialisering in goede banen te leiden


1. Inleiding


Wereldwijde handel levert een cruciale bijdrage tot een competitieve en welvarende Europese Unie, aangezien meer dan 30 miljoen banen ondersteund worden door Europese uitvoer naar de rest van de wereld. Een wereldwijd geïntegreerde economie blijft van voordeel voor zowel grote als kleine of middelgrote Europese ondernemingen, alsook voor Europese burgers, werknemers en consumenten. De mondiale handel moet echter proactief vormgegeven en beheerd worden om te verzekeren dat hij eerlijk is, waarden uitdraagt en stevig verankerd blijft in een op regels gebaseerd systeem. De Europese Unie streeft naar een handelsbeleid dat transparant en verantwoordelijk is, in het voordeel is van alle burgers en moderne oplossingen biedt voor de realiteit van de hedendaagse economie, te midden van de technologische ontwikkelingen. Als onderdeel van het debat dat in maart 1 werd gelanceerd met het Witboek over de toekomst van Europa, schetste een discussienota 2 hoe het handelsbeleid, benevens andere beleidslijnen van de EU, kan helpen om de mondialisering in goede banen te leiden en te verzekeren dat de voordelen van handel eerlijk verdeeld worden, overeenkomstig de EU-principes van solidariteit en duurzaamheid.


De internationale omgeving waarbinnen de EU handel drijft, is voortdurend aan verandering onderhevig: er is een toenemend aantal acties dat het op regels gebaseerde, multilaterale handelssysteem in vraag stelt, hetgeen mogelijk ook kan wijzen op een heropleving van het protectionisme. Tezelfdertijd hebben vele handeldrijvende naties, zowel grote als kleinere spelers, concreet getoond prijs te stellen op eerlijke en open internationale handel.


De Europese Commissie streeft ernaar, te verzekeren dat het handelsbeleid van de EU dusdanig verandert dat het aansluit op de overkoepelende economische en politieke doelstellingen van de Unie, onder meer door de coherentie tussen handelsbeleid en andere externe en interne beleidsgebieden van de EU te bevorderen. Het handelsbeleid draagt bijvoorbeeld bij aan de geïntegreerde beleidsvorming van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, door niet alleen te focussen op economische aspecten maar ook sociale en ecologische doelstellingen na te streven, en draagt bij aan de Europese migratieagenda en de Europese Veiligheidsagenda. Een krachtige en progressieve beleidsagenda moet inspelen op de huidige kansen en uitdagingen van Europa en tegelijkertijd de essentiële belangen van Europa bevorderen. Vandaag stelt de Commissie een pakket nieuwe initiatieven voor die de reeds bestaande, zeer intensieve handelsagenda van de Unie aanvullen en vervolledigen om deze doelstellingen te verwezenlijken:

— Ten eerste een voorstel voor een verordening die als kader zal dienen voor het doorlichten van buitenlandse directe investeringen in de EU, om te verzekeren dat buitenlandse investeringen een belangrijke groeifactor in de EU blijven met bescherming van de essentiële belangen van de EU. Het wetsvoorstel gaat gepaard met een mededeling van de Commissie waarin de strategische noodzaak van een dergelijke doorlichting in detail wordt uiteengezet;

— Ten tweede aanbevelingen voor het openen van onderhandelingen voor handelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland. Deze overeenkomsten zouden voortbouwen op de geslaagde onderhandelingen met onder andere Canada, Singapore, Vietnam alsmede Japan en de alliantie van partners die zich inzetten voor progressieve regels voor wereldhandel;

— Ten derde een aanbeveling voor het openen van multilaterale onderhandelingen voor het oprichten van een gerecht voor het beslechten van investeringsgeschillen, een belangrijke innovatie in het mondiale economische bestuur;

— Ten vierde heeft de Commissie eveneens besloten haar aanbevelingen voor het onderhandelen van richtlijnen voor handelsovereenkomsten voortaan te publiceren, hetgeen heden ingaat met deze drie aanbevelingen. Dit betekent dat ze wanneer ze ter deliberatie worden voorgelegd aan de Raad, ze tegelijkertijd worden doorgestuurd aan het Europees Parlement, zoals dit in het verleden is gebeurd; ze nu tevens automatisch aan de nationale parlementen worden doorgestuurd en voor het grote publiek beschikbaar worden gemaakt, wat op deze wijze een breed en inclusief debat omtrent de geplande overeenkomst vanaf het begin mogelijk maakt;

– Tot slot besloot de Commissie eveneens een groep op te richten om advies over EU-handelsovereenkomsten te leveren, in het kader van haar inzet voor een transparante en inclusieve beleidsvorming voor handel.

Naast deze mededeling publiceert de Commissie vandaag eveneens het eerste tweejaarlijkse verslag over de implementatie van haar handelsbeleidsstrategie 'Handel voor iedereen'. 3 Het verslag brengt de concrete verwezenlijkingen en lopende werkzaamheden in kaart van het verloop van de twee jaren na de aanname van de strategie, en geeft hiermee blijk van de lessen die werden geleerd voor de verdere begeleiding van de ontwikkeling van het EU-handelsbeleid. Het zal in de loop van de herfst worden aangevuld met een Verslag over de implementatie van vrijhandelsovereenkomsten en de Commissie nodigt alle belanghebbenden uit tot debat over een toekomstgericht handelsbeleid op basis van de twee verslagen en deze mededeling. Bovendien zal de 'hulp voor handel'-strategie, gebaseerd op de nieuwe Europese consensus inzake ontwikkeling, dit jaar worden herzien.


2. Nieuwe handelspartnerschappen afsluiten om progressieve regels voor wereldwijde handel op te bouwen

De EU zet zich in voor open handel, verankerd in een op regels gebaseerd, multilateraal handelssysteem. Openheid voor de stroom van goederen, diensten, mensen en kapitaal heeft geleid tot groei, concurrentievermogen en consumentenwelzijn in de EU. In combinatie met hoge normen voor milieu-, arbeids-, consumenten- en sociale bescherming onderbouwt deze onze welvaart en is dit de best manier om de mondialisering voor alle Europeanen te laten werken. Mondialisering gaat niet alleen over handel en haar effecten gaan gepaard met die van de technologische veranderingen; het staat echter buiten kijf dat handelsbeleid een belangrijke rol te spelen heeft bij het in goede banen leiden van de mondialisering om te verzekeren dat haar economische, sociale en milieu-effecten positief zullen zijn voor mensen en ondernemingen in Europa en daarbuiten.

De EU kiest voor partners die met haar willen samenwerken om open en progressieve regels op te bouwen met oog voor de realiteit van handel in de 21e eeuw, en zodoende het mondiale economische bestuur zullen versterken. De recente overeenkomsten van de EU met Canada, Singapore of Vietnam alsook het beginselakkoord met Japan creëren niet enkel nieuwe economische kansen voor onze ondernemingen en burgers — ze weerspiegelen en bevorderen ook de universele waarden die de EU aanhangt en handhaven het recht van regeringen om in het openbare belang te reguleren.


Het creëren van economische kansen

Om nieuwe markten te openen streeft de Europese Commissie een brede onderhandelingsagenda op zowel multilateraal als bilateraal niveau na om de wederzijdse markttoegang veilig te stellen. De multilaterale verbintenissen van de EU in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vormen de basis van onze handelsbetrekkingen in de hele wereld. In de aanloop naar de Ministeriële Conferentie in Buenos Aires in december geeft de EU de toon aan voor het omvormen van de onderhandelingsagenda van de WTO en tracht zij hierbij de regels voor wereldwijde handel te moderniseren en de voorrang van de WTO op regelgevend gebied te herstellen, vooral in tijden van toenemend protectionisme.

De Commissie is vastberaden de banden van de EU met de toekomstige groeimotoren in Azië en Latijns-Amerika te versterken. De onderhandelingen met Mexico en Mercosur schrijden voort en de Commissie beoogt een politieke afsluiting van de gesprekken tegen het eind van dit jaar. De met Singapore en Vietnam onderhandelde overeenkomsten zullen binnenkort ook worden gepresenteerd.

De Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada zal per 21 september voorlopig worden toegepast. De EU en Japan bereikten op 6 juli een beginselakkoord inzake de hoofdbestanddelen van de Economische Partnerschapsovereenkomst, waarbij er voortdurend intensief wordt gewerkt wordt om tegen het eind van jaar tot een definitieve tekst van de overeenkomst te komen. Deze verregaande overeenkomsten zullen bijvoorbeeld de overgrote meerderheid van de heffingen die EU-bedrijven op hun handel met Canada en Japan betalen, opheffen en zullen markten openstellen voor EU-export, met inbegrip van landbouw, levensmiddelen en dranken. De overeenkomsten zullen leiden tot het opheffen van barrières in een aantal dienstensectoren en het verder bevorderen van een innovatieve en competitieve economie, waardoor het zakendoen wordt vereenvoudigd voor alle ondernemingen maar vooral voor midden- en kleinbedrijven.

De universele waarden bevorderen die de EU aanhangt

De EU is baanbrekend in het compromisloos veiligstellen van hoge Europese normen voor milieu-, consumenten-, sociale en arbeidsbescherming en fundamentele rechten. Tezamen met onze partners streven wij ernaar, beleidsinstrumenten in te zetten voor de handel om deze normen overal ter wereld te bevorderen in overeenstemming met de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen, die handel aanwijzen als een van de cruciale methoden voor implementatie. Zo ondersteunen bijvoorbeeld alle moderne EU-handelsovereenkomsten de implementatie van internationale akkoorden inzake milieubescherming en arbeidsnormen, waarbij de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan de eerste internationale handelsovereenkomst is die de Klimaatovereenkomst van Parijs expliciet ondersteunt. De overeenkomst met Canada leverde ambitieuze resultaten op het gebied van arbeidsengagementen op. Dit benadrukt het feit dat de benadering van de Commissie op dit vlak, zoals uiteengezet in haar mededeling 'Handel voor iedereen' 4 , vruchten afwerpt. De Commissie is momenteel bezig met brede discussies met het Europees Parlement, de Raad en belanghebbenden met het oog op een meer doeltreffende implementatie en het afdwingen van voorzieningen inzake handel en duurzame ontwikkeling in onze overeenkomsten. 


Het regelgevingsrecht handhaven


EU-overeenkomsten handhaven ook expliciet het recht van regeringen op regelgeving in het openbaar belang — een belangrijk principe voor alle toekomstige onderhandelingen 5 . Het principe ligt ten grondslag aan de nieuwe benadering van de EU ten opzichte van investeringsbescherming. De Commissie volgt thans een volledig hervormde benadering van de investeringsbescherming in haar bilaterale overeenkomsten: een aanzienlijk verschil ten opzichte van het systeem waarin geschillen werden beslecht tussen investeerders en staten, zoals te zien is in de overeenkomst met Canada.

Nieuwe partnerschappen afsluiten


De overeenkomsten met Japan en Canada en de snelle vooruitgang die wordt geboekt met partners als Mexico en Mercosur, tonen aan dat het mogelijk is progressieve en moderne handelsregels te creëren. Om voort te bouwen op deze impuls doet de Commissie aanbevelingen aan de Raad om te onderhandelen over twee nieuwe handelsovereenkomsten: met Australië en met Nieuw-Zeeland, die worden toegevoegd aan de recente aanbeveling van de Commissie om in onderhandeling te treden met Chili. Het doel van deze overeenkomsten is het bevorderen van duurzame groei door de handel uit te breiden — waarbij een stabiel platform wordt geleverd om de economische banden met de gehele regio Azië en Oceanië te versterken —, en het uitbreiden van allianties met partners die zich reeds inzetten voor progressieve regels voor de wereldhandel.


3. Een krachtig handels- en investeringsbeleid waarbij de belangen van de EU beschermd worden en eerlijke handel wordt verzekerd

Ons handelsbeleid streeft naar het faciliteren van eerlijke handel: bewerkstelligen dat Europese ondernemingen, werknemers en landbouwers vanuit dezelfde situatie concurreren als onze handelspartners over de hele wereld.


Het openen van markten gaat hand in hand met het ervoor zorgen dat eenieder zich aan de regels houdt en dat de essentiële belangen van de EU worden beschermd. De EU maakt actief gebruik van alle middelen die ze tot haar beschikking heeft om door haar partners aangegane verplichtingen af te dwingen, handelsbarrières te verwijderen en oneerlijke praktijken te bestrijden. Verschillende EU-partners, waaronder ’s werelds grootste economieën, nemen in toenemende mate beleidsbeslissingen die andere landen zouden benadelen of die het op regels gebaseerde multilaterale handelssysteem zouden ondermijnen. Indien noodzakelijk is de Commissie eveneens bereid om nieuwe maatregelen te nemen die deze tendens tegengaan.


Handelsbeschermingsinstrumenten helpen ook verzekeren dat firma’s uit de EU eerlijke concurrentie kunnen verwachten. De Commissie werkt intensief samen met het Europees Parlement en de Raad om de voorgestelde algemene modernisering van de regels voor handelsbeschermingsinstrumenten en een berekeningsmethodologie voor antidumpingmaatregelen te verwezenlijken, overeenkomstig de Conclusies van de Europese Raad van 23 juni 2017 die oproepen tot een snel akkoord door de medewetgevers. De bijgewerkte regels moeten de EU beter in staat stellen te reageren op grote marktverstoringen in landen die naar de EU uitvoeren.


Het versterken van compenserende handelsbeschermingsinstrumenten vormt een cruciaal onderdeel van de vastberadenheid van de EU om een van de voornaamste oorzaken van oneerlijke internationale handel aan te pakken: oneerlijke subsidiepraktijken, in het bijzonder wanneer deze tot overcapaciteit leiden. Daarnaast zal de EU verder aandringen op initiatieven op multilateraal niveau tegen oneerlijke subsidies. In het bijzonder doet de EU voorstellen in de Wereldhandelsorganisatie die transparantie in industriële subsidies zouden bevorderen en het gebruik van schadelijke subsidies in de landbouw- en visserijsector zouden beperken. De EU pakt eveneens de problemen van overcapaciteit aan door internationaal economisch bestuur uit te breiden, bijvoorbeeld door dringende problemen in de staalsector ter sprake te brengen binnen het Mondiaal forum over de overcapaciteit van staal, dat werd opgericht door de lidstaten van de G20 en de OESO.


Een ander terrein waarop het belang van EU-producenten dikwijls negatief beïnvloed wordt, is dat van openbare aanbestedingen, waarbij vele van de voornaamste handelspartners van de EU nog steeds restrictieve praktijken toepassen die EU-ondernemingen discrimineren en geen wederkerigheid garanderen voor markttoegang. Daarom roept de Commissie op tot een snelle aanname van haar herziene voorstel voor een Internationaal Aanbestedingsinstrument — een middel om open en wederzijdse toegang tot openbare aanbestedingsmarkten over de hele wereld te bevorderen.


In dezelfde geest moeten de werkzaamheden van de EU in het kader van regels voor wereldwijd economisch bestuur zich ook richten naar de nieuwe uitdagingen van mondiale concurrentie, zoals de ongerustheid over de overname van strategische EU-activa door buitenlandse investeerders — vooral door gesubsidieerde en/of staatsbedrijven. De principiële openheid van de EU ten overstaan van BDI zal niet veranderen. Deze dient echter vergezeld te gaan van krachtdadige en adequate beleidslijnen om enerzijds economieën open te stellen en ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde regels naleeft, en om anderzijds activa te beschermen tegen overnames die nadelig zou zijn voor de levensnoodzakelijke belangen van de EU of haar lidstaten. Ook al blijft het handels- en investeringsbeleid van de EU het beste middel om te verzekeren dat derde landen een mate van openheid bieden voor buitenlandse investeringen die vergelijkbaar is met die van de EU, en om spelers in de EU gelijke kansen te bieden, toch dienen er eveneens maatregelen te worden genomen om de essentiële belangen van de EU te beschermen.


Als onderdeel van het heden naar buiten gebrachte pakket van handelsbeleidsmaatregelen stelt de Commissie voor de EU-samenwerking te versterken en een kader te stellen voor het doorlichten van buitenlandse directe investeringen die de EU binnenkomen. Het doel is het voorkomen van overnames van strategische activa die de veiligheid of openbare orde zouden kunnen bedreigen en zodoende het beschermen van de essentiële belangen van Europa met handhaving van de openheid van de EU-markten in hun geheel ten overstaan van investeringen.


Zodoende doet de vandaag gepresenteerde Mededeling over het verwelkomen van buitenlandse directe investeringen en beschermen van essentiële belangen voorstellen voor de verdere concrete stappen voor lidstaten en, waar van toepassing, de Commissie om bepaalde BDI in de EU door te lichten met het oog op het zeker stellen van de veiligheid en de openbare orde. De mededeling begeleidt een voorstel voor een verordening tot het opzetten van een kader voor het doorlichten van buitenlandse directe investeringen in de EU op grond van veiligheid en openbare orde, in combinatie met een samenwerkingsmechanisme tussen lidstaten en een kader voor beoordelingen op EU-niveau.


4. Het afleveren van doeltreffende overeenkomsten middels een onderhandelingsproces dat transparant en inclusief is

Het is van belang hoe wij handelsbeleid en handelsonderhandelingen uitvoeren. Indien de EU doeltreffende overeenkomsten moet leveren die alle burgers ten goede komen, moet het opstellen van deze overeenkomsten verantwoord, transparant en inclusief zijn. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle EU-organen, alle lidstaten en alle nationale parlementen.

Om de potentiële voordelen van ons handelsbeleid te maximaliseren moet de EU een geloofwaardige onderhandelingspartner zijn: onze institutionele besluitvorming moet helder, voorspelbaar en passend zijn. Dit betekent ervoor zorgen dat onze institutionele organisatie ons in staat stelt onze onderhandelde overeenkomsten op verantwoorde, legitieme en doeltreffende wijze te ratificeren en implementeren. Het Advies van het Hof van Justitie van de Europese Unie betreffende de Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore 6 biedt een welkome helderheid over de scheiding van bevoegdheden in handels- en investeringsovereenkomsten tussen de EU en haar lidstaten.

De aanbeveling om onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland te openen betreft een breed spectrum aan onderwerpen die geheel gedekt worden door het gemeenschappelijk handelsbeleid van de EU, met inbegrip van de hoofdstukken inzake liberalisering van de handel in goederen, diensten en buitenlandse directe investeringen, openbare aanbestedingen, mondiale regels ter verzekering van gelijke concurrentieposities en vergaande duurzame ontwikkeling. Dit maakt het mogelijk snel te handelen met het oog op de politieke noodzaak van het versterken van de handelspositie van de EU in de wereld. De Commissie staat klaar om deze onderhandelingen in versneld tempo te voeren en beoogt ze tegen maart 2019 te hebben afgerond.

De aanbeveling om onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland te openen omvat niet het beschermen van investeringen en het beslechten van investeringsgeschillen: het debat over de beste opbouw van EU-handelsovereenkomsten en overeenkomsten inzake investeringsbescherming moet worden afgerond, en de Commissie is bereid om een en ander verder te bespreken met de Raad en het Europees Parlement. Tegelijkertijd zet de Commissie de lopende investeringsonderhandelingen voort; met inbegrip van die met Japan, China, Myanmar en andere partners om de positie van EU-investeerders in het buitenland te verbeteren met het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het beschermen van het regelgevingsrecht van regeringen. De Commissie nam heden tevens een aanbeveling aan om onderhandelingen te openen voor het oprichten van een multilaterale investeringsrechtbank. Dit voorstel is een nieuwe stap in de richting van een transparantere, coherentere en eerlijkere benadering van het in behandeling nemen van klachten van investeerders in het kader van de beschermingsovereenkomsten.


De juridische kwestie van scheiding van bevoegdheden mag in geen geval de legitimiteit en inclusiviteit van het aannameproces beïnvloeden. Dit moet worden gegarandeerd, ongeacht de definitieve beslissing tot aanname op EU-niveau al dan niet plaatsvindt op lidstaatniveau. Daarom verwelkomt de Commissie het feit dat de regeringen van EU-lidstaten ook steeds vaker overleggen met hun nationale en regionale parlementen over de handelsonderhandelingen. Nationale parlementen spelen daadwerkelijk een cruciale rol in het bewaken van de stellingname van hun regering ten opzichte van EU-handelsonderhandelingen. De Commissie moedigt de lidstaten daarom aan om het betrekken van de nationale parlementen in een zo vroeg mogelijk stadium bij handelsgesprekken voort te zetten en waar mogelijk te verzekeren.

Dit is een van de voornaamste redenen waarom de Commissie heeft besloten haar aanbevelingen voor onderhandelingsrichtlijnen voor handelsovereenkomsten te publiceren, te beginnen met de aanbevelingen die zij heden heeft gedaan inzake Australië, Nieuw-Zeeland en de Multilaterale Investeringsrechtbank, en in overeenstemming met de praktijk die is vastgelegd voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk inzake artikel 50.

Dit betekent eveneens dat, overeenkomstig de gangbare praktijken voor de andere voorstellen van de Commissie, deze aanbevelingen samen met het impactanalyseverslag, automatisch aan alle nationale EU-parlementen en het Europees Parlement zullen worden verzonden wanneer zij naar de Raad worden verzonden. Dit zal het eenvoudiger maken voor nationale parlementen en de verschillende belanghebbenden om hun mening in het vroegst mogelijke stadium kenbaar te maken aan hun regeringen die hen vertegenwoordigen in de besprekingen van de Raad. De Commissie staat klaar om lidstaten bij te staan wanneer zij hun eigen nationale en regionale parlementen hierbij betrekken en om verder met hen te bespreken hoe de parlementaire betrokkenheid het best ondersteund wordt.

Tot slot besloot de Commissie, als onderdeel van haar nadruk op transparante en inclusieve beleidsvorming, een adviesgroep over EU-handelsonderhandelingen te creëren. De groep zal bestaan uit vertegenwoordigers van een brede en evenwichtige groep belanghebbenden, variërend van vakbonden, werkgeversorganisaties tot consumentengroepen en andere niet-gouvernementele organisaties. Zij zullen de zakenonderhandelaars en beleidsmakers van de Commissie van kwalitatief hoogstaand advies voorzien over onderwerpen die aan zakenonderhandelingen onderworpen zijn, hetgeen de Commissie in staat stelt gebruik te maken van verschillende perspectieven en inzichten inzake handel.


5. Conclusie

De Europese Unie moet een open en op regels gebaseerd, multilateraal handelssysteem handhaven en een krachtig en proactief handelsbeleid voeren op basis van openheid, en niet van protectionisme, waarbij onze blijvende welvaart en de duurzame ontwikkeling van de Europese economie veilig wordt gesteld.

Hiertoe moet de Europese Unie op het mondiale toneel een ambitieuze en progressieve, open en op waarden en regels gebaseerde handelsagenda bevorderen. Dit betekent een handelsbeleid dat niet enkel nieuwe economische kansen voor onze ondernemingen en burgers creëert, maar tevens de universele waarden weerspiegelt en bevordert die de EU aanhangt, en die tevens het recht van regeringen handhaaft om in het openbare belang te reguleren.

Deze Commissie zal de rest van haar mandaat wijden aan het voortbouwen op eerdere geslaagde overeenkomsten, zodat ze concrete voordelen oplevert voor alle burgers. Om dit te doen heeft de EU een krachtige beleidsaanpak nodig met een consensus tussen alle institutionele spelers. Dit debat moet plaatsvinden — maar tegelijkertijd mogen wij onze inspanningen niet verminderen in onze taak van het verder bevorderen van de belangen van Europa. Daarom is de Commissie van plan alle lopende onderhandelingen te versnellen en nodigt zij alle organen uit om snel deel te nemen aan het debat over de bredere opbouw van EU-handelsovereenkomsten en EU-overeenkomsten inzake investeringsbescherming.

Recente overeenkomsten met Canada en Japan tonen aan dat het streven naar een open, op regels gebaseerd en progressief handelsbeleid niet alleen mogelijk is, maar ook resultaten oplevert, wederzijdse voordelen biedt en het mondiale economische bestuur bij de partners van de EU versterkt. Het vandaag onthulde pakket van handelsbeleidsmaatregelen werkt een modern EU-handelsbeleid in de hand, dat bijdraagt aan de vastberadenheid van deze Commissie om de mondialisering in goede banen te leiden.


(1)

1 Europese Commissie, 'Witboek over de toekomst van Europa', COM(2017)2025.

(2)

Europese Commissie, 'Discussienota van de Europese Commissie over het in goede banen leiden van de mondialisering', COM(2017)240.

(3)

Europese Commissie, 'Verslag over de implementatie van de handelsbeleidsstrategie Handel voor iedereen', COM (2017) 491.

(4)

Mededeling COM(2015)497 van 14 oktober 2015 'Handel voor iedereen: Naar een meer verantwoord handels- en investeringsbeleid'

(5)

In de Gezamenlijk uitleggingsinstrument voor de Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie en haar lidstaten worden de verplichtingen nader uiteengezet: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13541-2016-INIT/nl/ pdf.

(6)

Advies 2/15 van het Hof van Justitie van de Europese Unie krachtens artikel 218(11) VWEU, uitgebracht op 16 mei 2017.