Artikelen bij COM(2022)54 - Wijziging van verordening 2022/109 wat betreft vangstmogelijkheden voor bepaalde vispopulaties in EU wateren en EU vissersboten in niet-EU wateren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1 -   Wijziging van Verordening (EU) 2022/109

Verordening (EU) 2022/109 wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 7 wordt geschrapt.

(2) Artikel 11 wordt vervangen door:

“Artikel 11 
Maatregelen inzake zeebaarsvisserij in de ICES-sectoren 4b en 4c en ICES-deelgebied 7

1. Het is vissersvaartuigen van de Unie en elke vorm van commerciële visserij vanaf de kust verboden om te vissen op zeebaars (Dicentrarchus labrax) in de ICES-sectoren 4b en 4c en in ICES-deelgebied 7 of om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te houden, over te laden, te verplaatsen of aan te landen.

2. Het verbod van lid 1 is niet van toepassing op bijvangsten van zeebaars in de commerciële visserij vanaf de kust met netten. Deze vrijstelling geldt voor historische aantallen strandnetten van vóór 2017. Commerciële visserij vanaf de kust met netten mag niet op zeebaars gericht zijn en alleen onvermijdelijke bijvangsten van zeebaars mogen worden aangeland.

3. In afwijking van lid 1 mogen vissersvaartuigen van de Unie in januari 2022 en van 1 april tot en met 31 december 2022 in de ICES-sectoren 4b, 4c, 7d, 7e, 7f en 7h, vissen op zeebaars en zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord houden, overladen, verplaatsen of aanlanden met het volgende vistuig en binnen de volgende limieten:

(a)bodemtrawls 17 , voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 760 kilogram per twee kalendermaanden (januari en april; mei en juni; juli en augustus; september en oktober; november en december) en 5 % van het gewicht van de totale vangsten mariene organismen aan boord die door dat vaartuig per visreis zijn gevangen;

(b)zegens 18 , voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 760 kilogram per twee kalendermaanden (januari en april; mei en juni; juli en augustus; september en oktober; november en december) en 5 % van het gewicht van de totale vangsten mariene organismen aan boord die door dat vaartuig per visreis zijn gevangen;

(c)haken en lijnen 19 , maximaal 5,95 ton per vaartuig;

(d)vaste kieuwnetten 20 , voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 1,5 ton per vaartuig.

De in de eerste alinea, punt c), geformuleerde afwijkingen zijn van toepassing op vissersvaartuigen van de Unie die vangsten van zeebaars hebben geregistreerd met gebruikmaking van haken en lijnen in de periode van 1 juli 2015 tot en met 30 september 2016.

De in de eerste alinea, punt d), geformuleerde afwijkingen zijn van toepassing op vissersvaartuigen van de Unie die vangsten van zeebaars hebben geregistreerd met gebruikmaking van vaste kieuwnetten in de periode van 1 juli 2015 tot en met 30 september 2016.

Wanneer een vissersvaartuig van de Unie wordt vervangen, kunnen de lidstaten toestaan dat de afwijkingen gelden voor een ander vissersvaartuig van de Unie, op voorwaarde dat het aantal vissersvaartuigen van de Unie waarvoor elk van de afwijkingen geldt en de totale vangstcapaciteit ervan niet toenemen.

4. De vangstbeperkingen van lid 3 zijn niet overdraagbaar tussen vaartuigen, noch, indien een tweemaandelijkse beperking van toepassing is, van één periode van twee kalendermaanden naar een andere.

Voor vissersvaartuigen van de Unie die in twee kalendermaanden meer dan één vistuig gebruiken, geldt de laagste van de vangstbeperkingen die in lid 3 voor de betrokken vistuigen zijn vastgesteld. De lidstaten melden uiterlijk 15 dagen na het einde van elke maand aan de Commissie hoeveel zeebaars per vistuigtype is gevangen.

5. Bij recreatievisserij, inclusief vanaf de kust, in de ICES-sectoren 4b, 4c, 6a en 7a tot en met 7k geldt dat:

(a)van 1 januari tot en met 28 februari 2022 en van 1 tot en met 31 december 2022:

i) alleen het met hengel of handlijn vangen en weer terugzetten van zeebaars is toegestaan;

ii) het gedurende die periode verboden is om zeebaars die in die gebieden is gevangen, te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen;

(b)van 1 maart tot en met 30 november 2022:

i) maximaal twee zeebaarzen per visser per dag mogen worden gevangen en gehouden;

ii) de minimummaat voor bijgehouden zeebaars in deze periode 42 cm bedraagt;

iii) gedurende deze periode geen vaste netten mogen worden gebruikt om zeebaars te vangen of te houden.

6. Lid 5 laat strengere nationale maatregelen inzake recreatievisserij onverlet.”.

(3) Artikel 15 wordt vervangen door:

“Artikel 15  
Gesloten visseizoenen voor zandspieringen

De commerciële visserij op zandspieringen met bodemtrawls, zegens of soortgelijk gesleept vistuig met een maaswijdte van minder dan 16 mm is in de ICES-sectoren 2a en 3a en ICES-deelgebied 4 verboden van 1 januari tot en met 31 maart 2022 en van 1 augustus tot en met 31 december 2022.”.

(4) Bijlage IA, deel A, wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening.

(5) Bijlage IA, deel B, wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage II bij deze verordening.

(6) Bijlage II wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage III bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2022.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.