Artikelen bij COM(2023)98 - Wijziging van Verordening (EU) 2019/1009 met betrekking tot de digitale etikettering van EU-bemestingsproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Verordening (EU) 2019/1009 wordt als volgt gewijzigd:

1) Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

a) het volgende punt 10 bis) wordt ingevoegd:

“10 bis) “verpakking”: een afsluitbare recipiënt met een inhoud van niet meer dan 1 000 kg;”;

b) het volgende punt 16 bis) wordt ingevoegd:

“16 bis) “gegevensdrager”: een streepjescode, tweedimensionaal symbool of ander medium voor automatische vastlegging van identificatiegegevens die/dat met een apparaat kan worden gelezen;”.

2) Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

a) aan lid 5 wordt de volgende alinea toegevoegd:

“De in de eerste alinea bedoelde informatie wordt hetzij fysiek op de verpakking of in de bijsluiter, hetzij digitaal, hetzij op beide wijzen verstrekt. Wanneer de informatie in digitale vorm wordt verstrekt, zijn de in artikel 11 ter voor digitale etiketten vastgestelde vereisten en de in artikel 11 quater vastgestelde verplichtingen van toepassing.”;

b) aan punt 6 wordt de volgende alinea toegevoegd:

“De in de eerste alinea bedoelde informatie wordt fysiek op de verpakking of in de bijsluiter dan wel zowel fysiek op de verpakking of in de bijsluiter als digitaal verstrekt. Wanneer de informatie in digitale vorm wordt verstrekt, zijn de in artikel 11 ter voor digitale etiketten vastgestelde vereisten en de in artikel 11 quater vastgestelde verplichtingen van toepassing.”;

c) lid 7 wordt vervangen door:

“7. Fabrikanten zorgen ervoor dat EU-bemestingsproducten vergezeld gaan van de uit hoofde van bijlage III vereiste etiketteringselementen in de in artikel 11 bis vastgestelde vorm. Die etiketteringselementen zijn:

a) gesteld in een voor eindgebruikers gemakkelijk te begrijpen taal, zoals bepaald door de betrokken lidstaat;

b) duidelijk en begrijpelijk;

c) toegankelijk voor inspectiedoeleinden wanneer het EU-bemestingsproduct in de handel wordt gebracht.”.

3) In artikel 8 wordt lid 4 vervangen door:

“4.    Importeurs zorgen ervoor dat EU-bemestingsproducten vergezeld gaan van de uit hoofde van bijlage III vereiste etiketteringselementen in de in artikel 11 bis vastgestelde vorm. Die etiketteringselementen zijn:

a) gesteld in een voor eindgebruikers gemakkelijk te begrijpen taal, zoals bepaald door de betrokken lidstaat;

b) toegankelijk voor inspectiedoeleinden wanneer het EU-bemestingsproduct op de markt wordt aangeboden.”.

4) De volgende artikelen 11 bis, 11 ter en 11 quater worden ingevoegd:

“Artikel 11 bis

Etiketteringsvormen

1. Wanneer EU-bemestingsproducten in een verpakking aan marktdeelnemers op de markt worden aangeboden, gaan zij vergezeld van de in bijlage III vastgestelde etiketteringselementen in de volgende vorm:

a) op een etiket in digitale vorm (“digitaal etiket”); of

b) op een etiket in fysieke vorm dat aan die verpakking is bevestigd of, voor de etiketteringselementen die niet op het etiket kunnen worden vermeld omdat de verpakking te klein is, in een afzonderlijke bij die verpakking gevoegde bijsluiter (“fysiek etiket”).

2. Wanneer EU-bemestingsproducten zonder verpakking aan marktdeelnemers op de markt worden aangeboden, gaan zij vergezeld van de in bijlage III vastgestelde etiketteringselementen in de volgende vorm:

a) op een digitaal etiket; of

b) in een bij het EU-bemestingsproduct gevoegde bijsluiter.

3. Wanneer EU-bemestingsproducten in een verpakking aan eindgebruikers op de markt worden aangeboden, gaan zij vergezeld van de in bijlage III vastgestelde etiketteringselementen in de volgende vorm:

a) op een fysiek etiket; of

b) zowel op een digitaal etiket als op een fysiek etiket.

In afwijking van punt b) hoeven de etiketteringselementen die in bijlage III met een sterretje zijn gemarkeerd, niet op het fysieke etiket te worden herhaald.

4. Wanneer EU-bemestingsproducten zonder verpakking aan eindgebruikers op de markt worden aangeboden, gaan zij vergezeld van de in bijlage III vastgestelde etiketteringselementen in de volgende vorm:

a) op een digitaal etiket; of

b) in een bij het EU-bemestingsproduct gevoegde bijsluiter.

5. Wanneer marktdeelnemers overeenkomstig dit artikel een digitaal etiket verstrekken, voldoen zij aan de vereisten van de artikelen 11 ter en 11 quater.

Artikel 11 ter

Voorschriften voor digitale etiketten

1. Het digitale etiket bevat:

a) de op grond van artikel 6, lid 6, vereiste informatie;

b) de CE-markering en, indien van toepassing, het identificatienummer van de aangemelde instantie, overeenkomstig de artikelen 17 en 18;

c) alle uit hoofde van bijlage III vereiste etiketteringselementen, met uitzondering van de productiedatum indien die datum op het fysieke etiket is vermeld.

2. De in lid 1 bedoelde informatie wordt op één plaats verstrekt en gescheiden gehouden van informatie die niet uit hoofde van deze verordening wordt verstrekt.

3. Het digitale etiket is:

a) gratis toegankelijk;

b) gemakkelijk en rechtstreeks toegankelijk, zonder dat men zich vooraf moet registreren, toepassingen moet downloaden of installeren of een wachtwoord moet invoeren; toegankelijk voor alle potentiële gebruikers in de Unie;

c) doorzoekbaar;

d) zodanig gepresenteerd dat ook wordt tegemoetgekomen aan de behoeften van kwetsbare groepen en deze presentatiewijze kan zo nodig worden aangepast om de toegang van deze groepen te vergemakkelijken;

e) beschikbaar gedurende een periode van vijf jaar vanaf het moment waarop het EU-bemestingsproduct in de handel wordt gebracht, ook in geval van insolventie, liquidatie of stopzetting van de activiteiten in de Unie van de marktdeelnemer die het heeft gecreëerd.

Wanneer het digitale etiket in meer dan één taal beschikbaar is, hangt de keuze van de talen niet af van de geografische locatie.

4. Een gegevensdrager die voor een digitaal etiket wordt gebruikt, wordt zichtbaar, leesbaar en op zodanige wijze afgedrukt of fysiek op de verpakking aangebracht dan wel, indien de EU-bemestingsproducten zonder verpakking op de markt worden aangeboden, in het begeleidende document of de bijsluiter aangebracht, dat hij automatisch door digitale apparaten kan worden verwerkt.


Artikel 11 quater

Verplichtingen van marktdeelnemers die een digitaal etiket verstrekken

1. Marktdeelnemers die een digitaal etiket verstrekken, volgen, analyseren of gebruiken gebruiksinformatie niet voor andere doeleinden dan voor hetgeen absoluut noodzakelijk is om de relevante informatie digitaal te verstrekken.

2. Op verzoek van de eindgebruikers, of zonder een dergelijk verzoek wanneer het digitale etiket op het moment van aankoop tijdelijk niet beschikbaar is, verstrekken marktdeelnemers die EU-bemestingsproducten aan die eindgebruikers op de markt aanbieden, de op het digitale etiket opgenomen informatie kosteloos op alternatieve wijze.”.

5) In artikel 42 worden de volgende leden 9 en 10 toegevoegd:

“9. Uiterlijk op [PB: gelieve de datum in te voegen = de eerste dag van de maand volgend op 30 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie overeenkomstig artikel 44 gedelegeerde handelingen vast om de artikelen 11 ter en 11 quater aan te vullen met specifieke voorschriften voor de digitale etikettering van EU-bemestingsproducten en de voorwaarden voor het nakomen van de verplichtingen van marktdeelnemers die een digitaal etiket verstrekken. In die voorschriften worden met name de soorten elektronische technische oplossingen vastgesteld die marktdeelnemers mogen gebruiken voor het verstrekken van het digitale etiket, en de alternatieve middelen voor het verstrekken van de informatie als bedoeld in artikel 11 quater, lid 2. Bij de vaststelling van de gedelegeerde handelingen zal de Commissie:

a) zorgen voor samenhang met andere relevante handelingen van de Unie;

b) innovatie aanmoedigen;

c) zorgen voor technologische neutraliteit door de keuze van de technologie of apparatuur niet te beperken, voor zover de door de compatibiliteit en de vermijding van interferentie gestelde grenzen zulks toelaten;

d) ervoor zorgen dat de digitale etikettering de veiligheid van de eindgebruiker en het milieu niet in gevaar brengt;

e) rekening houden met de mate van digitale geletterdheid van de eindgebruikers van EU-bemestingsproducten.

10. De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 44 gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van bijlage III met betrekking tot de etiketteringsinformatie die marktdeelnemers overeenkomstig artikel 11 bis, lid 3, punt b), alleen op een digitaal etiket mogen verstrekken, om die bijlage aan te passen aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang of aan het niveau van de digitale geletterdheid van eindgebruikers van EU-bemestingsproducten. Bij de vaststelling van de gedelegeerde handelingen houdt de Commissie rekening met de noodzaak om een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu te waarborgen.”.

6) Bijlage III wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening.

7) Bijlage IV wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage II bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van [PB: gelieve de datum in te voegen = de eerste dag van de maand volgend op 30 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening].

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.