Artikelen bij COM(2025)12 - Uitvoering van Verordening 1921/2006 betreffende de statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


1. ACHTERGROND

De Commissie (Eurostat) ontvangt statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in het kader van Verordening (EG) nr. 1921/2006 (hierna “de verordening” genoemd)1. Overeenkomstig artikel 2 van de verordening worden visserijproducten beschouwd als op het grondgebied van de meldende lidstaat aangevoerde visserijproducten als zij in zijn haven zijn aangevoerd door vissersvaartuigen van de EU of de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) of als zij door EU-vissersvaartuigen op niet-EU-grondgebied worden aangevoerd en vervolgens worden ingevoerd2. Op grond van artikel 10 van de verordening moet de Commissie om de drie jaar aan het Europees Parlement en de Raad een verslag voorleggen, waarin met name de kwaliteit en relevantie van de verzamelde statistische gegevens worden beoordeeld. In dit verslag moet ook een kosten-batenanalyse worden gemaakt van het systeem voor de inzameling en verwerking van statistische gegevens over de aanvoer en moeten beste praktijken worden voorgesteld om de werkdruk op nationaal niveau te verminderen en de bruikbaarheid en de kwaliteit van de statistische gegevens te vergroten.

De verordening is van toepassing op de EU-lidstaten en is relevant voor alle EER-landen. Vijf niet aan zee grenzende lidstaten (Tsjechië, Luxemburg, Hongarije, Oostenrijk en Slowakije) zijn echter vrijgesteld van de verplichting om gegevens te rapporteren, aangezien deze betrekking hebben op aanlandingen van mariene visserijproducten.

Naast aanlandingsstatistieken ontvangt Eurostat ook gegevens over vangsten, vloot en aquacultuur. Met het oog op het beheer van het gemeenschappelijk visserijbeleid verzamelen andere diensten van de Commissie, met name het directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij (DG MARE), ook gegevens op grond van drie andere verordeningen: Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad3 tot invoering van een controleregeling om de naleving van de visserijvoorschriften te waarborgen; Verordening (EU) 2017/10044 betreffende de verzameling, het beheer en het gebruik van visserijgegevens; en Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2185 inzake het vissersvlootregister van de Unie.

Elke drie jaar verzamelt de Commissie nationale kwaliteitsverslagen6, waarop dit verslag is gebaseerd. De nationale verslagen bevatten gedetailleerde informatie over de gegevenskwaliteit en over de methoden waarmee deze zijn verzameld. De nationale kwaliteitsverslagen voldoen aan de richtsnoeren van het Europees statistisch systeem (ESS) en worden verzameld met behulp van de ESS Metadata Handler.

Het verslag is gebaseerd op: i) de kwaliteitsverslagen over aanlandingen die de rapporterende lidstaten voor het referentiejaar 2022 bij Eurostat hebben ingediend; ii) nalevingsanalyse, en iii) door Eurostat verzamelde kostengegevens.

De Commissie heeft in november 20107, april 20148, mei 20169, februari 201910 en februari 202111 ook al beoordelingsverslagen vastgesteld over aanvoerstatistieken die in het kader van de verordening zijn ingediend.

Dit verslag heeft betrekking op de jaarlijkse gegevens over de totale hoeveelheden en de prijzen per eenheid van de visserijproducten die in 2022 op het grondgebied van de lidstaten zijn aangevoerd. De door Eurostat verzamelde gegevens worden uitgesplitst naar soort, vlag van het vaartuig, presentatie en beoogd gebruik.


2. BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN



2. Actualiteit en stiptheid


De meeste lidstaten voldeden aan de termijnen voor de indiening van de gegevens voor de periode waarop dit verslag betrekking heeft. De nalevingsbeoordeling voor de statistieken van de aanlandingen van visserijproducten voor het referentiejaar 2022 werd vergeleken met die van voorgaande jaren. Vergeleken met de gegevensverzameling voor het referentiejaar 2019 is de stiptheid verbeterd, waarbij slechts één land de gegevens iets te laat aanlevert.

Volgens de gebruikelijke procedure werden de gegevens onderworpen aan een automatische voorafgaande validering van hun structuur en inhoud, en ontvingen landen een verslag waarin eventuele fouten werden gesignaleerd. De landen hebben hun gegevens zo nodig opnieuw ingediend totdat er geen verdere fouten zijn gemeld. Eurostat verrichtte vervolgens aanvullende controles, en toen het inconsistenties ontdekte, verzocht het de rapporterende landen de gegevens te corrigeren en herzieningen in te dienen. Voor het referentiejaar 2022 moesten van een derde van de rapporterende landen de verstrekte gegevens enige verduidelijkingen en correcties ondergaan. De rapporterende landen en Eurostat hebben echter duidelijk aanzienlijke inspanningen geleverd om de kwaliteit van de gegevens in de loop van de tijd te verbeteren.

De Commissie (Eurostat) heeft de gegevens onmiddellijk na de validering gepubliceerd, in overeenstemming met haar gebruikelijke praktijk. Hoewel dit zelden nodig blijkt, kunnen de gegevens te allen tijde worden herzien.



2. Nauwkeurigheid en vergelijkbaarheid

Volgens de van de lidstaten ontvangen kwaliteitsverslagen beoordelen de gebruikers hun nauwkeurigheid als goed of zeer goed en hun betrouwbaarheid als stabiel of verbeterd.

In oktober 2019 publiceerde Eurostat een herziene versie van een handboek over vangst- en aanlandingsstatistieken12. Door gebruik te maken van het herziene handboek zijn verdere verbeteringen aangebracht in de vergelijkbaarheid van statistische gegevens tussen landen.

Als gevolg van de verschillende data van toetreding tot de EU van de lidstaten verschilt de lengte van de beschikbare tijdreeksen, waardoor de mate van vergelijkbaarheid in de tijd varieert. Wanneer echter alleen rekening wordt gehouden met de periode waarop dit verslag betrekking heeft, zijn de gegevens vergelijkbaar.



2. Relevantie

De ontwikkeling, monitoring en evaluatie van het gemeenschappelijk visserijbeleid vereisen veel gedetailleerde gegevens en informatie. De op grond van de verordening verzamelde statistische gegevens zijn dan ook onmisbaar voor een empirisch onderbouwde beleidsvorming op zowel nationaal als EU-niveau. De gegevens over productieniveaus en trends zijn belangrijk voor het analyseren van de ontwikkeling van de visserijsector in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Zij bieden beleidsmakers en de bedrijfstak een solide basis waarop de sector kan voortbouwen.



2. Toegankelijkheid

De statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten zijn in de databank13 van de Commissie (Eurostat) beschikbaar, zowel in de vorm van gedetailleerde landentabellen als in een algehele samenvattingstabel, waarin de EU- en nationale gegevens op een meer geaggregeerd niveau worden weergegeven.

Daarnaast publiceren de lidstaten de gegevens in nationale onlinedatabanken of in de vorm van elektronische publicaties. De toegang tot deze producten is altijd gratis.

De Europese referentiemetagegevens, waaronder een kwaliteitsverslag over aanlandingsstatistieken op EU‑niveau14, worden gepubliceerd in de openbare databank van Eurostat. Eurostat publiceert gegevens en artikelen over de aanvoer van visserijproducten in zijn onlinecollectie “Statistics Explained”15 en in publicaties van overzichten16.

Er is ook één toegangspunt voor alle gegevens, methoden en publicaties op de Eurostat-website17.



2. Vertrouwelijkheid van gegevens

Ten tijde van de vaststelling van de verordening in 2006 hebben de landen alleen niet-vertrouwelijke gegevens over aanlandingen ingediend. Sinds 2012 zijn enkele landen echter begonnen met het versturen van vertrouwelijke cijfers om de gegevens van afzonderlijke ondernemingen te beschermen. Dit is in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 223/200918 betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens. Hoewel het percentage door de landen gerapporteerde vertrouwelijke gegevens nog steeds vrij laag is, neemt het tussen 2019 en 2022 gestaag toe van 2 % tot 4 % van de totale aanlandingsgegevens.

Toen landen begonnen met het rapporteren van vertrouwelijke gegevens, werd overeengekomen dat Eurostat een strikte regel zou toepassen bij de berekening van EU-aggregaten. Deze regel bepaalt dat een aggregaat vertrouwelijk is indien een enkele waarde daarin vertrouwelijk is. Eurostat erkent dat deze aanpak de vertrouwelijkheid weliswaar beschermt, maar ook de publicatie van gegevens buitensporig beperkt. Eurostat werkt daarom samen met de landen om manieren te vinden om meer aggregaten op nationaal en EU-niveau te publiceren en tegelijkertijd de vertrouwelijkheid van de gegevens te waarborgen.


2. LASTEN EN KOSTENEFFECTIVITEIT

Eurostat heeft de kosteneffectiviteit van de verzameling van gegevens over aanlandingen in het kader van de verordening beoordeeld aan de hand van de kwaliteitsverslagen voor 2022, samen met de kostenanalyse op basis van een enquête gericht op de nationale bureaus voor de statistiek. De kostenanalyse was gebaseerd op de kosten voor het jaar 2023, zodat de verzameling van aquacultuurgegevens voor het referentiejaar 2022 wordt afgedekt. Aan de kostenenquête hebben in totaal 19 landen deelgenomen. De totale directe en indirecte kosten voor alle landen die de cijfers verstrekten, bedroegen ongeveer 3,0 miljoen EUR per jaar. Het bleef op hetzelfde niveau als voor referentiejaar 2019.

Uit de 2022 kwaliteitsverslagen die door 23 EU-lidstaten en EER-landen zijn ingediend, bleek dat de meeste landen de gegevens verzamelen met behulp van administratieve gegevensbronnen. In totaal gebruiken elf landen dit als enige bron, vier in combinatie met een telling, drie in combinatie met een telling en steekproefenquêtes, twee in combinatie met steekproefenquêtes, één in combinatie met overleg met deskundigen en één in combinatie met andere bronnen. Slechts één land gebruikt een telling als enige methode voor gegevensverzameling. Een aantal landen meldde efficiëntieverbeteringen, voornamelijk als gevolg van verdere automatisering (zes landen), opleiding (drie landen), toegenomen gebruik van administratieve gegevens (drie landen) en de invoering van online-enquêtes (één land).


2. CONCLUSIES EN TOEKOMSTIGE AANPAK STROOMLIJNEN EN VEREENVOUDIGEN VAN DE EUROPESE STATISTIEKEN OVER VISSERIJ

Eurostat streeft ernaar de kwaliteit en beschikbaarheid van Europese statistieken voortdurend te verbeteren en tegelijkertijd de rapportagelast tot een minimum te beperken.

Daartoe heeft Eurostat in 2018 het project “Stroomlijnen en vereenvoudigen van de Europese statistieken over visserij” gelanceerd. Het project bestaat uit: i) een evaluatie van de huidige statistieken over aquacultuur, vangsten en aanvoer, en ii) een effectbeoordeling van toekomstige beleidsopties en mogelijke toekomstige wetgeving. De evaluatie, die ook betrekking had op de werking van de verordening, is in 2019 afgerond19. De EFS-effectbeoordeling is begin 2020 van start gegaan en in november 2021 afgerond.

De aanvoerstatistieken zijn robuust wat stiptheid, volledigheid en consistentie betreft. De landen leveren betrouwbare informatie aan over de hoeveelheden en de waarde van de in de EU aangevoerde visserijproducten, evenals gegevens op het niveau van soorten die kunnen worden gebruikt voor het analyseren van de EU-markt voor vis.

De samenhang en vergelijkbaarheid van de gegevensverzameling wordt verbeterd door de technische richtsnoeren en valideringsprocedures van Eurostat.

De toegang tot de statistische gegevens is openbaar en kosteloos. De metagegevens die de geproduceerde statistieken vergezellen, omvatten kwaliteitsverslagen op nationaal en EU-niveau.

Slechts enkele rapporterende landen kampen met problemen in verband met de vertrouwelijkheid, hetzij wat de hoeveelheid, hetzij wat de prijs van de aangelande producten betreft. Er moet een haalbare aanpak worden gevonden om het effect van vertrouwelijkheid op EU-aggregaten te beperken.

Zoals hierboven vermeld, zijn er mogelijkheden om de relevantie van de Europese visserij- en aquacultuurstatistieken te vergroten, het huidige systeem te vereenvoudigen en de gegevensverzameling te moderniseren, bijvoorbeeld door doeltreffender gebruik te maken van administratieve gegevensbronnen op EU-niveau.


1Verordening (EG) nr. 1921/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1382/91 van de Raad (PB L 403 van 30.12.2006, blz. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1921/oj).


2Dit betekent dat deze statistieken niet vergelijkbaar zijn met aanvoergegevens die zijn verzameld in het kader van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad, waarbij de gegevens worden verzameld per vlagstaat van de vaartuigen.


3Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een controleregeling van de Unie die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008 en (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PB L 343 van 22.12.2009, blz. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1224/2024-10-11).

4Verordening (EU) 2017/1004 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 betreffende de instelling van een Uniekader voor de verzameling, het beheer en het gebruik van gegevens in de visserijsector en voor de ondersteuning van wetenschappelijk advies over het gemeenschappelijk visserijbeleid en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 199/2008 van de Raad (PB L 157 van 20.6.2017, blz. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1004/oj).

5 Uitvoeringsverordening (EU) 2017/218 van de Commissie inzake het vissersvlootregister van de Unie.

6 https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/fish_ld_esms.htm.


7Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, COM(2010) 675 final.


8Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, COM(2014) 240 final.


9Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, COM(2016) 239 final.


10Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, COM(2019) 47 final.


11Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1921/2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, COM(2021) 789 final.


12 https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/Annexes/fish_ld_esms_an_3.pdf (alleen in het Engels).

13 https://ec.europa.eu/eurostat/data/database.

14 https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/fish_ld_esms.htm.

15 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Fisheries_-_catches_and_landings.

16 Het meest recente is “Key figures on the European food chain – 2023 edition”, ISBN 978-92-68-07811-2. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/15216629/18054337/KS-FK-23-001-EN-N.pdf/048e130f-79fa-e870-6c46-d80c9408620b?version=7.0&t=1707290893751 (alleen in het Engels).

17 https://ec.europa.eu/eurostat/web/fisheries/overview.


18Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek en tot intrekking van Verordening (EG, Euratom) nr. 1101/2008 betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen, Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad betreffende de communautaire statistiek en Besluit 89/382/EEG, Euratom van de Raad tot oprichting van een Comité statistisch programma van de Europese Gemeenschappen (PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164).

19 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52019SC0425.


NL NL