Artikelen bij COM(2025)117 - Uitvoering van de EU-strategie voor jongeren (2022-2024) - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2025)117 - Uitvoering van de EU-strategie voor jongeren (2022-2024). |
---|---|
document | COM(2025)117 |
datum | 24 maart 2025 |
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S
over de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren (2022-2024)
Inhoudsopgave
1 Inleiding 2
2 Hoe is het om als jongere in de Europese Unie te leven? 3
3 De nalatenschap van het Europees Jaar van de Jeugd 2022 4
4 Vorderingen op belangrijke gebieden 5
4.1 Betrekken 5
4.2 Verbinden 7
4.3 Versterken 8
4.4 Door jongeren geleide acties 13
4.5 Buiten de EU 13
4.6 Inzichten over de EU-uitgaven voor jongeren 14
5 Samenwerkingsbehoeften op nationaal niveau 15
6 Vooruitzichten voor de samenwerking op het gebied van jeugdbeleid 16
1. Inleiding
Het belang van jongeren bij het vormgeven van de toekomst van de Europese Unie kan niet genoeg worden benadrukt. In de politieke beleidslijnen1 voor de Europese Commissie 2024‑2029 wordt de cruciale rol benadrukt die jongeren spelen bij het stimuleren van sociale verandering, het bevorderen van culturele diversiteit en het waarborgen van de duurzaamheid van onze samenlevingen op lange termijn. De toewijding van de Commissie om jongeren kansen voor de toekomst te bieden en Erasmus+ te versterken, toont haar vastberadenheid om jongeren in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten. De oprichting van de jongerenadviesraad van de voorzitter en de jaarlijkse jongerenbeleidsdialoog met de Europese commissarissen, alsmede de jongerentoets van de Commissie, zullen jongeren centraal stellen in de beleidsvorming van de EU en ervoor zorgen dat zij actief deelnemen aan de vormgeving van haar toekomst.
De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 vormt het kader voor EU-samenwerking in jeugdzaken2. In de strategie wordt de deelneming van jongeren aan het democratisch leven aangemoedigd overeenkomstig artikel 165 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, hun sociale betrokkenheid en burgerparticipatie bevorderd en ernaar gestreefd dat alle jongeren aan de samenleving kunnen deelnemen. De EU-strategie voor jongeren is gericht op het betrekken, verbinden en versterken van jongeren3 en op het bevorderen van de participatie van jongeren en de mainstreaming van jeugdbelangen4. De Europese jongerendoelstellingen5 maken deel uit van de EU-strategie voor jongeren. Deze zijn gericht op vele beleidsterreinen die met jongeren te maken hebben (onder meer onderwijs en opleiding, werkgelegenheid, gezondheid en milieu).
Om de drie jaar brengt de Commissie verslag uit over de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren, zoals vereist door de resolutie van de Raad (voetnoot 2). Het EU-jeugdverslag 2022-2024, dat vergezeld gaat van twee door de diensten van de Commissie opgestelde werkdocumenten, is het tweede verslag van dien aard in het kader van de huidige EU-strategie voor jongeren6. Het verslag benadrukt de vooruitgang die is geboekt bij de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren, in het licht van de huidige situatie van jongeren. Het verslag is een aanvulling op de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren7 en de mededeling van de Commissie over het Europees Jaar van de Jeugd 20228, die in 2024 werden gepubliceerd. Het EU-jeugdverslag vormt een uitgangspunt voor verdere acties op de gebieden die voor jongeren het meest relevant zijn. Het verslag heeft tot doel richting te geven aan de algemene inspanningen in de laatste fase van de huidige EU‑strategie voor jongeren en biedt inzichten voor de volgende EU-strategie voor jongeren na 2027.
2. Hoe is het om als jongere in de Europese Unie te leven?
De EU-strategie voor jongeren moet mee evolueren met de situatie van jongeren9. Aan de hand van gegevens over aspecten die de situatie van jongeren beïnvloeden, kunnen gebieden in kaart worden gebracht waar verdere beleidsontwikkeling en meer activiteiten nodig zijn. Zoals uit de volgende hoofdstukken blijkt, hebben verschillende beleidsmaatregelen invloed op de situatie van jongeren.
Een eerste positieve bevinding is dat jongeren in de EU geïnteresseerd zijn in deelname aan het politieke en gemeenschapsleven. Meer dan 70 % geeft aan te stemmen bij verkiezingen10 en velen geven aan vertrouwen te hebben in de EU11. Niettemin is de deelname van jongeren aan de Europese verkiezingen van 2024 gedaald ten opzichte van 201912. Jongeren nemen in groten getale deel aan georganiseerde activiteiten zoals vrijwilligerswerk13 en spreken zich uit over het milieu en de klimaatverandering, die zij als de meest urgente wereldwijde bedreiging zien.
Het aandeel jongeren in de EU-bevolking is de afgelopen tien jaar echter gedaald. Deze demografische verschuiving roept bezorgdheid op over de rechtvaardigheid tussen de generaties en de duurzaamheid van de socialezekerheidsstelsels. Een daling van het aantal jongeren dat een toenemende vergrijzende bevolking moet ondersteunen, zou bijvoorbeeld een grotere druk kunnen uitoefenen op de openbare diensten en de socialezekerheidsstelsels.
Jeugdwerkloosheid vormt een belangrijke uitdaging. Ongeveer 10 % van de jongeren is werkloos en velen worden ingedeeld als NEET’s (jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding genieten). Een laag onderwijsniveau en handicaps verhogen de werkloosheid, wat vervolgens sociale uitsluiting en armoede doet toenemen. Kwetsbare groepen, zoals raciale en etnische minderheden, worden hier in het bijzonder door getroffen14. Regionale verschillen blijven groot en de ultraperifere gebieden van de EU worden zwaar getroffen15.
Bijna een kwart van de jongeren in de EU wordt met armoede en sociale uitsluiting bedreigd, met inbegrip van jongeren met precair werk. Dit zorgt voor financiële onzekerheid en heeft gevolgen voor de toegang tot kwaliteitsonderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. De druk van werkloosheid, een lager opleidingsniveau en sociale uitsluiting heeft ook invloed op de geestelijke gezondheid, waarbij bijna de helft van de jongeren het afgelopen jaar melding heeft gemaakt van emotionele of psychosociale problemen16.
Onderwijs en opleiding zijn van wezenlijk belang voor de vooruitzichten van jongeren. Vier op de tien jongeren hebben in 2023 een tertiaire opleiding afgerond17. Het voortijdig verlaten van onderwijs en opleiding bedroeg 9,5 % in 2023 en blijft een punt van zorg, met name onder jonge mannen (11 %). Uit de PISA-enquête van 202218 blijkt dat 30 % van de 15-jarigen in de EU basisvaardigheden in wiskunde ontbeert en ongeveer 25 % in lezen en wetenschappen.
De digitale wereld is een onlosmakelijk element in het leven van jongeren en biedt zowel kansen als uitdagingen. De verwerving van digitale vaardigheden houdt sterk verband met hoger formeel onderwijs. In 2023 ontbeerde 28 % van de jongeren basisvaardigheden op het gebied van digitale technologie, en dit percentage stijgt naar 38 % voor jongeren met een laag opleidingsniveau19.
Transnationale mobiliteit is een essentieel onderdeel van een hoogwaardig onderwijs- en opleidingsaanbod. 16 % van de jongeren heeft in een andere lidstaat gestudeerd of een opleiding gevolgd20, maar financiële en organisatorische belemmeringen vormen nog steeds een grote uitdaging.
3. De nalatenschap van het Europees Jaar van de Jeugd 2022
In de mededeling over het Europees Jaar van de Jeugd 202221 zijn 60 acties aangekondigd om jongeren meer inspraak te geven in de EU-beleidsvorming en de jongerendimensie op EU-beleidsterreinen te verdiepen. Dit omvat de jongerentoets van de Commissie, die tot doel heeft te waarborgen dat in de belangrijkste nieuwe initiatieven van de Commissie rekening wordt gehouden met de impact op jongeren22, door optimaal gebruik te maken van de instrumenten voor betere regelgeving, waaronder raadplegingen van belanghebbenden en effectbeoordelingen.
In haar mandaat van 2024-2029 houdt de Commissie vast aan haar inzet voor jongeren via nieuwe initiatieven, zoals de jongerenadviesraad van de voorzitter en de jaarlijkse jongerenbeleidsdialoog met commissarissen23.
De EU-jongerendialoog24 is het grootste mechanisme voor jongerenparticipatie op EU‑niveau. De dialoog draagt bij tot de verwezenlijking van deze verbintenissen, onder meer door de dialoog beter af te stemmen op het jaarlijkse werkprogramma van de Commissie25. De nieuwe EU-groep van belanghebbenden op het gebied van jeugdzaken26 faciliteert de dialoog en het overleg met Europese jongerenorganisaties, nationale jeugdraden, onderzoekers, vertegenwoordigers van de lidstaten en andere EU-instellingen.
4. Vorderingen op belangrijke gebieden
De EU-strategie voor jongeren bevordert de mainstreaming van jeugdbelangen op verschillende beleidsterreinen, waaronder via de jongerentoets en de activiteiten van de EU-jongerencoördinator27. Het onderhavige verslag bouwt voort op de mededeling over het Europees Jaar van de Jeugd en de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren. Het verslag biedt updates om het beeld te vervolledigen en richting te geven aan toekomstige acties.
1. Betrekken
In het kader van de pijler “betrekken” van de EU-strategie voor jongeren worden jongeren aangemoedigd om deel te nemen aan en bij te dragen aan de samenleving, het democratische leven en de economie.
Participatie van jongeren
Participatie van jongeren is een topprioriteit van de EU-strategie voor jongeren. De EU-jongerendialoog was in 2022-2024 toegespitst op het thema “Samen werken aan een duurzaam en inclusief Europa”28. 130 000 jongeren29 hebben hierdoor hun mening over beleid in de afgelopen vijf jaar kunnen geven. Nationale jeugdraden30 speelden een sleutelrol in de uitvoering ervan. De tiende cyclus (juli 2023-december 2024) was gericht op sociale inclusie31. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt met het betrekken van jongeren met verschillende achtergronden bij de EU-jongerendialoog, maar het proces kan nog verder worden ontwikkeld en ondervertegenwoordigde groepen kunnen nog meer worden betrokken. Mechanismen voor het delen en opvolgen van de aanbevelingen van jongeren moeten worden versterkt.
Synergieën met andere initiatieven om de participatie van jongeren te bevorderen, kunnen ook verder worden ontwikkeld. Er zijn met name synergieën mogelijk met de EU-strategie voor de rechten van het kind32 die kinderen en jongeren betrekt bij de besluitvorming via het EU-platform voor kinderparticipatie33.
Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps bieden belangrijke ondersteuning voor burgerparticipatie via een van de horizontale prioriteiten van de programma’s.
Andere recente initiatieven om de participatie van jongeren te bevorderen, zijn onder meer:
- de strategie voor een beter internet voor kinderen34 (BIK+)
- de Europese burgerpanels35
- Youth4Reviving (stagnating) EU territories36
- het pakket voor de verdediging van de democratie37
- het EU-burgerschapspakket38
- de Europese Week van de Jeugd 202439
Werkgelegenheid en vaardigheden van jongeren
Op een snel veranderende arbeidsmarkt is het verwerven van relevante vaardigheden en het vinden van banen cruciaal voor jongeren. In de politieke beleidslijnen van de Commissie voor 2024-2029 wordt benadrukt dat het ambitieniveau en de acties moeten worden opgevoerd om tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten aan te pakken.
Het Europees Jaar van de Vaardigheden benadrukte de cruciale rol van vaardigheden bij het stimuleren van het economische concurrentievermogen, sociale inclusie en milieuduurzaamheid. Het Europees Jaar van de Vaardigheden heeft bijgedragen aan de aanpak van vaardigheidskloven in de EU en bij- en omscholing bevorderd40. Het actieplan voor het aanpakken van tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten in de EU41 omvat initiatieven voor de activering en bijscholing van jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen (NEET’s).
Het Europees Jaar van de Vaardigheden heeft een cultuur van een leven lang leren en de ontwikkeling van vaardigheden bevorderd om nieuwe kansen te ontsluiten en loopbaanvooruitzichten te stimuleren. Veel initiatieven bevorderen de werkgelegenheid en vaardigheden van jongeren, zoals:
- de Jongerengarantie42
- de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen43
- ALMA44
- de individuele leerrekeningen45
- het werkgelegenheidspakket voor personen met een handicap46
- het Talent Booster Mechanism47
- de Youth Entrepreneurship Policy Academy48
- Youth4Regions49
- het Interreg-initiatief Volunteer Youth50
De voorstellen van de Commissie van 2024 voor het kwaliteitskader voor stages51 bevatten bindende maatregelen om de werkomstandigheden van stagiairs te verbeteren en af te dwingen en wanpraktijken aan te pakken, en aanbevelingen voor eerlijk loon, sociale bescherming en inclusieve stages voor alle stagiairs.
2. Verbinden
De pijler “verbinden” van de EU-strategie voor jongeren bevordert uitwisselingen en gezamenlijke projecten en moedigt jongeren aan om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen of vrijwilligerswerk te verrichten.
Leermobiliteit
Leermobiliteit is belangrijk voor jongeren om vaardigheden te ontwikkelen, gedeelde ervaringen op te bouwen en elkaar beter te begrijpen over culturele en andere grenzen heen. Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps blijven van doorslaggevend belang voor de EU-strategie voor jongeren doordat ze leermobiliteit, uitwisselingen en vrijwilligerswerk ondersteunen. In 2024 heeft Erasmus+ de mijlpaal van 15 miljoen deelnemers52 bereikt. Het initiatief inzake de Europese studentenpas53 kwam in een hogere versnelling en 3 000 instellingen voor hoger onderwijs hebben zich aangesloten bij het Erasmus Without Paper-netwerk. Het Europees Solidariteitskorps heeft zijn werkingssfeer uitgebreid tot vrijwilligerswerk op het gebied van humanitaire hulp.
In de aanbeveling van de Raad van 2024 “Europa in beweging” — mogelijkheden voor leermobiliteit voor iedereen54 worden nieuwe doelstellingen geformuleerd om leren in het buitenland voor meer mensen mogelijk te maken.
Jongeren en de digitale wereld
Jongeren die in het digitale tijdperk opgroeien, krijgen te maken met unieke kansen en risico’s (bv. AI), waar in de volgende EU-strategie voor jongeren mogelijk meer aandacht aan moet worden besteed. Verschillende initiatieven hebben betrekking op het welzijn van jongeren in de digitale wereld, waaronder de strategie Beter internet voor kinderen (BIK+).
Sociale media hebben een grote invloed op jongeren, omdat ze kansen bieden maar ook risico’s voor hun geestelijke gezondheid inhouden. In de digitaledienstenverordening wordt prioriteit gegeven aan de bescherming van minderjarigen online en worden platforms verplicht om privacy, veiligheid en beveiliging te waarborgen en risico’s voor het welzijn van gebruikers te beoordelen. De verordening artificiële intelligentie55 zal AI-systemen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen reguleren of verbieden. In het komende actieplan tegen cyberpesten zal cyberpesten en onlinemisbruik worden bestreden en een EU-breed onderzoek naar de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid en het welzijn zal aantonen hoe jongeren gebruik kunnen maken van de digitale wereld, terwijl de negatieve effecten ervan worden teruggedrongen.
3. Versterken
De pijler “versterken” van de EU-strategie voor jongeren moedigt jongeren aan om hun leven in eigen hand te nemen en helpt hen een actieve rol te spelen in de samenleving, met name via jeugdwerk.
Jeugdwerk
Door een veilige, ondersteunende en inclusieve omgeving te bieden, stellen jeugdwerk en niet-formeel en informeel leren jongeren in staat om actieve burgers te worden en de vaardigheden, het vertrouwen en de veerkracht te ontwikkelen die nodig zijn om tegen een onzekere toekomst opgewassen te zijn. Daarnaast moeten jeugdwerkers hun eigen vaardigheden en kennis verbeteren, zodat ze een doeltreffendere en duurzamere impact kunnen hebben op de jongeren.
In de resolutie van de Raad over jeugdwerkbeleid in een empowerend Europa56 uit 2024 wordt opgeroepen tot de ontwikkeling van jeugdwerk57. De Europese opleidingsstrategie voor jeugdwerk58 heeft tot doel jeugdwerkers te helpen bij het ondersteunen van jongeren. Meer dan 110 000 jeugdwerkers hebben deelgenomen aan Erasmus+59. Het partnerschap tussen de EU en de Raad van Europa op het gebied van jeugdzaken60 en met name de voorbereiding van de vierde Europese Jeugdwerkconventie61 dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de Europese jeugdwerkagenda.
Sociale inclusie
De bestrijding van sociale uitsluiting en discriminatie is van cruciaal belang om het volledige potentieel van jonge generaties te ontsluiten. De intersectionele aard van de uitdagingen op het gebied van inclusie (bv. jeugdwerkloosheid, armoede en sociale isolatie) kan de ervaringen van groepen die het risico lopen op discriminatie en uitsluiting verergeren, zoals jongeren met een handicap, jongeren die tot raciale of etnische minderheden (bv. Roma), de lhbtiq+-gemeenschap of religieuze minderheden behoren, of die op het platteland wonen. In het EU-actieplan tegen racisme 2020-202562 wordt de rol van jongeren in de strijd tegen racisme en discriminatie benadrukt en het belang om de bij de besluitvorming betrokken personen te horen en betrekken.
De aanbeveling van de Raad van 2023 over een toereikend minimuminkomen met het oog op actieve inclusie63 bevat aanbevelingen om tegemoet te komen aan de behoeften van jongvolwassenen.
In de conclusies van de Raad van 2024 over inclusieve samenlevingen voor jongeren64 werd opgeroepen tot het bevorderen van participatie en inclusie. Bij de EU-jongerendialoog zijn inmiddels meer jongeren uit minderheidsgroepen en mensen met een handicap betrokken. De inspanningen om te zorgen dat er meer NEET’s en plattelandsjongeren deelnemen, worden voortgezet.
Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps bieden activiteiten zoals de inclusie-actie DiscoverEU, jongerenuitwisselingen en werk in een vrijwilligersteam, evenals specifieke steun voor kansarme jongeren. Tussen januari 2021 en augustus 2024 was 32 % van de deelnemers aan het Erasmus+-programma voor de mobiliteit van jongeren en 51 % van de vrijwilligers van het Europees Solidariteitskorps een kansarme jongere.
Het plattelandspact65 en het actieplan voor het platteland in het kader van de langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU66, bevorderen onderwijs, opleiding en werkgelegenheid voor jongeren in landelijke en afgelegen gebieden.
Gezondheid en welzijn
De uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn nemen toe bij jongeren, waardoor het cruciaal is om veerkracht, copingvaardigheden en strategieën om te gedijen te bevorderen. In de alomvattende aanpak van de geestelijke gezondheid van de Europese Commissie67 zijn twintig vlaggenschipinitiatieven vastgesteld, waaronder vier die zich bezighouden met de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren68, zoals een netwerk voor geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren, een preventietoolkit in samenwerking met Unicef, hulpmiddelen voor een gezonde levensstijl en een betere bescherming van kinderen online. De Child & Youth Wellbeing and Mental Health First69 (welzijn en geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren op de eerste plaats) in het kader van het instrument voor technische ondersteuning biedt psychosociale ondersteuning voor jongeren.
Sport en lichaamsbeweging zijn cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van jongeren. De Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie bevorderen sport — al dan niet in georganiseerd verband70 — om een gezonde levensstijl onder jongeren te stimuleren. Zij werken samen om doeltreffende beleidslijnen te bevorderen in overeenstemming met de aanbeveling van de Raad over de stimulering van gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging in de verschillende sectoren71.
De deskundigengroep voor ondersteunende leeromgevingen heeft richtsnoeren72 ontwikkeld voor welzijn en geestelijke gezondheid op school, met inbegrip van ondersteuning voor onderwijsactoren.
Het doel van de aanbeveling van de Commissie over de ontwikkeling en versterking van geïntegreerde systemen voor kinderbescherming in het belang van het kind73 uit 2024 is ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn en beschermd worden tegen geweld.
Onderwijs en opleiding
Onderwijs, opleiding en een leven lang leren — een belangrijk beginsel van de Europese pijler van sociale rechten — versterken de positie van jongeren en bevorderen hun groei, inclusie en welvaart. Het doel van de Europese onderwijsruimte (EEA)74 is dat alle leerlingen het best mogelijke onderwijs en de best mogelijke opleiding krijgen. De Europese onderwijsruimte ondersteunt dan ook de overgang van jongeren naar het leven als volwassene, naar de arbeidsmarkt en naar actief burgerschap, hetgeen belangrijke aspecten van de EU-strategie voor jongeren zijn.
Als onderdeel van de Europese onderwijsruimte heeft het pakket hoger onderwijs75 voor 2024 van de Commissie tot doel studenten meer mogelijkheden te bieden om buiten de landsgrenzen te studeren en met één diploma af te studeren, met inbegrip van een blauwdruk voor een Europees diploma. De EU had in 2024 65 allianties van Europese universiteiten76 en blijft excellentie en inclusie bevorderen. Er worden kenniscentra voor beroepsopleiding77 opgericht om hoogstaande beroepsvaardigheden aan te bieden.
De aanbeveling van de Raad van 2022 over trajecten naar succes op school78 biedt de lidstaten beleidsrichtsnoeren voor het terugdringen van ondermaatse prestaties op het gebied van basisvaardigheden en het voortijdig verlaten van onderwijs en opleiding, en voor het bevorderen van de afronding van hoger secundair onderwijs.
Het actieplan voor digitaal onderwijs79 bevat een visie voor digitaal onderwijs. De Europese academie voor cyberbeveiligingsvaardigheden80 stimuleert vaardigheden en beroepsbeoefenaren op het gebied van cyberbeveiliging. Het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging voert initiatieven uit zoals de European Cybersecurity Challenge81 en het CyberEducation-platform82 om jongeren bewust te maken van onderwijsprogramma’s voor cyberbeveiliging. Ook het programma Digitaal Europa83 ondersteunt afgestudeerden in het hoger onderwijs op gebieden als AI, informatica en geavanceerde digitale technologieën.
De oproepen in het kader van Horizon Europe en initiatieven zoals de STE(A)M84-onderwijsaanpak, Women in Digital85 en Girls Go Circular86 helpen de ondervertegenwoordiging van meisjes en vrouwen in STEM-onderwijs aan te pakken.
De Europese wetenschapsstad in 2022, Leiden, heeft jongeren betrokken bij evenementen zoals de Europese wedstrijd voor jonge wetenschappers87 en het initiatief EU TalentOn88. Deze werden in 2024 voortgezet onder de paraplu van de Europese wetenschapsstad in Katowice.
Cultuur
Cultuur speelt een rol bij de vorming van de identiteit en waarden van jongeren. De EU stimuleert initiatieven om jongeren met verschillende achtergronden te helpen hun talenten te ontwikkelen en van het culturele erfgoed te genieten.
In het kader van Creatief Europa89 hebben initiatieven als Culture Moves Europe90 de mobiliteit van 7 000 kunstenaars ondersteund in 2023-2024.
De EU steunt opkomende talenten door initiatieven zoals de Young Talent Award binnen de EU-prijs voor hedendaagse architectuur (de Mies van der Rohe-prijs).
Bij de jaarlijkse dag van de Europese auteurs in 2024 vonden in 40 landen bijna 2 000 lezingen plaats. Culturele hoofdsteden van Europa91 betrekken jongeren. De EU bevordert meertaligheid via de vertaalwedstrijd Juvenes Translatores.
Milieu en klimaat
In de verbintenissen van de EU op het gebied van milieu- en klimaatactie wordt de cruciale rol van jongeren erkend bij het vormgeven van een duurzamere en milieubewustere EU. Het Europees klimaatpact92 heeft jonge ambassadeurs van het klimaatpact, die zich inzetten voor lokale initiatieven en hun gemeenschappen inspireren. Jonge energieambassadeurs93 bevorderen duurzame en schone energie.
De EU4Ocean-coalitie94 erkent de inspanningen van jongeren voor de instandhouding van de oceanen en biedt opleidingen.
Het platform voor een rechtvaardige transitie ondersteunt jongeren in de regio’s die worden getroffen door de transitie naar klimaatneutraliteit. Het omvat een taskforce voor jeugdzaken.
Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps integreren groene praktijken in alle projecten, onder meer door financiële stimulansen voor milieuvriendelijk reizen.
Met de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen95 en het onderdeel rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus wordt de creativiteit van jonge mensen bij het bevorderen van duurzaamheid erkend.
4. Door jongeren geleide acties
Initiatieven van jongeren en/of jongerenorganisaties zijn bijzonder belangrijk. Zij kunnen jongeren helpen inzien hoe belangrijk het is betrokken te zijn bij en bij te dragen aan de doelstellingen van de EU-strategie voor jongeren. De EU steunt door jongeren geleide acties, zoals activiteiten voor jongerenparticipatie van Erasmus+, het stimuleren van maatschappelijke en politieke participatie, en solidariteitsprojecten in het Europees Solidariteitskorps die jongeren helpen om de uitdagingen in hun gemeenschappen aan te pakken.
Initiatieven zoals het Youth Empowerment Fund ondersteunen in het kader van het externe optreden van de EU oplossingen van jongeren om de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN te bereiken en bevorderen jongerenparticipatie.
De Youth4Cooperation Group betrekt jongeren bij regionale ontwikkelingsstrategieën. De deelnemers aan het Interreg-initiatief Volunteer Youth kunnen in het kader van het cohesiebeleid gemeenschapsactiviteiten organiseren. Youth4Outermostregions steunt door jongeren geleide projecten in de ultraperifere regio’s. Initiatieven zoals EUTeens4Green ondersteunen jonge ondernemers bij het ontwikkelen van milieuoplossingen.
5. Buiten de EU
Het doel van de EU-strategie voor jongeren is ook om aan te zetten tot betrokkenheid en veerkrachtigere samenlevingen wereldwijd. De internationale dimensie ervan werd versterkt door het jongerenactieplan in het externe optreden van de EU 2022-202796. Het jongerenactieplan is gericht op het vormgeven van het extern optreden in samenwerking met jongeren om de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling97 en andere wereldwijde verbintenissen te bevorderen. Het omvat initiatieven zoals het EU-jongerenklankbord voor internationale partnerschappen en adviesstructuren voor jongeren in EU-delegaties.
De EU heeft prioriteit gegeven aan de deelname van jongeren aan politieke dialogen op hoog niveau en regionale fora, zoals de top tussen de EU en de Afrikaanse Unie en de top tussen de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten. Programma’s zoals het Jongerenlab AU-EU, Youth Europe Sahel — Engagement de la Jeunesse au Sahel en de Africa-Europe Youth Academy bevorderen de participatie van jongeren.
De EU heeft de samenwerking met mondiale belanghebbenden op het gebied van jeugdzaken, zoals het jongerenbureau van de VN en het verenigd netwerk van jonge vredesactivisten, versterkt. Het initiatief Women and Youth in Democratic Engagement ondersteunt de betrokkenheid van jongeren bij politieke processen wereldwijd98.
Uitbreiding van de EU
Jongeren profiteren van het uitbreidingsproces van de EU99 dat in 2023-2024 een nieuwe impuls kreeg, zoals benadrukt in de mededeling van de Commissie van 2024 over het uitbreidingsbeleid van de EU100 en de mededeling van de Commissie betreffende pretoetredingshervormingen en -beleidsevaluaties101.
De EU is begonnen met de integratie van kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten in strategische kaders zoals de Europese onderwijsruimte. Zo werd het initiatief “Europese universiteiten”102 in 2023 geopend voor alle universiteiten van de westelijke Balkan, en werden 14 universiteiten van de westelijke Balkan in 2024 volwaardige partners. De EU steunt de uitvoering van de jongerengarantie in de westelijke Balkan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.
Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps bevorderen grensoverschrijdende samenwerking, capaciteitsopbouw, mobiliteit van jongeren en actief burgerschap in kandidaat-lidstaten.
Het programma EU4Youth vormt een hoeksteen van de samenwerking van de EU met oostelijke partnerlanden, waarbij de nadruk ligt op inzetbaarheid. In 2024 zijn de acties voor capaciteitsopbouw op het gebied van jeugd en sport in het kader van Erasmus+ opengesteld voor deelnemers uit het oostelijk nabuurschap. In de zuidelijke buurlanden werd het EU-netwerk Jeel Connect gelanceerd om de betrokkenheid van jongeren te vergroten, en de Unie voor het Middellandse Zeegebied heeft een jeugdstrategie en -agenda voor 2030 aangenomen. In Afrika ten zuiden van de Sahara bevordert de EU de leermobiliteit via het initiatief Youth Mobility for Africa als onderdeel van de Global Gateway.
6. Inzichten over de EU-uitgaven voor jongeren
De EU biedt aanzienlijke financieringsmogelijkheden om jongeren te ondersteunen in het kader van het meerjarig financieel kader 2021-2027.
Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps zijn van cruciaal belang voor de ondersteuning van leermobiliteit, samenwerking en solidariteit. Erasmus+ investeert 26 miljard EUR (en nog eens 2 miljard EUR uit de EU-fondsen voor externe samenwerking) en het Europees Solidariteitskorps investeert nog eens 1 miljard EUR. De horizontale prioriteiten zijn onder meer inclusie en diversiteit, en digitale, groene en democratische participatie.
De herstel- en veerkrachtfaciliteit vormt de kern van het NextGenerationEU-plan. Met de faciliteit wordt 66 miljard EUR geïnvesteerd in hervormingen en investeringen op belangrijke gebieden die ten goede komen aan kinderen en jongeren, zoals onderwijs, opleiding, werkgelegenheid en gezondheidszorg.
Het Europees Sociaal Fonds Plus investeert 11 miljard EUR in de werkgelegenheid, het onderwijs en de sociale inclusie van jongeren.
Het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling investeert 30 miljard EUR in digitale en demografische transitie en toegang tot diensten op gebieden als werkgelegenheid, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg, en toerisme en cultuur, en 93 miljard EUR in de groene transitie, ten behoeve van jongeren.
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de periode 2023-2027 investeert ongeveer 8,5 miljard EUR in steun voor jonge landbouwers.
Het Fonds voor een rechtvaardige transitie investeert 3,4 miljard EUR in de vermindering van de maatschappelijke gevolgen van de klimaatverandering. Het fonds ondersteunt de ontwikkeling van vaardigheden, arbeidsmarktondersteuning en de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, ten behoeve van jongeren.
Het programma Burgers, gelijkheid, rechten en waarden investeert 200 miljoen EUR in de bestrijding van gendergerelateerd geweld en geweld tegen kinderen en jongeren en in de versterking van de bescherming van kinderen. Het programma voorziet in een extra bedrag van 34,8 miljoen EUR voor de rechten van het kind en de deelname van kinderen voor de periode 2021-2025.
Het instrument voor technische ondersteuning heeft projecten met betrekking tot jongeren ondersteund met een budget van in totaal meer dan 25 miljoen EUR in de periode 2022-2024.
5. Samenwerkingsbehoeften op nationaal niveau
Het Europees Jaar van de Jeugd 2022 heeft niet alleen op EU-niveau, maar ook in de lidstaten aanzet gegeven tot de mainstreaming van jeugdbelangen. Dit komt tot uiting in de thema’s van de conclusies van de Raad die de afgelopen jaren zijn aangenomen (bv. inclusieve samenlevingen, geestelijke gezondheid en duurzaamheid). De lidstaten hebben ook opgeroepen tot een jongerentoets in de EU-beleidsvorming103, die de Commissie zal toepassen op initiatieven met een aanzienlijke relevantie voor jongeren, te beginnen met haar jaarlijks werkprogramma voor 2025.
25 lidstaten hebben informatie uitgewisseld over hun jeugdbeleid en samenwerkingsbehoeften op dit gebied104. In 2024 zijn de drie belangrijkste uitdagingen voor jongeren vastgesteld: geestelijke gezondheid en welzijn, participatie van jongeren en de kosten van levensonderhoud. Het nationale jeugdbeleid dat in deze context aan de orde kwam, was gericht op de participatie van jongeren, jeugdwerk en sociale inclusie.
De lidstaten hebben belangstelling getoond voor verdere EU-samenwerking op het gebied van de participatie van jongeren; de mainstreaming van jeugdbelangen; de digitalisering; leermobiliteit en erkenning van jeugdwerk en niet-formeel en informeel leren; en communicatie en gegevens. Wederzijds leren en verzamelen van feitenmateriaal waren de voorkeursinstrumenten voor samenwerking. Hiervoor kunnen Youth Wiki105 en onderzoek van het partnerschap tussen de EU en de Raad van Europa op het gebied van jeugdzaken106 als beginpunten worden gebruikt.
Overheidsdiensten kunnen steun aanvragen uit hoofde van het instrument voor technische ondersteuning voor het ontwerpen en uitvoeren van hervormingen op het gebied van jeugdbeleid.
6. Vooruitzichten voor de samenwerking op het gebied van jeugdbeleid
Met het oog op 2022-2024 heeft de EU-strategie voor jongeren tijdens het Europees Jaar van de Jeugd 2022 een belangrijke sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van de participatie van jongeren en de mainstreaming van jeugdbelangen. Hiermee zijn sterke resultaten geboekt en is een gevoel van betrokkenheid aangewakkerd bij jongeren en belanghebbenden. De politieke beleidslijnen voor de Commissie 2024-2029 onderstrepen de toewijding van de EU om de positie van jongeren te versterken en aandacht te besteden aan hun zorgen, met in de eerste plaats de oprichting van de jongerenadviesraad van de voorzitter om advies te geven over kwesties waar jongeren mee te maken hebben en om jongeren een stem te geven bij het vormgeven van de toekomst van de EU, en in de tweede plaats de jaarlijkse jongerenbeleidsdialoog met Europese commissarissen, die in de eerste honderd dagen van het mandaat van start gaat. Een aangekondigde strategie voor rechtvaardigheid tussen de generaties zal de solidariteit en betrokkenheid tussen mensen van verschillende leeftijden bevorderen.
In de politieke beleidslijnen wordt erop gewezen dat sommige gebieden bijzonder relevant en dringend zijn voor de uitdagingen en behoeften van jongeren en dat er meer aandacht aan moet worden besteed. Onder meer op het gebied van:
- de geestelijke gezondheid en het welzijn, waaronder de aanpak van de risico’s in verband met en de gevolgen van sociale media, overmatige schermtijd en cyberpesten;
- onderwijs en vaardigheden, waaronder de versterking van Erasmus+ en de bevordering van een kwalitatief hoogwaardige, inclusieve en aantrekkelijke onderwijsomgeving, en de opbouw van een vaardigheidsunie, waaronder initiatieven zoals een actieplan voor basisvaardigheden en een strategisch plan voor STEM-onderwijs;
- werkgelegenheids- en socialebeschermingsmaatregelen, waaronder meer participatie van jongeren op de arbeidsmarkt, op basis van een nieuw actieplan voor de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten;
- de betaalbaarheid van huisvesting, waarvoor een alomvattende aanpak nodig is om de structurele oorzaken van de woningcrisis aan te pakken.
Dit hangt nauw samen met de belangrijkste uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd, die naar voren kwamen in de raadplegingen van belanghebbenden en jongeren tijdens de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren. De Commissie zet zich in voor de verdere ontwikkeling van beleid en initiatieven om de dringende uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd, aan te pakken. Zij zal dit doen door samen te werken met de lidstaten, het maatschappelijk middenveld en jongeren zelf, en door voort te bouwen op de vooruitgang die is geboekt in het kader van de EU-strategie voor jongeren.
De uiteenlopende behoeften en belangen van jongeren onderstrepen het belang van de mainstreaming van jeugdbelangen. De volledige toepassing van de jongerentoets in de EU-beleidsvorming (te beginnen met het jaarlijks werkprogramma van de Commissie voor 2025) is een belangrijke stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat het jongerenperspectief en de impact op jongeren worden meegenomen in de beleidsmaatregelen en -initiatieven van de EU die relevant zijn voor jongeren.
Gemeenschappelijke prioriteiten binnen de EU-strategie voor jongeren worden nog steeds behandeld via de open coördinatiemethode107 en zijn opgenomen in het werkplan voor de EU-strategie voor jongeren voor 2025-2027108. Dit omvat de lancering van de elfde cyclus van de EU-jongerendialoog (1 januari 2025-30 juni 2026) met als hoofdthema “de EU dichter bij jongeren brengen”.
Jongeren en degenen die met en voor hen werken, moeten centraal staan in de voorbereidingen voor een hernieuwd kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken. Daarom zal de Commissie in 2025-2026 een luisterproces op gang brengen om jongeren en relevante belanghebbenden te betrekken bij de overwegingen die zullen worden verwerkt in het voorstel van de Commissie voor de volgende EU-strategie voor jongeren na 2027. De EU-groep van belanghebbenden op het gebied van jeugdzaken en de EU-jongerendialoog zullen in dit proces worden gemobiliseerd.
De Europese jongerendoelstellingen109 moeten wellicht worden bijgewerkt in het licht van de zorgen van jongeren. In de Eurobarometer-enquête van 2024 “Youth and Democracy”110 gaven jongeren aan van de EU te verwachten dat zij de vrede en de internationale veiligheid en samenwerking versterkt; armoede en ongelijkheid bestrijdt; en de mensenrechten, de democratie en de gemeenschappelijke EU-waarden bevordert.
Door verder te bouwen op de pijlers “jongeren betrekken, verbinden en versterken” van de EU-strategie voor jongeren, kunnen we een meer inclusieve, duurzame en welvarende toekomst voor iedereen in de EU tot stand brengen.
1 Politieke beleidslijnen 2024-2029 | Europese Commissie (europa.eu).
2 Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De EU-strategie voor jongeren 2019-2027.
3 EU-strategie voor jongeren | Europese Jongerensite (europa.eu).
4 Mainstreaming van jeugdbelangen gaat gepaard met het hanteren van een jongerenperspectief bij het voorbereiden, ontwerpen, uitvoeren, monitoren en evalueren van beleidsmaatregelen en programma’s die jongeren aangaan en beïnvloeden.
5 European Youth Goals | Europese Jongerensite.
6 Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren (2019-2021).
7 Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 en Werkdocument van de diensten van de Commissie, evaluatie bij het verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027.
8 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over het Europees Jaar van de Jeugd 2022.
9 De definities van jongeren variëren, maar voor statistische doeleinden op EU-niveau wordt meestal de leeftijdscategorie 15-29 jaar gehanteerd.
10 EP Spring 2023 Survey: Democracy in action — One year before the European elections — June 2023 — Eurobarometer survey.
11 Standaard Eurobarometer STD99: Standaard Eurobarometer 99 — voorjaar 2023.
12 EU Post-electoral survey 2024 — October 2024 — Eurobarometer survey (europa.eu).
13 Youth and democracy — mei 2024 — Eurobarometer survey.
14 Being Black in the EU. Experiences of people of African descent — EU Survey on immigrants and descendants of immigrants. FRA 2021 Roma Survey.
15 Inforegio — Negende verslag inzake economische, sociale en territoriale cohesie.
16 Youth and democracy — mei 2024 — Eurobarometer survey.
17 Educational attainment statistics — Statistics Explained, Eurostat, 2023.
18 The twin challenge of equity and excellence in basic skills in the EU — Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2024.
19 Individuals’ level of digital skills, Eurostat, 2023.
20 Youth and democracy — mei 2024 — Eurobarometer survey.
21 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over het Europees Jaar van de Jeugd 2022.
22 De jongerentoets wordt met ingang van 2025 toegepast op relevante initiatieven die zijn opgenomen in bijlage I (nieuwe beleids- en wetgevingsinitiatieven) van de jaarlijkse werkprogramma’s van de Commissie.
23 Politieke beleidslijnen 2024-2029 | Europese Commissie.
24 EU-jongerendialoog | Europese Jongerensite.
25 De EU-jongerenconferentie van september 2024 omvatte bijvoorbeeld een raadpleging over de volgende generatie EU-jeugdprogramma’s.
26 EU-groep van belanghebbenden op het gebied van jeugdzaken | Europese Jongerensite.
27 EU-jongerencoördinator | Europese Jongerensite.
28 Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de herziening van het werkplan 2022-2024 voor de EU-strategie voor jongeren.
29 Het totale aantal jongeren dat deelnam aan de cycli 6-9 van de EU-jongerendialoog in 2018-2023 overschreed de 131 000: Review of the nine cycles of the EU Youth Dialogue, 2024.
30 National Youth Councils (September 2021). Our Members | European Youth Forum.
31 Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de resultaten van de tiende cyclus van de EU-jeugddialoog.
32 Delivering on the EU strategy on the Rights of the Child, 2024.
33 EU Children’s Participation Platform | European Union.
34 Home | Better Internet for Kids.
35. Europese burgerpanels — Europese Commissie.
36 Inforegio — Toolkit Youth 4 Reviving (stagnating) EU territories.
37 Bescherming van de democratie — Europese Commissie.
38 Citizenship Package — Europese Commissie.
39 Hoogtepunten van de week | Europese Jongerensite.
40 Results of the European Year of Skills, 2024.
41 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s, “Tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden: een actieplan”.
42 The reinforced Youth Guarantee — Europese Commissie.
43 Europese Alliantie voor leerlingplaatsen — Europese Commissie.
44 ALMA: een initiatief voor actieve inclusie van jongeren — Europese Commissie.
45 Aanbeveling van de Raad van 16 juni 2022 inzake individuele leerrekeningen.
46 Werkgelegenheidspakket voor personen met een handicap om de situatie op de arbeidsmarkt van personen met een handicap te verbeteren — Sociale zaken en Inclusie — Europese Commissie.
47 Inforegio — Talent Booster Mechanism.
48 Youth Entrepreneurship Policy Academy Hub (academie voor de bevordering van jong ondernemerschap).
49 Inforegio - Youth4Regions — the programme for aspiring journalists.
50 Home — Interreg Volunteer Youth.
51 Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de verbetering en handhaving van de arbeidsomstandigheden voor stagiairs en de bestrijding van reguliere arbeidsverhoudingen die als stages worden verhuld (“richtlijn inzake stages”). Voorstel voor een aanbeveling van de Raad over een versterkt kwaliteitskader voor stages.
52 Erasmus+ is in 1987 van start gegaan.
53 European Student Card Initiative — Erasmus+.
54 Aanbeveling van de Raad van 13 mei 2024 “Europa in beweging” — mogelijkheden voor leermobiliteit voor iedereen.
55 Verordening (EU) 2024/1689 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 tot vaststelling van geharmoniseerde regels betreffende artificiële intelligentie.
56 Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over jeugdwerkbeleid in een empowerend Europa.
57 Jeugdwerk omvat een breed scala aan activiteiten om jongeren te helpen groeien en geeft hun persoonlijke, professionele en ondernemersvaardigheden.
58 European Training Strategy for Youth Work — European Training Strategy.
59 Tussen januari 2021 en augustus 2024 in de mobiliteit van jeugdwerkers.
60 Youth Partnership — European Union and Council of Europe — Youth Partnership.
61 Youth Work — Youth Partnership.
62 EU Anti-racism Action Plan 2020-2025 — Europese Commissie.
63 Aanbeveling van de Raad van 30 januari 2023 over een toereikend minimuminkomen met het oog op actieve inclusie.
64 Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over inclusieve samenlevingen voor jongeren.
65 Rural Pact Platform homepage | Rural Pact Community Platform.
66 De langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU: belangrijkste verwezenlijkingen en volgende stappen — Europese Unie.
67 Een alomvattende aanpak van de geestelijke gezondheid — Europese Commissie.
68 Kader voor het volgen van de uitvoering van de mededeling van de Commissie betreffende een alomvattende aanpak van geestelijke gezondheid.
69 Supporting mental health and care for the wellbeing of vulnerable children and young people — Europese Commissie.
70 Physical activity and health — Sport.
71 Aanbeveling van de Raad van 26 november 2013 over de stimulering van gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging in de verschillende sectoren.
72 Richtsnoeren voor welzijn en geestelijke gezondheid op school | Europees platform voor schoolonderwijs.
73 Aanbeveling (EU) 2024/1238 van de Commissie van 23 april 2024 over de ontwikkeling en versterking van geïntegreerde systemen voor kinderbescherming in het belang van het kind.
74 Wat is de Europese Onderwijsruimte? — Europese Onderwijsruimte.
75 Commission presents a blueprint for a European degree | European Education Area.
76 New funding for additional European Universities alliances will boost cooperation in higher education | European Education Area.
77 Centres of Vocational Excellence — Europese Commissie.
78 Aanbeveling van de Raad van 28 november 2022 over trajecten naar succes op school die de aanbeveling van de Raad van 28 juni 2011 inzake beleid ter bestrijding van voortijdig schoolverlaten vervangt.
79 Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027) — Europese onderwijsruimte.
80 Cyber Skills Academy | Digital Skills and Jobs Platform.
81 Home — ECSC.
82 ENISA CyberEducation Platform — ENISA.
83 Digital Europe Programme — Europese Commissie.
84 Wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. De STEAM-benadering verwijst naar de opname van kunsten, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen in STEM-onderwijs.
85 Women in Digital | Shaping Europe’s digital future.
86 Girls Go Circular | Digital and Entrepreneurial Skills for the Circular Economy.
87 EU Contest for Young Scientists (EUCYS),
88 Home — EU TalentOn 2024.
89 Creative Europe — Culture and Creativity.
90 Culture Moves Europe - Culture and Creativity.
91 European Capitals of Culture — Culture and Creativity.
92 European Climate Pact — European Union.
93 Young Energy Ambassadors — Europese Commissie.
94 EU4Ocean Coalition | Drive change together.
95 NEB Prizes 2025 | New European Bauhaus Prizes. Past editions | New European Bauhaus Prizes.
96 Youth Action Plan — Europese Commissie.
97 The 17 sustainable development goals | Sustainable Development.
98 WYDE Civic Engagement | European Partnership for Democracy.
99 Open voor Albanië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kosovo*, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Turkije en Oekraïne. * Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet en is in overeenstemming met Resolutie 1244/1999 van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.
100 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Mededeling inzake het uitbreidingsbeleid van de EU voor 2024.
101 Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Raad betreffende pretoetredingshervormingen en -beleidsevaluaties.
102 European Universities initiative — European Education Area.
103 Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de nalatenschap van het Europees Jaar van de Jeugd 2022. Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over het bevorderen van de mainstreaming van jeugdbelangen in de beleidsbesluitvormingsprocessen van de Europese Unie.
104 2024 Future National Activities Planners | Europese Jongerensite.
105 Youth Wiki: Europe’s Encyclopedia of National Youth Policies.
106 Youth research — Youth Partnership.
107 De open coördinatiemethode in de EU is een vorm van “zachte wetgeving”/intergouvernementele beleidsvorming waarbij doelstellingen en richtsnoeren gezamenlijk worden vastgesteld, en samenwerking en de uitwisseling van goede praktijken plaatsvinden in het kader van de verwezenlijking ervan. De open coördinatiemethode leidt niet tot bindende EU-wetgeving.
108 Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over het werkplan 2025-2027 voor de EU-strategie voor jongeren.
109 European Youth Goals | Europese Jongerensite.
110 Youth and democracy — mei 2024 — Eurobarometer survey.
NL NL