Toelichting bij COM(2001)397 - Ondertekening van het protocol van de Verenigd Naties, gehecht aan het verdrag ter bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit, betreffende de bestrijding van illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens, onderdelen ervan en munitie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In aansluiting op de aanbevelingen van de Commissie heeft de Raad de Commissie gemachtigd om, wat de aspecten betreft die onder een communautaire bevoegdheid vallen, te onderhandelen over het ontwerp - Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit  i, alsmede de drie protocollen daarbij, te weten betreffende de bestrijding van mensenhandel, met name in vrouwen en kinderen, het smokkelen van migranten over land, door de lucht en over zee  i, alsook de illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens en munitie  i. Wat dit laatste betreft, waren de bepalingen die onder een communautaire bevoegdheid vielen, die betreffende de markering van vuurwapens, de bewaring van de gegevens, de vergunningen voor invoer/uitvoer/doorvoer, grenscontroles, makelarij in en onklaar maken van vuurwapens.

Onder de door de Raad aan de Commissie verstrekte onderhandelingsrichtsnoeren was de voorbereiding op de toetreding van de Gemeenschap tot het Verdrag en de protocollen daarbij een hoofddoel, daarbij rekening houdend met de communautaire bevoegdheid die reeds bestaat voor sommige bepalingen van deze instrumenten.

Na afsluiting van de door de Commissie gevoerde onderhandelingen voorzien de ontwerpen voor Verdrag en protocollen in de mogelijkheid voor een regionale organisatie voor economische integratie, en derhalve voor de Europese Gemeenschap, zich daarbij aan te sluiten.

De Conferentie voor de ondertekening van het Verdrag en de twee protocollen vond van 12 tot 15 december 2000 in Palermo plaats. De vijftien lidstaten van de Europese Unie en de Gemeenschap hebben deze instrumenten ondertekend.

Wat het protocol betreffende vuurwapens betreft, werd aan het ontwerp de laatste hand gelegd tijdens een twaalfde zitting van het Comité ad hoc belast met de uitwerking van deze instrumenten ter bestrijding van de georganiseerde misdaad, die van 26 februari tot 2 maart 2001 in Wenen plaatsvond, welk ontwerp door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens haar vergadering van 31 mei 2001 werd goedgekeurd. Het zal door staten en regionale organisaties voor economische integratie kunnen worden ondertekend vanaf de dertigste dag volgende op deze goedkeuring, en wel in de zetel van de Verenigde Naties in New York.

De lidstaten van de Unie hebben zich uitgesproken voor een snelle goedkeuring van het protocol. Het is van belang dat de Europese Gemeenschap, die bevoegd is voor de tenuitvoerlegging van sommige van deze bepalingen, zulks ook kan doen. Daarom moet het voorzitterschap van de Raad de personen aanwijzen die bevoegd zullen zijn om namens de Europese Gemeenschap het protocol te ondertekenen.


Het door de Commissie ingediend voorstel voor een besluit van de Raad bevat één enkel artikel waardoor de voorzitter van de Raad wordt gemachtigd om de personen aan te wijzen die bevoegd zullen zijn om namens de Europese Gemeenschap over te gaan tot de ondertekening van het protocol van de Verenigde Naties betreffende de bestrijding van de illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens, onderdelen ervan en munitie, gehecht aan het Verdrag ter bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit.

Om de hierboven opgesomde redenen stelt de Commissie de Raad voor het bijgevoegde besluit goed te keuren.