Toelichting bij COM(2001)31-2 - Milieuactieprogramma van de EG voor 2001-2010 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2001)31-2 - Milieuactieprogramma van de EG voor 2001-2010. |
---|---|
bron | COM(2001)31 |
datum | 24-01-2001 |
In 1992 werd het vijfde milieuactieprogramma, 'Op weg naar duurzame ontwikkeling', uitgevaardigd. Aan het einde van het programma was duidelijk dat, ondanks het bestaan van een uitgebreide milieuregelgeving, het milieu nog steeds aandacht vereiste.
Dit nieuwe actieprogramma beoogt de gebieden vast te stellen waar nieuwe maatregelen of een nieuwe aanpak nodig zijn. Veel van de conclusies en maatregelen van het vijfde programma blijven geldig, maar het gaat daarbij vooral om tenuitvoerlegging in de praktijk. Hardnekkiger en moeilijker op te lossen problemen, zoals klimaatverandering, vereisen meer gecoördineerde inspanningen op communautair niveau. Dit actieprogramma stelt deze inspanningen vast en plaatst de uitdagingen die het milieubeleid biedt, in de bredere context van duurzame ontwikkeling, de onderlinge verbondenheid van economische vooruitgang en een gezond milieu, globalisatie en de uitbreiding van de Europese Unie.
2. Algemene evaluatie van het vijfde milieuactieprogramma
Bij het beoordelen van het vijfde milieuactieprogramma werd de Commissie gevraagd zich te richten op een algemene evaluatie van de resultaten ervan. Deze evaluatie, die was gebaseerd op het verslag over de toestand van het milieu van het Europees Milieuagentschap, leidde tot de conclusie dat vooruitgang was geboekt bij het behalen van milieudoelstellingen, maar dat er nog veel ongedaan was gebleven. De algemene evaluatie werd gepubliceerd om als uitgangspunt te dienen voor het debat over toekomstige milieuprioriteiten.
3. Externe raadpleging
Na de publicatie van de algemene beoordeling heeft brede raadpleging van belanghebbenden in lidstaten plaatsgevonden. Het betrof twaalf door plaatselijke overheden georganiseerde seminars, één seminar met vertegenwoordigers van industrie en bedrijfsleven, bijeenkomsten en contacten met verschillende non-gouvernementele organisaties en schriftelijk commentaar van regionale instanties en individuen. Ter ondersteuning van het proces werd een openbare website geopend.
De kandidaat-lidstaten werden ook uitgenodigd om hun visie te geven op de prioriteiten van een actieprogramma dat betrekking zal hebben op de periode volgend op de eerste toetredingen tot de Unie. Het Regionale Milieucentrum in Hongarije coördineerde de inbreng van nationale overheden en non-gouvernementele organisaties.
4. Het actieprogramma en duurzame ontwikkeling
Het vijfde milieuactieprogramma was een belangrijk instrument bij het vaststellen van duurzame ontwikkeling als een doelstelling voor de Europese Unie. Dit werd vastgelegd in het Verdrag van Amsterdam.
Duurzame ontwikkeling wordt niet gerealiseerd door milieubeleid alleen, maar vereist de volledige inzet van alle beleidsmakers op alle communautaire beleidsterreinen, inclusief dat van het milieu. Beoogd wordt een optimaal evenwicht tot stand te brengen tussen economische, sociale en milieudoelstellingen.
Daardoor krijgt dit nieuwe milieuactieprogramma een geheel ander karakter. Het programma vertegenwoordigt de milieudimensie van een bredere communautaire strategie voor duurzaamheid. Beoogd wordt te komen tot vaststelling van de voornaamste milieuproblemen en de stuwende krachten daarachter. Integratie van milieuoverwegingen is het mechanisme om te bewerkstelligen dat de andere beleidsterreinen de problemen op doeltreffende wijze aanpakken.
5. Financiële implicaties
Het actieprogramma bevat een uiteenzetting van de prioritaire doelstellingen die moeten worden behaald om een schoon en gezond milieu tot stand te brengen. Het geeft aan wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de toekomst, maar schrijft niet voor hoe de benodigde maatregelen er precies uit moeten zien. Dat zal het onderwerp zijn van latere initiatieven, waarbij de financiële implicaties van elke maatregel worden aangegeven.
Subsidiariteit
Het actieprogramma heeft betrekking op die milieuproblemen waarbij actie en leiderschap op Europees niveau nodig zijn. Hieruit blijkt het grensoverschrijdende karakter van milieuproblemen en hun oplossingen.
Samenhang met ander communautair beleid
Het actieprogramma erkent de sterke verbondenheid tussen het economische en het sociale beleid van de Gemeenschap en de mogelijke effecten op het milieu. Integratie van milieuoverwegingen, vastgelegd in artikel 6 van het Verdrag, is een essentieel onderdeel van het actieprogramma.
8. Een tijdsbestek van tien jaar
Voor het programma wordt een tijdsbestek van tien jaar voorgesteld. Dit wordt beschouwd als een minimum om:
- nieuwe maatregelen te ontwikkelen,
- de maatregelen om te zetten en ten uitvoer te leggen,
- de maatregelen effect te laten sorteren,
- de doeltreffendheid van de maatregelen te kunnen beoordelen.
Om op veranderende omstandigheden te kunnen inspelen, is voorzien in een evaluatie halverwege de looptijd van het programma. Er zullen regelmatig indicators worden gepubliceerd om voortgangsbewaking mogelijk te maken en waar nodig het ondernemen van actie te bevorderen.