Toelichting bij COM(2007)119 - Statuten voor het Voorzieningsagentschap van Euratom

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig artikel 54 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie wordt een Voorzieningsagentschap van Euratom (hierna 'het Agentschap') opgericht dat tot taak en verplichting heeft een geregelde en billijke voorziening van nucleair materiaal voor de Europese gebruikers te waarborgen. De statuten van het Agentschap dateren van 1958 en in 1978 heeft het Agentschap zijn boekhoudingsvoorschriften aangenomen.

Rekening houdend met de toename van het aantal lidstaten van de Europese Unie, alsmede met de noodzaak om voor het Agentschap moderne financiële voorschriften te hanteren en de zetel ervan vast te stellen, moeten nieuwe statuten worden aangenomen.

De nieuwe statuten bevatten financiële bepalingen die in de lijn liggen van het algemeen Financieel Reglement van de Europese Gemeenschappen. Samen met dit ontwerp-besluit wordt een ontwerp van Financieel Reglement voor het Agentschap ingediend, op basis van artikel 183 van het Euratom-Verdrag. Het kapitaal van het Agentschap en de mogelijkheid om overeenkomstig het Euratom-Verdrag een heffing op transacties op te leggen, blijven gehandhaafd.

De nieuwe statuten van het Agentschap zijn aangepast aan de situatie van een uitgebreide Europese Unie. Met name is de omvang van het Raadgevend comité van het Agentschap gewijzigd teneinde de functionering en efficiëntie ervan te verbeteren.

In lijn met het administratieve besluit om de activiteiten van de Commissie die betrekking hebben op de tenuitvoerlegging van het Euratom-Verdrag, in Luxemburg te concentreren, is al het personeel van het Agentschap in 2004 van Brussel naar Luxemburg overgeplaatst. De nieuwe statuten regulariseren deze situatie.

Dankzij een vermindering van het aantal vergoedingen voor leden van het Raadgevend Comité, moet het voorgestelde besluit van de Raad normaliter resulteren in een bescheiden financiële besparing op de Commissiebegroting.