Toelichting bij COM(2001)739 - Standpunt van de EG ten aanzien van een besluit van de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de overeenkomst inzake onderlinge erkenning tussen de EG en de VS houdende goedkeuring van de regels en procedures van deze Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Achtergrond

Bij artikel 14, lid 1, van de overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika (hierna 'de overeenkomst' genoemd) wordt een Gemengde Commissie ingesteld. In artikel 14, lid 3, van de overeenkomst is bepaald dat de Gemengde Commissie haar 'regels en procedures' vaststelt.

In artikel 3, lid 3 van Besluit 1999/78/EG van de Raad i tot sluiting van de overeenkomst is bepaald dat het standpunt van de Gemeenschap ten aanzien van een besluit van de Gemengde Commissie houdende vaststelling van haar regels en procedures, door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid wordt vastgesteld op basis van een voorstel van de Europese Commissie.

1.

2. De regels en procedures


In de regels en procedures zijn de bepalingen betreffende de werking van de Gemengde Commissie neergelegd. Deze hebben onder meer betrekking op:

- de organisatie van de Gemengde Commissie, met name wat betreft het voorzitterschap (artikel 1), de op gezette tijden te houden bijeenkomsten en de voorbereiding daarvan (artikel 2), het opstellen en overeenkomen van een ontwerpagenda voor de bijeenkomsten (artikel 4) en het gezamenlijk opstellen van notulen van de bijeenkomsten (artikel 5).

- het vaststellen van procedures voor de besluiten van de Gemengde Commissie (artikel 6). Het gaat daarbij in hoofdzaak om de aanwijzing en de opneming van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de sectorbijlagen overeenkomstig artikel 7 van de overeenkomst.

- het opnemen van de bepaling dat de bijeenkomsten van de Gemengde Commissie niet toegankelijk zijn voor het publiek en dat de geheimhoudingsvoorschriften van artikel 17 van de overeenkomst zowel van toepassing zijn op uitgewisselde documenten als op personen die worden uitgenodigd om de bijeenkomsten bij te wonen, doch die geen ambtenaren zijn van één van de partijen.

2.

3. Financiële aspecten en gevolgen voor het bedrijfsleven


Dit voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap, noch voor het midden- en kleinbedrijf.

3.

4. Conclusie


Om de hierboven genoemde redenen stelt de Commissie de Raad voor zijn goedkeuring te hechten aan een besluit betreffende de vaststelling van het standpunt van de Gemeenschap ten aanzien van een besluit van de bij de overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie tot vaststelling van de regels en procedures van deze Commissie.


Voorstel BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt van de Gemeenschap ten aanzien van een besluit van de Gemengde Commissie die is ingesteld bij de overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika houdende goedkeuring van de regels en procedures van deze Commissie


DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Besluit 1999/78/EG van de Raad van 22 juni 1998 tot sluiting van een overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika i, hierna 'de overeenkomst' genoemd, en met name op artikel 3, lid 3,

Gezien het voorstel van de Commissie i,

4.

Overwegende hetgeen volgt


In artikel 14, lid 3, van de overeenkomst is bepaald dat de bij de overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie haar regels en procedures vaststelt,

Het is noodzakelijk het standpunt van de Gemeenschap ten aanzien van een dergelijk besluit te bepalen,

BESLUIT:

5.

Artikel 1


Het standpunt dat de Europese Gemeenschap dient in te nemen ten aanzien van een besluit van de Gemengde Commissie die is ingesteld bij artikel 14 van de overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika, betreffende de goedkeuring van de regels en procedures van deze Gemengde Commissie, is gebaseerd op het ontwerpbesluit van de Gemengde Commissie dat in de bijlage bij het onderhavige besluit is opgenomen. Voorafgaan aan de goedkeuring door de Gemengde Commissie kunnen wijzigingen van technische en tekstuele aard worden aangebracht zonder verder besluit van de Raad.

6.

Artikel 2


Het besluit van de Gemengde Commissie wordt na goedkeuring in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen bekendgemaakt.

Gedaan te Brussel,

7.

Voor de Raad


De voorzitter

BIJLAGE


Ontwerp

Besluit nr. xx/2001 van de Gemengde Commissie die werd ingesteld krachtens de Overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika

inzake haar Reglement van Orde

DE GEMENGDE COMMISSIE,

Gelet op de Overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika, inzonderheid op artikel 14,

Overwegende dat de Gemengde Commissie op grond van artikel 14, lid 3, van de Overeenkomst haar Reglement van Orde vaststelt;

BESLUIT :

1. Het Reglement van Orde voor de Gemengde Commissie, zoals aangegeven in het aanhangsel bij dit besluit, wordt goedgekeurd.

2. Dit besluit, opgesteld in tweevoud, wordt ondertekend door de vertegenwoordigers van de Gemengde Commissie, die gemachtigd zijn de overeenkomst namens de partijen te wijzigen. Dit besluit treedt in werking op de datum waarop de laatste van deze handtekeningen is aangebracht.

8.

Ondertekend in Washington D.C. op Ondertekend in Brussel op


Namens de Verenigde Staten

van Amerika Namens de Europese Commissie


Reglement van Orde

voor de Gemengde Commissie die werd ingesteld krachtens de overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika

Artikel 1 Voorzitterschap

De Gemengde Commissie wordt gezamenlijk voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Europese Gemeenschap en een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten.

9.

Artikel 2 Vergaderingen


1. De Gemengde Commissie komt regelmatig bijeen, en minstens een keer per jaar op een voor beide partijen aanvaardbaar tijdstip. Indien extra vergaderingen door de ene partij noodzakelijk worden geacht, zal de andere partij zoveel mogelijk tegemoet komen aan het verzoek om een vergadering bijeen te roepen.

2. De bijeenkomsten vinden bij toerbeurt in het land van de partijen plaats, voor zover niet anders is overeengekomen. Met instemming van de partijen kan er gebruik worden gemaakt van teleconferenties of videoconferenties.

3. De bijeenkomsten van de Gemengde Commissie worden door de medevoorzitters bijeengeroepen.

4. De medevoorzitters stellen een datum voor de bijeenkomst vast en wisselen bijtijds alle documenten uit die nodig zijn voor een goede voorbereiding, zo mogelijk 3 weken van tevoren.

5. De partij die gastheer is regelt het logistieke aspect. Vergaderingen die door middel van videoconferenties of teleconferenties plaatshebben worden door de medevoorzitter die om de vergadering vraagt geregeld.

10.

Artikel 3 Delegaties


De partijen stellen elkaar tenminste een week voor de bijeenkomst op de hoogte van de voorgenomen samenstelling van hun delegaties.

11.

Artikel 4 Agenda van de vergaderingen


1. Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda door de medevoorzitters opgesteld, uiterlijk 14 dagen van tevoren. Op de voorlopige agenda staan de punten ten aanzien waarvan de medevoorzitters uiterlijk 14 dagen voor de vergadering een verzoek hebben ontvangen om deze op de agenda te plaatsen.

2. Elk van beide partijen kan vóór de bijeenkomst punten aan de voorlopige agenda toevoegen, indien de andere partij daarmee instemt. Verzoeken om punten aan de voorlopige agenda toe te voegen worden zo mogelijk schriftelijk ingediend en voor zover mogelijk ingewilligd.

3. De definitieve agenda wordt bij het begin van elke vergadering door de medevoorzitters vastgesteld. Andere punten dan de op de voorlopige agenda vermelde punten kunnen op de agenda worden geplaatst als de partijen daarmee instemmen; hiermee zal in de mate van het mogelijke rekening worden gehouden.

12.

Artikel 5 Notulen


1. De ontwerp-notulen worden zo spoedig mogelijk opgesteld door de medevoorzitter die gastheer van de bijeenkomst is.

2. In de notulen worden over het algemeen voor ieder agendapunt de volgende gegevens vermeld :

(a) de aan de Gemengde Commissie voorgelegde documenten;

(b) verklaringen die op verzoek van een partij worden opgenomen; en

(c) de genomen besluiten en de met betrekking tot een specifiek punt vastgestelde conclusies.

3. De notulen bevatten eveneens de namen van de afzonderlijke leden van de delegaties, met vermelding van de ministeries of instellingen die zij vertegenwoordigen.

4. De notulen worden door de Gemengde Commissie in haar volgende bijeenkomst goedgekeurd.

13.

Artikel 6 Besluiten van de Gemengde Commissie


1. De Gemengde Commissie neemt haar besluiten met eenparigheid van stemmen.

2. De Gemengde Commissie kan buiten haar formele bijeenkomsten besluiten nemen via de schriftelijke procedure.

3. De besluiten van de Gemengde Commissie worden voorzien van de vermelding 'Besluiten', gevolgd door een volgnummer en een omschrijving van het onderwerp. Verder wordt aangegeven wanneer het besluit van kracht wordt. De besluiten worden ondertekend door de vertegenwoordigers van de Gemengde Commissie die gemachtigd zijn namens de partijen te handelen. De besluiten worden opgesteld in tweevoud, zijnde beide teksten gelijkelijk authentiek.

4. Besluiten in verband met de aanwijzing van een overeenstemmingsbeoordelingsorgaan en de vermelding ervan op de lijst zullen via de schriftelijke procedure worden genomen. Hiervoor gelden, ingevolge artikel 7 van de overeenkomst en onverminderd de specifieke bepalingen van een sectorbijlage bij de overeenkomst, de volgende procedures :

(a) een partij doet haar voorstel, in de vorm van een ontwerp-besluit van de Gemengde Commissie tot wijziging van de sectorbijlage betreffende de opneming van een of meer overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de lijst (waarvan een model is bijgevoegd) schriftelijk aan de andere partij toekomen, onder bijvoeging van documenten die het voorstel ondersteunen. De andere partij bevestigt schriftelijk de datum van ontvangst van het voorstel en deelt binnen 60 dagen na de ontvangst van het voorstel schriftelijk mede of zij dit aanvaardt of van de hand wijst.

(b) Indien de partij die het voorstel ontvangt bijkomende informatie verlangt, deelt zij schriftelijk mede welke informatie gewenst wordt en om welke redenen. Een verzoek om bijkomende informatie onderbreekt tijdelijk de periode van 60 dagen die weer begint te lopen zodra de bijkomende informatie ontvangen is, tenzij de partij schriftelijk te kennen geeft dat zij 30 dagen meer nodig heeft om de bijkomende informatie te onderzoeken.

(c) Na goedkeuring van het voorstel ondertekent en dateert de ontvangende partij het besluit van de Gemengde Commissie en stuurt het door aan de andere partij. De opname op de lijst van het voorgestelde overeenstemmingsbeoordelingsorgaan of de voorgestelde overeenstemmingsbeoordelingsorganen is van kracht vanaf de datum die in het besluit van de Gemengde Commissie wordt vermeld.

(d) Indien de partij die een voorstel tot aanwijzing ontvangt niet binnen 60 dagen meedeelt of zij dit aanvaardt of van de hand wijst, en niet te kennen heeft gegeven 30 dagen meer nodig te hebben, wordt de kwestie voorgelegd aan de Gemengde Commissie.

(e) Indien een partij de technische deskundigheid van of de naleving van de voorschriften door een voorgesteld overeenstemmingsbeoordelingsorgaan met bewijsstukken betwist, wordt het betrokken orgaan niet aan de lijst van de betrokken sectorbijlage toegevoegd. De Gemengde Commissie kan beslissen dat het betrokken orgaan aan een nader onderzoek wordt onderworpen. Deze verificatie wordt binnen een redelijke termijn uitgevoerd door de partij op het grondgebied waarvan het betrokken orgaan gevestigd is, maar kan in gevallen waarin dit gerechtvaardigd is ook gezamenlijk door de partijen worden verricht. Na beëindiging van deze verificatie kan het voorstel tot opneming van het overeenstemmingsbeoordelingsorgaan in de sectorbijlage in overeenstemming met dit Reglement van Orde opnieuw aan de andere partij worden voorgelegd.

(f) Indien een partij of het overeenstemmingsbeoordelingsorgaan in kwestie tegen de verificatie is, wordt het overeenstemmingsbeoordelingsorgaan niet in de desbetreffende sectorbijlage opgenomen. Op basis van nieuw bewijsmateriaal kan een partij evenwel op een later tijdstip een nieuw voorstel indienen om het betrokken overeenstemmingsbeoordelingsorgaan in de lijst op te nemen.

5. Voor een besluit in verband met de schorsing van een in een sectorbijlage vermelde overeenstemmingsbeoordelingsorgaan gelden de procedures in artikel 8 van de overeenkomst. De Gemengde Commissie doet de schorsing in werking treden door een besluit via de schriftelijke procedure te nemen in overeenstemming met lid 3.

6. Voor een besluit met betrekking tot de schrapping van een in een sectorbijlage vermeld overeenstemmingsbeoordelingsorgaan gelden de procedures van artikel 9 van de overeenkomst. De Gemengde Commissie doet de schrapping in werking treden door een besluit via de schriftelijke procedure te nemen in overeenstemming met lid 3.

14.

Artikel 7 De Gemengde Commissie en de gemengde sectorgroepen


De gemengde sectorgroepen houden de Gemengde Commissie op de hoogte en leggen verslagen voor over hun werkzaamheden, beraadslagingen en conclusies in verband met de uitvoering van de sectorbijlagen. Iedere partij in de Gemengde Commissie zorgt ervoor dat haar vertegenwoordigers in de gemengde sectorgroepen volledig op de hoogte worden gehouden van de door de Gemengde Commissie besproken zaken en ingenomen standpunten. De Gemengde Commissie kan specifieke taken aan de gemengde sectorgroepen delegeren.

15.

Artikel 8 Raadpleging van deskundigen


De Commissie kan deskundigen raadplegen over bijzondere kwesties, indien beide partijen daarmee instemmen.

16.

Artikel 9 Kosten


1. Elke partij is verantwoordelijk voor de kosten die zij door deelneming aan bijeenkomsten van de Gemengde Commissie maakt, met inbegrip van de personeels-, reis- en verblijfkosten, en kosten voor post en telecommunicatie.

2. Verdere uitgaven voortvloeiende uit de organisatie van de bijeenkomsten worden in het algemeen door de partij die gastheer van de bijeenkomst is, betaald.

17.

Artikel 10 Administratieve procedures


1. De vergaderingen van de Gemengde Commissie zijn, tenzij anders wordt beslist, niet openbaar.

2. Verslagen en andere documenten van de Gemengde Commissie worden ten behoeve van de vertrouwelijkheid als in het kader van artikel 17 van de overeenkomst uitgewisselde informatie beschouwd.

3. Andere deelnemers dan de functionarissen van de partijen kunnen met instemming van de beide medevoorzitters uitgenodigd worden; voor hen gelden ingevolge artikel 17 van de overeenkomst dezelfde vertrouwelijkheidsvoorschriften.

4. De partijen kunnen openbare briefings organiseren of het belangstellende publiek op een andere wijze informeren over de resultaten van de bijeenkomsten van de Gemengde Commissie.

18.

Aanhangsel bij het Reglement van Orde van de Gemengde Commissie


Voorbeeld van een in het kader van een schriftelijke procedure genomen besluit van de Gemengde Commissie betreffende de vermelding van overeenstemmingsbeoordelingsorganen op de lijst.

Besluit nr. x/2001 van de Gemengde Commissie, ingesteld krachtens de Overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika betreffende de vermelding van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de lijst .... van de sectorbijlage betreffende [vermelden]

DE GEMENGDE COMMISSIE,

Gelet op de overeenkomst inzake wederzijdse erkenning tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika, inzonderheid op de artikelen 7 en 14;

Overwegende dat de Gemengde Commissie een besluit moet nemen om een overeenstemmingsbeoordelingsorgaan of overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de lijst van een sectorbijlage op te nemen;

BESLUIT :

1. De in aanhangsel A genoemde overeenstemmingsbeoordelingsorganen worden toegevoegd aan de lijst van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de kolom 'toegang van de VS tot de markt van de EG' in afdeling V van de sectorbijlage betreffende [vermelden].

2. De in aanhangsel B genoemde overeenstemmingsbeoordelingsorganen worden toegevoegd aan de lijst van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de kolom 'toegang van de EG tot de markt van de VS' in afdeling V van de sectorbijlage betreffende [vermelden]

[verdere aanhangsels met sectorbijlagen kunnen bijgevoegd worden]

3. De specifieke reikwijdte van de vermelding van de in de aanhangsels A en B genoemde overeenstemmingsbeoordelingsorganen op de lijsten, in de zin van producten en overeenstemmingsbeoordelingsprocedures is door de partijen afgesproken en zal door hen gehandhaafd worden.

4. Dit besluit, opgesteld in tweevoud, wordt ondertekend door de vertegenwoordigers van de Gemengde Commissie die gemachtigd zijn de overeenkomst namens de partijen te wijzigen. Dit besluit treedt in werking op de datum waarop de laatste van deze handtekeningen is aangebracht.


19.

Namens de Namens de


Verenigde Staten van Amerika Europese Gemeenschap

Ondertekend te Washington D.C. op Ondertekend te Brussel op

Aanhangsel A

Overeenstemmingsbeoordelingsorganen van de VS die toegevoegd worden aan de lijst van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de kolom 'toegang van de VS tot de markt van de EG' in afdeling V van de sectorbijlage betreffende [vermelden]


[naam en contactadres van de vermelde overeenstemmingsbeoordelingsorganen]

20.

Aanhangsel B


Overeenstemmingsbeoordelingsorganen van de EG die toegevoegd worden aan de lijst van overeenstemmingsbeoordelingsorganen in de kolom 'toegang van de EG tot de markt van de VS' in afdeling V van de sectorbijlage betreffende [vermelden]


[naam en contactadres van de vermelde overeenstemmingsbeoordelingsorganen]