Toelichting bij COM(2015)446 - Sluiten van de overeenkomst met Marokko inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten, vis en visserijproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De twee partijen, met name de Europese Unie en het Koninkrijk Marokko, streven naar de wederzijdse bescherming van geografische aanduidingen (GA's) om de voorwaarden voor de bilaterale handel te verbeteren, de kwaliteit in de voedselketen te bevorderen en een duurzame plattelandsontwikkeling aan te moedigen, overeenkomstig de Euro-mediterrane routekaart voor landbouw.

Krachtens artikel 9 van Protocol nr. 1 bij de associatieovereenkomst en artikel 8 van Protocol nr. 2 bij die overeenkomst, beide zoals gewijzigd bij de landbouwovereenkomst, moesten onderhandelingen van start gaan met het oog op het sluiten van een overeenkomst inzake de bescherming van GA's van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten.

Deze onderhandelingen zijn vlot verlopen. Voor de EU hadden de onderhandelingen een tweevoudig doel: uitbreiding van het gebruik en de bescherming van GA's (het Koninkrijk Marokko zal de volledige lijst GA's van de EU beschermen) en interventie in het geval van potentieel misbruik van GA's van de EU. Het Koninkrijk Marokko heeft er van zijn kant belang bij zijn huidige GA's op het grondgebied van de EU te ontwikkelen en te beschermen en zijn betrekkingen met de EU te versterken.

Dit voorstel is het resultaat van bilaterale onderhandelingen die op 16 januari 2015 zijn afgesloten. De overeenkomst voorziet in wederzijdse bescherming van door de respectieve partijen beschermde GA's (BOB's en BGA's).

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Niet van toepassing

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Geen