Toelichting bij COM(2023)521 - Goedkeuring van de sluiting van de overeenkomst tussen Euratom en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Europese Gemeenschap is sinds 1997 volwaardig lid van de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO). De voornaamste doelstelling van KEDO was de levering van twee nucleaire lichtwaterreactoren aan de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea – Noord Korea) als onderdeel van de internationale non-proliferatie-inspanningen op het Koreaanse schiereiland. Aangezien de DPRK haar non-proliferatieverplichtingen niet is nagekomen, zijn de operationele activiteiten van KEDO op 31 mei 2007 stilgelegd en is het twaalf jaar oude secretariaat gesloten. Ondanks dit feit heeft het dagelijks bestuur van KEDO besloten de organisatie niet onmiddellijk te beëindigen, maar deze in stand te houden in de vorm van een lege huls (als een zuiver skelet met een secretariaat dat op tijdelijke basis wordt gebruikt) teneinde haar in staat te stellen haar financiële en juridische belangen en die van haar vier in het dagelijks bestuur vertegenwoordigde leden (Euratom, Japan, Zuid-Korea en de VS) te verdedigen. De voortzetting van KEDO in de vorm van een lege huls zou haar leden in staat stellen financiële vorderingen tegen de DPRK wegens financiële verliezen (ten bedrage van 1,89 miljard USD) toe te wijzen, hun rechtsbescherming bieden tegen aansprakelijkheids- of schadevorderingen, en hen in staat stellen de eigendom van de infrastructuur en andere activa in de DPRK te behouden. Het dagelijks bestuur hechtte daarom zijn goedkeuring aan de plannen om de werkzaamheden van het secretariaat voort te zetten gedurende een periode van vijf jaar die afliep op 31 mei 2012, en besloot die periode daarna te verlengen met opeenvolgende perioden van telkens drie jaar die afliepen op 31 mei 2015, 31 mei 2018 en 31 mei 2021.

Eerder werd geraamd dat deze juridische en financiële kwesties tegen 31 mei 2021 definitief konden worden afgerond. Overeenkomstig de laatste Euratom-KEDO-overeenkomst zou het lidmaatschap van de Gemeenschap derhalve op die datum moeten aflopen. Aangezien KEDO echter meer tijd nodig heeft om de nog openstaande kwesties af te wikkelen, vergt de verdere bescherming van de belangen van de Gemeenschap dat er een nieuwe overeenkomst tussen Euratom en KEDO wordt gesloten. Daartoe heeft de Raad de Commissie op 13 april 2021 onderhandelingsrichtsnoeren verstrekt om haar te machtigen met terugwerkende kracht te onderhandelen over de verlenging van de Euratom-KEDO-overeenkomst na 31 mei 2021, voor een standaardperiode van drie jaar zoals bij de vorige verlengingen.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het voorstel verlengt de geldigheid van de vorige overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en KEDO. De inhoud strookt met eerdere besluiten van de Raad die met hetzelfde doel zijn vastgesteld1.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De verlenging van de overeenkomst tussen Euratom en KEDO stelt Euratom in staat haar financiële en juridische belangen als een van de leden van KEDO te beschermen.

2. Onderhandelingen

Rechtsgrondslag en conclusie

De voorgestelde rechtsgrondslag is artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Op basis van de door de Commissiediensten voorgestelde tekst is nu een overeenkomst ad referendum bereikt tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO). Volgens de diensten van de Commissie is deze tekst in overeenstemming met de onderhandelingsrichtsnoeren die de Raad op 13 april 2021 heeft verstrekt.

De Commissie beveelt de Raad derhalve aan om, overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, de verlenging van de in de bijlage opgenomen overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) goed te keuren.

Subsidiariteit

In het voorstel wordt alleen verzocht om een besluit van de Raad met betrekking tot de bevoegdheidsgebieden van Euratom. Er is dus geen sprake van strijdigheid met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheid

Het voorstel gaat niet verder dan wat nodig is om de doelstelling van verlenging van het Euratom-lidmaatschap van KEDO te bereiken, hetgeen in overeenstemming is met de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad. Bovendien brengt het voorstel geen financiële kosten met zich mee voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, de begroting van de Unie, nationale regeringen, regionale of lokale overheden, marktdeelnemers of burgers.

Keuze van het instrument

De keuze van het instrument is in overeenstemming met artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, waarin is bepaald dat overeenkomsten tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en een internationale organisatie door de Commissie worden gesloten met goedkeuring van de Raad.

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Er zullen geen gevolgen voor de begroting zijn.


Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO)


DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom), en met name artikel 101, tweede alinea,

Gezien de aanbeveling van de Commissie,

Overwegende dat de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) dient te worden gesloten,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Enig artikel

De sluiting door de Europese Commissie van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO) wordt goedgekeurd.


De tekst van de overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter

1Zie Besluit (EU, Euratom) 2019/1945 van de Raad van 19 november 2018 houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO), PB L 304 van 26.11.2019, blz. 1, en Besluit (EU, Euratom) 2019/1946 van de Raad van 19 november 2018 houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en de Organisatie voor energieontwikkeling op het Koreaanse schiereiland (KEDO), PB L 304 van 26.11.2019, blz. 4.

NL NL