Toelichting bij COM(2024)84 - Globaliseringsfonds EGF/2024/000 TA 2024 - Technische bijstand op initiatief van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De regels die van toepassing zijn op de financiële bijdragen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) zijn vastgesteld in Verordening (EU) 2021/691 van het Europees Parlement en de Raad van 28 april 2021 betreffende het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1309/20131 (hierna “de EFG-verordening” genoemd).

1.

Samenvatting


VAN DE AANVRAAG


Belangrijkste gegevens:

EFG-referentienummer EFG/2024/000

Europese Commissie Technische bijstand

Administratieve uitgaven: begroting in EUR 165 000

% administratieve uitgaven (maximaal 0,5 %) 0,08 %


Overeenkomstig artikel 11, lid 1, van de EFG-verordening kan elk jaar op initiatief van de Commissie maximaal 0,5 % van het jaarlijkse maximumbedrag voor het EFG voor technische bijstand worden gebruikt.


Te financieren technische bijstand en uitsplitsing van de geraamde kosten

1. De bijdrage zal worden gebruikt voor uitgaven genoemd in artikel 11, leden 1 en 4, en artikel 12, leden 2, 3 en 4, van de EFG-verordening, zoals hieronder in detail beschreven. Zij zal door de Europese Commissie in direct beheer worden beheerd.

BeschrijvingTotale uitgaven
(EUR)
Administratieve uitgaven75 000
Technische uitgaven90 000
Totaal geraamde uitgaven165 000


2. Administratieve uitgaven:

- De deskundigengroep van contactpersonen van het EFG, die twee leden per lidstaat telt, zal zijn reguliere vergaderingen houden. Op basis van de ervaringen met virtuele vergaderingen en in overeenstemming met de ambities van de Commissie om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen, zullen wij in 2024 één virtuele vergadering en één fysieke vergadering blijven houden.

- De Commissie zal met het oog op de bevordering van netwerken tussen de lidstaten één seminar organiseren waaraan de EFG-uitvoeringsorganen en de sociale partners zullen deelnemen.

- Informatieactiviteiten: de onlineaanwezigheid van het EFG2, die de Commissie binnen haar website over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie heeft opgezet en die zij overeenkomstig artikel 12, lid 2, van de EFG-verordening onderhoudt, zal regelmatig worden geactualiseerd en uitgebreid, en elk nieuw element zal in alle EU-talen worden vertaald. De algemene bekendheid en de zichtbaarheid van het EFG zullen worden bevorderd. Zoals bepaald in artikel 11, lid 1, van de EFG-verordening zal in diverse publicaties en audiovisuele activiteiten van de Commissie aandacht aan het EFG worden besteed.

3. Technische uitgaven:

- Onderhoud en bijwerken van een systeem voor elektronische gegevensuitwisseling. De Commissie gaat verder met haar werkzaamheden in verband met gestandaardiseerde procedures voor EFG-aanvragen en voor het beheer van het fonds en maakt hiervoor gebruik van de functies van het gemeenschappelijk systeem voor gedeeld fondsenbeheer (Shared Fund Management Common System, SFC). Hierdoor kunnen aanvragen in het kader van de EFG-verordening worden vereenvoudigd en sneller worden verwerkt, en kunnen allerlei verslagen gemakkelijker worden opgesteld. De interface van het SFC vergemakkelijkt ook de financiële verrichtingen van het EFG. Het gaat hierbij met name om:

- Onderhoud van de applicatie SFC 2014 en de module voor het eindverslag voor de afsluiting van de EFG-dossiers voor de periode 2014‑2020.

- Ontwikkeling en onderhoud van de interface van het EFG 2021‑2027 in de applicatie SFC 2021, met name nieuwe functies, zoals de module voor het eindverslag, en aanpassingen om het SFC 2021 in overeenstemming te brengen met de vereisten van de EFG-verordening 2021‑2027.

- Monitoring en gegevensverzameling: de Commissie zal gegevens verzamelen over ontvangen, betaalde en afgewikkelde aanvragen, alsook over voorgestelde en uitgevoerde maatregelen. Deze gegevens zullen op de website ter beschikking worden gesteld en in geschikte vorm worden samengevoegd voor toekomstige tweejaarlijkse verslagen.


Financiering

4. Zoals vastgesteld in artikel 8 van Verordening (EU, Euratom) 2020/2093 van de Raad van 17 december 2020 tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2021‑20273, is voor het EFG in 2024 een jaarlijks maximumbedrag van 186 miljoen EUR in prijzen 2018 (209 466 210 EUR in prijzen 2024) beschikbaar.

5. Krachtens artikel 11, lid 1, van de EFG-verordening kan 0,5 % van dit bedrag worden gebruikt voor technische bijstand op initiatief van de Commissie. Momenteel is voor 2024 nog het hele bedrag beschikbaar; er is nog niets toegewezen voor technische bijstand. Het voorgestelde bedrag komt overeen met 0,08 % van het jaarlijks maximumbedrag voor het EFG in 2024.

6. Zoals voorgeschreven in artikel 15, lid 1, eerste alinea, van de EFG-verordening en in punt 9 van het Interinstitutioneel Akkoord van 16 december 2020 tussen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie betreffende de begrotingsdiscipline, de samenwerking in begrotingszaken en een goed financieel beheer, alsmede betreffende nieuwe eigen middelen, met inbegrip van een routekaart voor de invoering van nieuwe eigen middelen4, zal het voorgestelde besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen gezamenlijk door het Europees Parlement en de Raad worden genomen.


Met dit besluit samenhangende handelingen

7. Samen met dit voorstel voor een besluit om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel in voor een overschrijving van 165 000 EUR naar het desbetreffende begrotingsonderdeel.


Herkomst van de betalingskredieten

8. Kredieten uit het EFG-begrotingsonderdeel zullen worden gebruikt ter dekking van het voor technische bijstand benodigde bedrag van 165 000 EUR.