Toelichting bij COM(2000)242 - Sluiting van een overeenkomst met Cyprus tot instelling van samenwerking op het gebied van het midden- en kleinbedrijf in het kader van het derde meerjarenprogramma voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de EU (1997-2000)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het bijgevoegde voorstel voor een besluit van de Raad is het juridisch instrument voor de sluiting van een overeenkomst tot instelling van samenwerking tussen de Republiek Cyprus en de Europese Gemeenschap in het kader van het derde meerjarenprogramma voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de Europese Unie (1997-2000).

2. Artikel 7, lid 2, van Besluit 97/15/EG van de Raad van 9 december 1996 betreffende een derde meerjarenprogramma voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de Europese Unie (1997-2000) bepaalt dat dit programma openstaat voor deelneming door Cyprus en Malta.

Zoals vermeld in de resolutie van de Associatieraad EG/Cyprus van 12 juni 1995 vormt de deelneming van Cyprus aan communautaire programma's bovendien een van de elementen van de pretoetredingsstrategie die volgens de conclusies van de Raad Algemene zaken van 6 maart 1995 en die van de Europese Raad van Luxemburg van 12-13 december 1997 voor dit land ten uitvoer moet worden gelegd. De conclusies van de Europese Raad van Luxemburg werden, voorzover zij op de pretoetredingsstrategie betrekking hebben, bevestigd door de Europese Raad van Helsinki van december 1999.

De diensten van de Commissie hebben onderhandelingen gevoerd met Cyprus op basis van het besluit van de Raad van 9 december 1996.

3. Overeenkomstig het besluit van de Raad bevat de overeenkomst, die op 8 februari 2000 werd geparafeerd, de volgende elementen:

- De Republiek Cyprus zal deelnemen aan maatregel C. 'Kleine en middelgrote ondernemingen helpen om hun strategieën op Europese en internationale schaal te brengen, met name door middel van betere informatie- en samenwerkingsdiensten' en maatregel E. 'Bevordering van het ondernemerschap en ondersteuning van specifieke doelgroepen', in beginsel op dezelfde wijze als de lidstaten van de Gemeenschap (artikel 1);

- De bepalingen en voorwaarden voor de indiening, evaluatie en selectie van aanvragen en voorstellen voor proefprojecten, programma's en andere maatregelen zijn dezelfde als voor organisaties en personen van de Gemeenschap (artikel 3);

- Cyprus zorgt waar nodig voor de passende structuren en mechanismen op nationaal niveau die voor zijn deelname vereist zijn (artikel 4);

- Cyprus betaalt een jaarlijkse financiële bijdrage die overeenstemt met de kosten van zijn deelname aan elk programma (bijlage - Financiële voorwaarden);

- De tenuitvoerlegging van elke overeenkomst wordt toevertrouwd aan een Gemengd Comité (artikel 6); Cyprus zal tevens worden uitgenodigd om deel te nemen aan coördinatievergaderingen voorafgaand aan de officiële zittingen van het programmacomité (artikel 7):

- De overeenkomst wordt gesloten voor de duur van het programma (artikel 12).

4. Deze overeenkomst, waarmee de instelling van nauwe samenwerkingsbanden met Cyprus op het gebied van het midden- en kleinbedrijf (MKB) wordt beoogd, is in het belang van de Gemeenschap.

Tevens vormt zij een wezenlijke stap in de voorbereiding van Cyprus op de toetreding.

De sluiting van deze overeenkomst is derhalve van aanzienlijk politiek belang.

Het is wenselijk dat zij in de loop van het tweede kwartaal van 2000 in werking treedt, zodat Cyprus kan deelnemen aan de acties ervan, waaronder de voor de rest van het jaar geplande oproepen tot indiening van voorstellen.

5. Gelet op het voorgaande verzoekt de Commissie de Raad het bijgevoegde voorstel voor een besluit goed te keuren en de Cypriotische autoriteiten namens de Europese Gemeenschap mede te delen dat de voor de inwerkingtreding van de overeenkomst noodzakelijke procedures zijn afgerond.