Toelichting bij COM(2000)76-1 - Voorstel voor een Richtlijn van Raad tot wijziging van de Richtlijnen 69/169/EEG en 92/12/EEG met betrekking tot de toekenning aan Finland van tijdelijke kwantitatieve beperkingen op de invoer van bier

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Algemene achtergrond

Op grond van artikel 26 van Richtlijn 92/12/EEG en het ten aanzien daarvan bepaalde in het toetredingsverdrag, mag Finland bepaalde beperkingen instellen op de hoeveelheid alcoholische dranken en tabaksproducten die zonder accijnsbetaling naar het Finse grondgebied mag worden ingevoerd. Voor bier geldt, als bepaald in het toetredingsverdrag, een maximum van 15 liter. Deze uitzonderingsbepaling was oorspronkelijk geldig tot en met 31 december 1996.

Door een wijziging van artikel 26 van Richtlijn 92/12/EEG mocht Finland beperkingen blijven toepassen op de hoeveelheid goederen die op het Finse grondgebied mogen worden ingevoerd zonder verdere accijnsbetaling. Finland werd voorts verzocht deze beperkingen vóór 31 december 2003 geleidelijk af te schaffen. Finland mocht bovendien de rechtenvrije toelating beperken tot de eigen staatsburgers na een afwezigheid van het grondgebied van meer dan 24 uur.

Het verzoek van Finland

Omdat het direct grenst aan Rusland en de Baltische staten, en tevens vanwege fiscale en economische problemen, heeft Finland gevraagd de vrijstelling van rechten voor de niet-commerciële invoer van bier uit derde landen in de persoonlijke bagage van reizigers van 1 april 2000 tot 1 januari 2006 te mogen beperken tot 6 liter. De reden van het verzoek is de toegenomen invoer van alcoholische dranken, met name bier, uit Rusland en Estland. Deze invoer is schadelijk voor de Finse detailhandel en de werkgelegenheid in de grensgebieden. De toegenomen invoer van bier heeft ook geleid tot een aanzienlijke opbrengstenderving voor de staat. Het toenemende alcoholgebruik heeft ook geleid tot een toename van gezondheidsproblemen.

Analyse

Overeenkomstig artikel 47 van Verordening (EEG) nr. 918/83 van de Raad is de vrijstelling van rechten bij de niet-commerciële invoer van bier uit derde landen in de persoonlijke bagage van reizigers beperkt tot een waarde van 175 euro per reiziger. Dit houdt in dat reizigers in Finland tot 200 liter bier uit derde landen zouden kunnen invoeren. Er zijn grote prijsverschillen tussen Finland en de aangrenzende landen, en de negatieve effecten van de grensoverschrijdende aankopen voor de economische situatie van de Finse detailhandel worden nog versterkt door de aanwezigheid van belastingvrije winkels in de grensgebieden van Rusland en op de veerboten tussen Estland en Finland. De toegenomen invoer van bier heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de detailhandel en de belastingopbrengsten, maar veroorzaakt ook sociale problemen en gezondheidsproblemen.

Om bovenstaande redenen moet Finland tijdelijk worden toegestaan een uitzondering te maken op artikel 47 van Verordening (EEG) nr. 918/83 van de Raad, dat wil zeggen een lagere vrijstelling toe te passen voor de invoer van bier uit derde landen. Het maximum moet worden vastgesteld op ten minste 6 liter en, overeenkomstig het verzoek van Finland, gelden met ingang van 1 april 2000. Deze maatregel kan de fiscale en economische problemen oplossen en de invoering van de vrijstellingen zoals die op communautair niveau zijn vastgesteld vereenvoudigen. De uitzondering moet echter worden beperkt tot een bepaalde tijdsduur, omdat overal in de Gemeenschap uniforme regels moeten gelden, ter voorkoming van concurrentievervalsing door toepassing van verschillende maxima bij de overschrijding van de buitengrenzen van de Gemeenschap. Omdat Finland zich moet aanpassen aan de verruimde mogelijkheden voor de belastingvrije invoer van bier, dient deze uitzonderingsbepaling te verstrijken op 31 december 2005, d.w.z. twee jaar na het verstrijken van de beperking van de vrijstellingen voor het intracommunautaire verkeer op 1 januari 2004.

Tegelijk met dit voorstel wordt een voorstel ingediend voor een richtlijn betreffende vrijstelling van omzetbelasting en accijns voor de invoer uit niet-lidstaten.