Toelichting bij COM(1999)727 - Aanvaarding door de EG van reglement nr. 109 van de VN/ECE inzake de goedkeuring van de vervaardiging van coverbanden voor bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Algemeen

Bij Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 werd de EG op 24 maart 1998 partij bij de herziene overeenkomst van 1958 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) en heeft zij 78 reglementen aanvaard die aan deze overeenkomst zijn gehecht.

In artikel 3, lid 3, van dat besluit is met name bepaald dat de Gemeenschap kan besluiten een reglement toe te passen dat zij op het ogenblik van haar toetreding tot de herziene overeenkomst niet heeft aanvaard, indien de Raad dat reglement, met instemming van het Europees Parlement, met gekwalificeerde meerderheid van stemmen goedkeurt.

Met reglement nr. 109 inzake de goedkeuring van de vervaardiging van coverbanden voor bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens daarvan wordt met name de opheffing beoogd van de technische belemmeringen voor de handel in motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen, terwijl een hoog niveau van veiligheid en milieubescherming wordt gewaarborgd. Hoewel dit reglement niet voorkomt in de lijst van door de EG erkende reglementen in bijlage II van Besluit 97/836/EG, hebben de vertegenwoordigers van de lidstaten te kennen gegeven dat het thans nuttig zou zijn dat de EG de mogelijkheid onderzoekt om dat reglement te aanvaarden, zonder het daarom in de typegoedkeuringsprocedure voor motorvoertuigen op te nemen.

Er dient op te worden gewezen dat de EG het besluit tot aanvaarding van dit reglement zal nemen op basis van het document dat in de officiƫle talen van de VN/ECE (Frans, Engels en Russisch) beschikbaar is. Daarom bevat de bijlage alleen de Franse en de Engelse tekst van reglement nr. 109.

In overeenstemming met het bepaalde in artikel 4, lid 5, van Besluit 97/836/EG zal reglement nr. 109 evenwel in de officiƫle talen van de Gemeenschappen bekend worden gemaakt in het Publicatieblad, alvorens het in werking treedt.

2. Inhoud van het voorstel voor een besluit

Doel van het voorstel voor een besluit is de Gemeenschap in staat te stellen reglement nr. 109 van de VN/ECE inzake de goedkeuring van de vervaardiging van coverbanden voor bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens daarvan, te aanvaarden.

***