Toelichting bij COM(2000)383 - Documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit voorstel heeft betrekking op de internationale verplichtingen die de Gemeenschap heeft aangegaan in het kader van het Verdrag inzake de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren.

Dit Verdrag, waarbij de Commissie voor de Instandhouding van de Levende Rijkdommen in de Antarctische Wateren (CCAMLR) is ingesteld, is goedgekeurd bij Besluit 81/691/EEG van de Raad  i en is voor de Gemeenschap in werking getreden op 21 mei 1982.

De CCAMLR heeft in haar XVIIIe jaarvergadering van november 1999 instandhoudingsmaatregel 170/XVIII aangenomen waarbij een documentatieregeling over de vangsten van Dissostichus spp. wordt ingesteld.

Deze instandhoudingsmaatregel zal op 9 mei 2000 voor de verdragsluitende partijen die er geen bezwaar tegen hebben aangetekend verbindend worden. De Gemeenschap zal deze maatregel dus ten uitvoer moeten leggen.

Het doel van deze verordening is de verplichtingen die in dat verband voor de Gemeenschap en de lidstaten gelden, in Gemeenschapsrecht om te zetten.

De voornaamste doelstellingen van deze nieuwe maatregel zijn: bestrijding van de illegale visserij; controle op de internationale handel in Dissostichus spp.; bepaling van de herkomst van de ladingen en partijen vissen die op het grondgebied van de Verdragsluitende partijen van de CCAMLR worden ingevoerd of eruit worden uitgevoerd; vaststelling of bij de vangst van de betrokken vis in het verdragsgebied de instandhoudingsmaatregelen van de CCAMLR in acht zijn genomen en het verzamelen van de nodige gegevens om de wetenschappelijke evaluatie van de bestanden te vergemakkelijken.

De niet-verdragsluitende partijen bij de CCAMLR worden verzocht zich bij de documentatieregeling aan te sluiten en de vaartuigen die hun vlag voeren derhalve ook modellen van het visvangstdocument ter beschikking te stellen.

Deze regeling is een essentieel onderdeel van een geheel van maatregelen om, op termijn, de illegale visserij op de door de CCAMLR beheerde soorten doeltreffender te bestrijden.

De bepalingen voor de tenuitvoerlegging van de vangstdocumentatieregeling zullen worden vastgesteld bij een uitvoeringsverordening van de Commissie.

De Commissie stelt voor dat de Raad deze verordening aanneemt.