Toelichting bij COM(2001)62 - Afwijking van enkele bepalingen van Verordening (EG) nr. 2792/1999 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen en voorwaarden voor de structurele acties van de EG in de visserijsector

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Daar de visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko op 30 november 1999 is afgelopen, hebben Spanje en Portugal, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2792/1999  i, aan de vissers en de eigenaars van de betrokken vaartuigen vanaf 1 januari 2000 vergoedingen voor de tijdelijke stillegging van de visserijactiviteit toegekend. Voor deze vergoedingen wordt, in het kader van de betrokken structurele programma's, een bijstand uit het Financieel Instrument voor de Oriëntatie van de Visserij (FIOV) verleend.

Met de uitvoering van de door de Commissie goedgekeurde plannen voor de omschakeling van de betrokken vloten  i is een aanvang gemaakt, waardoor het - op grond van dezelfde bepaling - mogelijk was met het verlenen van vergoedingen door te gaan tot en met 31 december 2000. De omschakeling van de vloten blijkt evenwel langzaam en moeizaam te verlopen en de Europese Raad van Nice heeft de Commissie verzocht "de huidige regeling inzake stillegsteun voort te zetten  i".

De Commissie stelt hierbij dan ook voor de regeling opnieuw te verlengen tot en met 30 juni 2001.

Anderzijds mag de steun van het FIOV voor alle in artikel 16 van Verordening (EG) nr. 2792/1999 bedoelde maatregelen  i samen, voor de hele programmeringsperiode 2000-2006, een bepaalde drempel per lidstaat niet overschrijden. Als gevolg van de vorenvermelde situatie is in Spanje en Portugal deze drempel nu reeds bijna bereikt. Deze beide lidstaten beschikken derhalve niet over voldoende reserve om vóór 31 december 2006 andere maatregelen waarin is voorzien bij artikel 16 ten uitvoer te leggen.

Daarom stelt de Commissie ook voor de bijstand van het FIOV die aan de van de visserijovereenkomst met Marokko afhankelijke vloten is toegekend tussen 1 januari 2000 en 30 juni 2001, niet in aanmerking te nemen voor de inachtneming van de vorenvermelde drempel.

De herverdeling van de FIOV-kredieten over alle in artikel 16 van Verordening (EG) nr. 2792/1999 bedoelde maatregelen zal gebeuren door herverdeling van de financiële middelen binnen de betrokken structurele programma's, zonder verhoging van de totale FIOV-steun ervoor en zonder wijziging van het jaarlijks bestedingsprofiel. Dit voorstel heeft dus geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.