Toelichting bij COM(2002)361 - Vaststelling, overeenkomstig richtlijn 2001/18/EG, van het model voor de samenvatting van het informatiedossier voor kennisgevingen inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu voor andere doeleinden dan het op de markt brengen ervan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Uit hoofde van deel B van Richtlijn 2001/18/EG dient aan de bevoegde nationale instantie vooraf kennis te worden gegeven van het voornemen een genetisch gemodificeerd organisme (GGO) of een combinatie van dergelijke organismen te introduceren voor andere doeleinden dan het op de markt brengen ervan.

2. Binnen het bestek van Richtlijn 2001/18/EG voor de uitwisseling van informatie tussen de bevoegde instanties en de Commissie dient de bevoegde instantie dan, in overeenstemming met een bepaald model, een samenvatting van deze kennisgeving te doen toekomen aan de Commissie, die op haar beurt afschriften hiervan aan de andere lidstaten doet geworden.

3. Het model moet beantwoorden aan de noodzaak een zo volledig mogelijke uitwisseling van relevante informatie mogelijk te maken en moet in een gestandaardiseerde en gemakkelijk begrijpbare vorm worden gepresenteerd, waarbij, welteverstaan, de aldus verstrekte gegevens niet als uitgangspunt voor een milieurisicobeoordeling kunnen dienen.

4. Artikel 11, lid 1, van Richtlijn 2001/18/EG bepaalt dat het model voor de samenvatting van de kennisgevingen overeenkomstig de in artikel 30 van Richtlijn 2001/18/EG bedoelde procedure moet worden uitgewerkt. In overeenstemming met bovenvermelde bepalingen is het krachtens artikel 30 van genoemde richtlijn ingestelde comité over een ontwerp van de te nemen maatregelen geraadpleegd.

5. Dit comité heeft geen advies over het voorstel uitgebracht. In dergelijke gevallen bepaalt artikel 30 dat de Commissie onverwijld een voorstel voor de te nemen maatregelen aan de Raad dient voor te leggen en het Europees Parlement hiervan op de hoogte moet stellen. De Raad besluit dan met gekwalificeerde meerderheid van stemmen.

6. Wanneer de Raad bij afloop van die termijn het voorgestelde uitvoeringsbesluit niet heeft aangenomen of niet te kennen heeft gegeven dat hij zich tegen het voorstel voor uitvoeringsmaatregelen verzet, wordt het voorgestelde uitvoeringsbesluit door de Commissie vastgesteld.