Toelichting bij COM(2002)94 - Opening van een autonoom tariefcontingent voor de invoer van rundvlees van hoge kwaliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Ondanks de problemen in 2001 is de rundvleesmarkt zich nu aan het stabiliseren. De vraag van de consumenten in de Gemeenschap neemt toe, vooral de vraag naar rundvlees van hoge kwaliteit.

Het is in het belang van de Gemeenschap harmonieuze handelsrelaties met derde landen te ontwikkelen. Sommige van die landen worden door de Commissie aangemerkt als producenten van rundvlees van hoge kwaliteit. Als gevolg van de BSE-crisis hebben sommige van die landen niet kunnen profiteren van de regelingen voor rundvlees van hoge kwaliteit. De uitvoer van rundvlees van hoge kwaliteit is zeer gering als gevolg van de toepassing van het volledige douanerecht op vleesproducten uit deze landen.

Een extra contingent voor rundvlees van hoge kwaliteit met een verlaagd tarief zou in het belang zijn van zowel de consumenten als de leveranciers en het zou geen significante invloed hebben op het totale volume van de invoer van rundvlees in de Gemeenschap.

Bijgevolg stelt de Commissie voor een autonoom tariefcontingent erga omnes van 1 000 ton vers, gekoeld of bevroren rundvlees van hoge kwaliteit te openen waarvoor een douanerecht van 20 % ad valorem zou gelden.

Om alle betrokken marktdeelnemers in de Gemeenschap een gelijke en continue toegang tot het bedoelde contingent te kunnen garanderen moet worden gezorgd voor een adequaat toezicht op het contingent. Daarom moet voor het gebruik van het contingent worden gewerkt met een authenticiteitscertificaat dat aard en oorsprong van de producten garandeert.