Toelichting bij COM(2002)108 - Voorwaarden voor de toegang tot diepzeebestanden en bij de visserij daarop in acht te nemen voorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Diepzeebestanden zijn visbestanden die worden gevangen in de wateren voorbij de voornaamste visgronden van het continentaal plat. Ze zijn te vinden op de continentale hellingen of rond diepzeeheuvels. Deze soorten groeien traag en zijn bijzonder kwetsbaar voor overbevissing. Daar de visserij op deze soorten in de voorbije jaren is toegenomen, is het noodzakelijk een beheersregeling in te stellen om ervoor te zorgen dat ze duurzaam kunnen worden geëxploiteerd. De wetenschappelijke adviezen van de ICES (Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee), die door het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij zijn bekrachtigd, geven aan dat de meest geschikte instandhoudingsmaatregelen voor deze soorten gebaseerd zijn op een beperking - en in bepaalde gevallen zelfs een vermindering - van de visserij-inspanning.

Met dit voorstel worden maatregelen voor een regeling voor het beheer van de visserij-inspanning op diepzeesoorten vastgesteld. Het bevat ook maatregelen voor het inzamelen van gegevens ten behoeve van de wetenschappelijke evaluatie en een passend beheer. Dit voorstel voorziet in een beperking van de visserij-inspanning tot het huidige niveau en in het verzamelen van betere gegevens voor de wetenschappelijke evaluatie. De Commissie is voornemens om de regeling voor het beheer van de visserij-inspanning aan te vullen met andere maatregelen indien uit de wetenschappelijke adviezen blijkt dat deze nodig zijn. Het voorstel is aangevuld met een afzonderlijk voorstel van de Commissie om de vangsten te beperken aan de hand van quota.

Op de Raad Visserij van 14-15 december hebben de Raad en de Commissie en verklaring aangenomen waarbij de Commissie werd verzocht vangstbeperkingen voor deze bestanden en ook andere dienstige maatregelen voor te stellen. De lidstaten van hun kant hebben zich ertoe verbonden de nodige maatregelen te treffen om de visserij-inspanning op diepzeesoorten te beperken tot het niveau van de voorbije jaren. De voorgestelde maatregelen zijn in overeenstemming met deze verbintenissen.

Zoals ook het geval is voor de vaststelling van TAC's en quota, en aangezien het dringend noodzakelijk is deze soorten te beschermen, is het wenselijk dat de Gemeenschap deze maatregelen unilateraal toepast, terwijl ze tracht met de betrokken regionale visserijorganisaties (de Visserijcommissie voor het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan) overeenstemming te bereiken over geharmoniseerde maatregelen.

De maatregelen die in dit verordeningsvoorstel zijn vervat, bestrijken een groter aantal soorten en een groter geografisch gebied dan de maatregelen waarin is voorzien bij de bestaande regelingen voor het beheer van de visserij-inspanning (Verordeningen 685/95 en 2027/95 van de Raad). De Commissie zou eventueel later een voorstel kunnen voorleggen om de in die verordeningen opgenomen beperkingen van de visserij-inspanning op diepzeesoorten te herzien.