Toelichting bij COM(2003)733 - Voorlopige toepassing van de bepalingen inzake handel en aanverwante zaken van de associatieovereenkomst met Egypte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europees-Mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds ("de Associatieovereenkomst") werd op 25 juni 2001 ondertekend. De Associatieovereenkomst werd op 7 april 2003 door de Volksvergadering van Egypte geratificeerd. Op 29 november 2001 werd ze door het Europees Parlement bekrachtigd en momenteel wordt ze door de lidstaten geratificeerd.

In afwachting van de voltooiing van de procedures die voor de inwerkingtreding van de Associatieovereenkomst vereist zijn, hebben de Gemeenschap en Egypte zich ertoe verbonden procedures goed te keuren voor de voorlopige toepassing van de bepalingen in de Associatieovereenkomst die verband houden met de handel en aanverwante zaken. De voorlopige toepassing van de bepalingen in de Associatieovereenkomst die verband houden met de handel en aanverwante zaken vindt plaats door een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.

De voorlopige toegepaste bepalingen inzake handel en aanverwante zaken zullen bijgevolg de overeenkomstige bepalingen vervangen van de Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Arabische Republiek Egypte die op 18 januari 1977 in Brussel werd ondertekend alsmede van de Overeenkomst tussen de lidstaten van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en de Arabische Republiek Egypte.

Dit voorstel heeft ten doel de Raad te verzoeken de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voor de voorlopige toepassing van de bepalingen inzake handel en aanverwante zaken van de Euro-Mediterrrane Associatieovereenkomst tussen de EU en Egypte goed te keuren.