Toelichting bij COM(2003)619 - Sluiting van een Overeenkomst met Israël betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer en de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2 bij de Associatieovereenkomst met Israël

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. In artikel 11 van de op 1 juni 2000 van kracht geworden Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en de Staat Israël, anderzijds (hierna 'de Associatieovereenkomst' te noemen), is bepaald dat de Gemeenschap en Israël geleidelijk een grotere liberalisering instellen van het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten die voor beide partijen van belang zijn. Bepaald is dat met ingang van 1 januari 2000 de Gemeenschap en Israël de situatie onderzoeken met het oog op de vaststelling van de door de Gemeenschap en Israël met ingang van 1 januari 2001 toe te passen maatregelen om deze grotere liberalisering tot stand te brengen.

2. De Raad heeft de Commissie toestemming gegeven de onderhandelingen met Israël te openen, om, in de geest van de Associatieovereenkomst en van het proces van Barcelona, te komen tot een grotere liberalisering van de handel in landbouwproducten.

3. Het resultaat van de onderhandelingen tussen de partijen is dat zij zijn overeengekomen de Protocollen nrs. 1 en 2 bij de Associatieovereenkomst te vervangen, teneinde een grotere liberalisering van de handel in landbouwproducten mogelijk te maken.

4. Het doel van dit voorstel is de Raad te verzoeken zijn goedkeuring te hechten aan de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2 door middel van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.