Toelichting bij COM(2003)29 - Wijziging van Richtlijn 78/660/EEG met betrekking tot in euro uitgedrukte bedragen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Inleiding

Bij de Vierde Richtlijn 78/660/EEG van de Raad van 25 juli 1978  i zijn voor alle kapitaalvennootschappen gelijke voorschriften ingevoerd betreffende de opstelling, controle en openbaarmaking van de jaarrekening en het jaarverslag.

De vierde richtlijn staat de lidstaten toe voor bepaalde vennootschappen met een beperkte individuele economische en sociale betekenis uitzonderingen te maken. In de richtlijn is bepaald dat vennootschappen die onder zekere drempels blijven:

- bepaalde gegevens niet in de jaarrekening behoeven te vermelden;

- geen geconsolideerde jaarrekening behoeven op te stellen;

- geen jaarverslag behoeven op te stellen; en

- hun jaarrekening niet moeten laten controleren.

In de artikelen 11 en 27 worden de vennootschappen omschreven waarvoor dergelijke uitzonderingen kunnen worden gemaakt op grond van het balanstotaal, de netto-omzet en het personeelsbestand.

Naar de in artikel 27 vastgestelde drempels wordt eveneens verwezen in artikel 6 van de Zevende Richtlijn 83/349/EEG van de Raad  i betreffende de geconsolideerde jaarrekening.

In artikel 53, lid 2, van de vierde richtlijn is bepaald dat de Raad om de vijf jaar op voorstel van de Commissie overgaat tot onderzoek naar en, in voorkomend geval, tot herziening van de in die richtlijn genoemde in euro uitgedrukte bedragen, rekening houdend met de economische en monetaire ontwikkeling in de Gemeenschap.

Tot op heden is de Raad viermaal overgegaan tot herziening van de genoemde bedragen overeenkomstig artikel 53, lid 2, van Richtlijn 78/660/EEG, namelijk bij Richtlijn 84/569/EEG  i, bij Richtlijn 90/604/EEG  i, bij Richtlijn 94/8/EG  i en bij Richtlijn 1999/60/EG  i.

De vijfde periode van vijf jaar na de aanneming van de vierde richtlijn verstrijkt op 24 juli 2003 en een hernieuwd onderzoek van de bedragen is derhalve gerechtvaardigd.

2. Overzicht van de inhoud van dit voorstel

2.1. Artikel 1 - Wijziging van de drempelbedragen

Sinds de datum van de laatste herziening van de in de artikelen 11 en 27 vastgelegde drempelbedragen heeft de economische en monetaire ontwikkeling tot een vermindering van de reële waarde van de in deze artikelen vermelde bedragen geleid.

Na een diepgaand onderzoek van de statistische gegevens voor de periode 1998-2001 (namelijk particuliere consumptieve eindbestedingen tegen lopende prijzen, bruto binnenlands product tegen lopende prijzen en bruto-investeringen in vaste activa tegen lopende prijzen voor de gehele EU-economie) en rekening houdend met de resultaten van het overleg met de vertegenwoordigers van de lidstaten in het Contactcomité Jaarrekeningenrichtlijnen wordt voorgesteld de voor het balanstotaal en de netto-omzet geldende drempelbedragen met 16,8% te verhogen.

De in euro luidende bedragen in deze richtlijn dienen te worden omgezet in de nationale munteenheid van de lidstaten die de euro niet invoeren, en wel tegen de wisselkoers die wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen op de dag waarop deze richtlijn in werking treedt.

2.2. Artikel 2 - Tijdschema

Aangezien het besluit tot herziening van de drempelbedragen tot de bevoegdheden van de lidstaten behoort, hoeft geen termijn te worden vastgesteld aan het einde waarvan de lidstaten aan de bepalingen van deze richtlijn moeten voldoen.

2.3. Artikelen 3 en 4 - Slotbepalingen

Het bepaalde in deze artikelen heeft betrekking op de inwerkingtreding en tenuitvoerlegging van het richtlijnvoorstel.