Toelichting bij COM(2002)424 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1035/2001 tot invoering van een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) heeft in haar twintigste jaarvergadering in november 1999 een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp. ingesteld. Deze regeling heeft tot doel de internationale handel in Dissostichus spp. beter te controleren en toezicht te houden op de oorsprong van alle partijen Dissostichus spp. die uit het grondgebied van de verdragsluitende partijen van de CCAMLR worden ingevoerd of naar dit gebied worden uitgevoerd. De regeling maakt het ook mogelijk te bepalen of de Dissostichus spp. in het verdragsgebied is gevangen overeenkomstig de instandhoudingsmaatregelen van de CCAMLR en vangstgegevens te verzamelen om de wetenschappelijke evaluatie van de bestanden te vergemakkelijken. De regeling geldt voor alle vangsten van Dissostichus spp., ongeacht of ze in of buiten het verdragsgebied van de CCAMLR hebben plaatsgevonden.

De regeling is in Gemeenschapsrecht omgezet bij Verordening (EG) nr. 1035/2001 van de Raad van 22 mei 2001 tot invoering van een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp.

In zijn twintigste jaarvergadering in november 2001 heeft de CCAMLR een aantal wijzigingen aangenomen om de werking van de regeling te verbeteren, met name om onjuiste vangstmeldingen te voorkomen. In de vangstgegevens vanaf de inwerkingtreding van de regeling was een sterke stijging van de buiten het verdragsgebied gevangen hoeveelheden geconstateerd (ongeveer 30.000 ton, tegenover 11.000 ton in de voorgaande jaren), vooral in statistisch gebied 51 van de FAO in de zuidwestelijke Indische Oceaan. Het Wetenschappelijk Comité van de CCAMLR achtte het voorkomen van Dissostichus spp. in gebied 51 heel onwaarschijnlijk en concludeerde dat vrijwel alle voor dit gebied gedeclareerde vangsten in feite illegale vangsten in het verdragsgebied betroffen.

Beseffend dat de documentatieregeling in feite gebruikt werd om onwettig in het verdragsgebied gevangen vis wit te wassen, heeft de CCAMLR besloten de controle uit te breiden met gegevens die worden verkregen van een geautomatiseerd satelietvolgsysteem (VMS). De CCAMLR heeft ook voor alle staten die aan de regeling deelnemen de mogelijkheid ingevoerd om een aanvullende verificatie door de vlaggenstaat te vragen, wanneer voor vangsten van Dissostichus spp. de volle zee buiten het verdragsgebied als vangstgebied wordt opgegeven. De laatstgenoemde maatregel gaat vergezeld van een resolutie waarbij alle lidstaten dringend worden verzocht de aanlanding en de invoer van dergelijke vangsten te verbieden zolang de vlaggenstaat niet heeft aangetoond dat hij het betrokken vangstdocument heeft getoetst aan de VMS-data. Deze resolutie was voorgesteld door Frankrijk (namens haar overzeese gebieden) en kreeg de steun van de Gemeenschap en dient derhalve, niettegenstaande het feit dat het geen bindend rechtsinstrument is, ook in Gemeenschapsrecht te worden omgezet.

Andere belangrijke wijzigingen zijn met name de invoering van een procedure voor de verkoop of de opruiming van in beslag genomen en verbeurde vangsten en een betere controle op de uitvoer. Er zijn ook bepaalde wijzigingen aangebracht in het vangstdocument, om de verantwoordelijkheden van de vlaggenstaat en de havenstaat en de certificeringsverklaringen te verduidelijken. Er zijn tenslotte ook enkele kleinere wijzigingen aangebracht om de werking van de regeling op communautair niveau te verbeteren.

De Commissie stelt voor dat de Raad deze verordening aanneemt.