Toelichting bij COM(2002)558 - Harmonisatie van het bruto nationaal inkomen tegen marktprijzen ("BNI-verordening")

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het bruto nationaal product (BNP) en het bruto binnenlands product (BBP) spelen een belangrijke rol in het stelsel van eigen middelen en bij allerlei beleid van de Gemeenschap, vooral sinds in 1988 het vierde eigen middel, dat is gebaseerd op het BNP, werd ingevoerd. Daarom werd het noodzakelijk de vergelijkbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van de BNP-gegevens te versterken.

2. Tot dusverre werden de BNP-berekeningen gebaseerd op het oude Europees stelsel van economische rekeningen, het ESER (1979). Op voorstel van de Commissie keurde de Raad de BNP-richtlijn nr. 89/130/EEG goed, waarbij een procedure ter beoordeling van de vergelijkbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van het BNP werd ingevoerd. Centraal in deze procedure staat het BNP-comité, waarin de lidstaten en de Commissie nauw samenwerken om de kwaliteit van het BNP verder te harmoniseren en de verbeteren.

3. Vanaf het begrotingsjaar 2002 wordt het nieuwe Europees systeem van rekeningen (het ESR 95) gebruikt voor de berekening van het BNP (dat nu bruto nationaal inkomen (BNI) wordt genoemd). Dit geschiedt overeenkomstig Besluit 2000/597/EG over de eigen middelen. Het is daarom noodzakelijk het wettelijke kader voor de harmonisatie en de verbetering van het BNI opnieuw vast te stellen, waarbij rekening moet worden gehouden met de specifieke kenmerken van het ESR 95.

4. Dit ontwerp-voorstel voor een BNI-verordening van de Raad, waarin het voorbeeld van de huidige BNP-richtlijn wordt gevolgd, dient dit doel. De volgende onderwerpen worden erin behandeld:

- de berekening van het BNI op basis van het ESR 95,

- de verplichtingen van de lidstaten betreffende de indiening van de gegevens,

- de oprichting van het BNI-comité als nieuw forum voor de samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie bij de verificatie en verbetering van het BNI.

5. Dit ontwerp-voorstel voor een verordening is grondig besproken met de vertegenwoordigers van de lidstaten in het BNP-comité.