Toelichting bij COM(2002)453 - Invoering in de EG van een regeling voor de statistische registratie van blauwvintonijn, zwaardvis en grootoogtonijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Gemeenschap neemt deel aan Regionale Visserijorganisaties (RVO's) waarbij een kader wordt vastgesteld voor de regionale samenwerking op het gebied van de instandhouding en het beheer van de visbestanden.

Sinds een tiental jaren worden door verscheidene RVO's programma's vastgesteld en ten uitvoer gelegd om illegale, niet-gereglementeerde en niet-aangegeven visserijactiviteiten te bestrijden door de invoering van vangstcertificaten, oorsprongscertificaten, controleregelingen en programma's voor statistische documentatie.

In het kader van de Internationale Commissie voor de Instandhouding van Tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan (ICCAT) loopt sinds 1993 een programma waarbij voor blauwvintonijn een statistisch document moet worden gebruikt.

In 2001 heeft de ICCAT, in haar zeventiende gewone vergadering, twee aanbevelingen aangenomen betreffende de invoering van, enerzijds, een programma voor een statistisch document voor zwaardvis en, anderzijds, een programma voor een statistisch document voor grootoogtonijn.

De Commissie voor de tonijnvisserij in de Atlantische Oceaan (IOTC) van haar kant heeft in 2001, in haar zesde jaarlijkse vergadering, een resolutie aangenomen betreffende de invoering van een programma voor een statistisch document voor grootoogtonijn.

Deze programma's zijn bedoeld om de statistische informatie over de vangsten van de betrokken soorten betrouwbaarder te maken en inzicht in de handelsstromen te verkrijgen.

Daartoe voorzien deze programma's in een controle op de invoer, de uitvoer en de wederuitvoer van voornoemde producten, via een door de bevoegde instanties van de betrokken lidstaat gewaarmerkt statistisch document. De betrokken programma's voorzien bovendien in de verplichting voor de verdragsluitende partijen te zorgen voor het verzamelen en het kruiselings verifiëren van de handelsgegevens.

Dit voorstel heeft tot doel de bij deze programma's ingestelde verplichtingen in Gemeenschapsrecht om te zetten en stelt de verantwoordelijkheid van de lidstaten voor de uitvoering ervan vast.

Voor blauwvintonijn zijn de eerder door de ICCAT aangenomen aanbevelingen en resoluties betreffende het programma voor een statistisch document in Gemeenschapsrecht omgezet bij Verordening (EG) nr. 858/94 van de Raad van 12 april 1994 tot invoering van een regeling voor de statistische registratie van blauwvintonijn in de Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1446/99 van de Raad van 24 juni 1999. Terwille van een betere leesbaarheid en een uniforme toepassing van de bepalingen betreffende de statistische documenten, is het wenselijk Verordening (EG) nr. 858/94 in te trekken en de betrokken bepalingen op te nemen in het onderhavige voorstel.

De Commissie stelt voor dat de Raad dit voorstel goedkeurt.