Toelichting bij COM(2004)330 - Algemene aanpak van de herverdeling van de financiële middelen in het kader van Verordening (EG) nr. 1268/1999 inzake steunverlening door de EG voor pretoetredingsmaatregelen op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling in de kandidaat-lidstaten in Midden- en Oost-Europa gedurende de pretoetredingsperiode

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Raad heeft in december 2002 in Kopenhagen de toetredingsonderhandelingen afgerond voor acht landen (Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Slovenië) die momenteel bijstand ontvangen in het kader van Verordening (EG) nr. 1268/1999 van de Raad inzake steunverlening door de Gemeenschap voor pretoetredingsmaatregelen op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling (SAPARD). Deze landen zullen op 1 mei 2004 lid van de Europese Unie worden.

Bijgevolg zullen in de periode 2004-2006 alleen Bulgarije en Roemenië nog van de SAPARD-middelen profiteren.

Bovendien heeft de Europese Raad, doordat hij in Kopenhagen de door de Commissie voorgestelde [COM(2002) 624 definitief] draaiboeken voor Bulgarije en Roemenië heeft onderschreven, ermee ingestemd dat de financiële middelen voor pretoetredingssteun worden verhoogd en dat de verdeelsleutel voor toewijzingen aan die twee landen op 70 % voor Roemenië en 30 % voor Bulgarije wordt vastgesteld.

Wat de verhoging van de financiële middelen betreft, hebben het Europees Parlement en de Raad op 19 mei 2003 besloten de financiële vooruitzichten in verband met de uitbreiding aan te passen (Besluit 2003/429/EG  i). In een bijlage bij de aangepaste financiële vooruitzichten is onder meer voor elk van de jaren 2004, 2005 en 2006 een totaal maximum aan vastleggingskredieten voor de drie pretoetredingsinstrumenten SAPARD, ISPA en PHARE vastgesteld (rubriek 7).

Om het respectieve aandeel van Roemenië en Bulgarije in de betrokken financiële toewijzingen aan te geven zijn nog juridisch bindende besluiten nodig. In het geval van SAPARD moet dat besluit worden vastgesteld overeenkomstig de tweede alinea van artikel 15 van Verordening (EG) nr. 1268/1999, die als volgt luidt: 'De Raad neemt op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit over de algemene aanpak van de herverdeling.'.

Daarom wordt de Raad verzocht overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EG) nr. 1268/1999 zijn goedkeuring te hechten aan het bijgaande voorstel voor een besluit van de Raad over de algemene aanpak van de herverdeling van de voor het SAPARD-instrument beschikbare financiële middelen tussen Roemenië en Bulgarije.