Toelichting bij COM(2003)806 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1257/1999 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij de Toetredingsakte is voor de nieuwe lidstaten een door de afdeling Garantie van het EOGFL te financieren maatregel 'Steun voor naleving van de communautaire normen' ingevoerd. Het doel is te helpen bij de aanpassing aan de normen die de Gemeenschap heeft vastgesteld op het gebied van het milieu, de volksgezondheid, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de arbeidsveiligheid, totdat de betrokken norm van toepassing wordt.

Het gaat erom de landbouwers die zich inspannen om in de toegestane overgangsperiode aan de normen te voldoen, te helpen met steun om de met de aanpassing aan de normen gemoeide kosten te compenseren.

Bij de hervorming van het GLB is de maatregel 'Voldoen aan normen' ingevoerd om de landbouwers te helpen zich aan te passen aan de exploitatiekosten die voortvloeien uit communautaire normen die nog maar pas van kracht zijn geworden.

Het op 29 oktober 2003 aan de Raad en het Europees Parlement voorgelegde voorstel van de Commissie tot aanpassing van de Toetredingsakte aan de hervorming van het GLB voorziet in afschaffing van de maatregel 'Steun voor naleving van de communautaire normen' om elke overlapping te voorkomen, waarbij de mogelijkheden die de nieuwe lidstaten via die maatregel werden geboden, worden gehandhaafd in het kader van de nieuwe maatregel 'Voldoen aan normen'.

Verscheidene nieuwe lidstaten hebben echter binnen hun toewijzing voor plattelandsontwikkeling uit de afdeling Garantie van het EOGFL aanzienlijke bedragen gereserveerd ter dekking van investeringen in landbouwbedrijven die aanpassing aan de communautaire milieunormen tot doel hebben, veeleer dan die uitgaven te plannen in het kader van hun toewijzing uit de afdeling Oriëntatie van het EOGFL. Omdat de besprekingen over de besteding van de middelen uit de Structuurfondsen reeds vergevorderd zijn, lijkt het moeilijk die middelen in dit stadium te verhogen om de aanpassing aan de normen te financieren. Een versnelde naleving van de communautaire normen, vooral op milieugebied, is echter een prioriteit voor de Unie.

Bijgevolg moet in Verordening (EG) nr. 1257/1999 van de Raad een extra afwijkende bepaling worden opgenomen om het de nieuwe lidstaten mogelijk te maken onder bepaalde voorwaarden rekening te houden met de investeringskosten wanneer zij het niveau van de jaarlijkse steun in het kader van de maatregel 'Voldoen aan normen' bepalen.

Deze tijdelijke afwijking blijft beperkt tot de programmeringsperiode 2004-2006.

De voorgestelde maatregel brengt geen extra uitgaven voor de Gemeenschapsbegroting mee. Hij maakt de tenuitvoerlegging van de bepalingen inzake het 'Voldoen aan normen' in de nieuwe lidstaten mogelijk. Hij zal worden gefinancierd binnen de voor de nieuwe lidstaten vastgestelde totaalbedragen voor de periode 2004-2006.