Toelichting bij COM(2002)421 - Wijziging van Verordening 1936/2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Gemeenschap neemt deel aan regionale visserijorganisaties (RVO's) die een kader vaststellen voor de regionale samenwerking op het gebied van de instandhouding en het beheer van de visbestanden.

De Gemeenschap is sinds 14 november 1997 verdragsluitende partij bij het Internationaal Verdrag voor de Instandhouding van Atlantische Tonijnen, hierna 'het ICCAT-verdrag' genoemd.

De Gemeenschap heeft bovendien de Overeenkomst tot oprichting van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan, hierna 'de IOTC' genoemd, goedgekeurd.

De door de ICCAT en door de IOTC vastgestelde controlemaatregelen zijn in Gemeenschapsrecht omgezet bij Verordening (EG) nr. 1936/2001 van de Raad van 27 september 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden  i.

Er zijn nieuwe controlemaatregelen voor bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden vastgesteld, nl. door de ICCAT voor bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden in de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee, en door de IOTC voor bepaalde over grote afstanden trekkende bestanden in de Indische Oceaan.

Dit voorstel heeft dan ook tot doel deze nieuwe maatregelen in Gemeenschapsrecht om te zetten via een wijziging van Verordening (EG) nr. 1936/2001.

De Commissie stelt voor dat de Raad dit voorstel goedkeurt.