Toelichting bij COM(2004)512 - Wijziging van Beschikking 1999/847/EG betreffende de verlenging van het gemeenschappelijke actieprogramma voor civiele bescherming

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. In december 1999 is bij Beschikking 1999/847/EG  i van de Raad het tweede communautaire actieprogramma voor civiele bescherming goedgekeurd. Het doel van dit actieprogramma is een betere bescherming van personen, het milieu en goederen in geval van natuurrampen en technologische rampen in de Gemeenschap te waarborgen. In dit actieprogramma wordt voorzien in een breed scala van projecten, uitwisselingen van deskundigen, workshops en andere activiteiten die de samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de diensten voor civiele bescherming in de lidstaten moeten bevorderen. In het actieprogramma worden de inspanningen van de lidstaten op nationaal, regionaal en plaatselijk niveau ondersteund en aangevuld. In het huidige programma concentreert de Commissie haar inspanningen op een beperkt aantal grootschalige projecten met een bredere Europese impact. De nadruk ligt daarbij op enkele grootschalige projecten op het gebied van preventie, publieksvoorlichting, crisismanagement, rampengeneeskunde en het creëren van netwerken tussen de verschillende vrijwilligersorganisaties die op dit gebied actief zijn.


2. De afgelopen jaren hebben verschillende gebeurtenissen, zoals het ongeval met de Prestige, de bosbranden in de zomer van 2003 en de overstromingen in Zuid-Frankrijk eind 2003, duidelijk gemaakt dat actie op Europees niveau noodzakelijk is. Naar aanleiding van deze ongevallen werd vanuit verschillende lidstaten bijstand verleend, waaruit bleek dat er behoefte was aan een gemeenschappelijke voorbereiding en wederzijdse informatieverstrekking. Bovendien moeten de burgers van de EU beter worden geïnformeerd over de mogelijke ongevallen en de reactiemogelijkheden daarop. De projecten voor de opleiding van jongeren zijn bijzonder succesvol gebleken.

3. Aangezien het huidige communautaire actieprogramma voor civiele bescherming op 31 december 2004 afloopt, wordt voorgesteld de looptijd van het actieprogramma met twee jaar te verlengen, namelijk van januari 2005 tot en met december 2006.