Toelichting bij COM(2005)186 - Sluiting van de Overeenkomst inzake de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling, voor de periode van 1 januari 2005 tot en met 31 december 2010, van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie, als bedoeld in de Overeenkomst met de Comoren inzake de visserij voor de kust van de Comoren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De geldigheidsduur van het aan de visserijovereenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Islamitische Bondsrepubliek der Comoren gehechte protocol loopt af op 31 december 2004. Op 24 november 2004 hebben de twee partijen een nieuw protocol geparafeerd tot vaststelling van de technische en financiële voorwaarden waaronder vissersvaartuigen van de EG de visserij mogen uitoefenen in de wateren van de Comoren in de zesjarige periode van 1 januari 2005 tot en met 31 december 2010 .

Het nieuwe protocol biedt vangstmogelijkheden voor 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen en 17 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

De financiële tegenprestatie bedraagt jaarlijks 390 000 euro en geldt voor een hoeveelheid van 6 000 ton in de Comorese visserijzone gevangen tonijnachtigen per jaar. In het kader van de nieuwe partnerschapsbenadering die is vastgesteld in de richtsnoeren van de Raad inzake de visserijovereenkomsten van juli 2004, is een groot deel van dat bedrag (60% of 234 000 euro per jaar) bestemd voor de ontwikkeling en de tenuitvoerlegging van een op verantwoorde visserij gericht sectoraal visserijbeleid op de Comoren.

Met dit nieuwe protocol, dat geheel aansluit op de tonijnovereenkomsten die de Gemeenschap met bepaalde landen in de Indische Oceaan heeft gesloten, wordt het concept van een verantwoorde en duurzame visserij versterkt en kan een partnerschap worden bevorderd dat is gericht op de naleving van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van het nationale beleid van de Comoren op het gebied van visserij.

Daartoe zijn nieuwe bepalingen ingevoerd: i) de exclusiviteitsclausule, die particuliere vergunningen of andere particuliere regelingen naast de visserijovereenkomst met de Gemeenschap verbiedt, ii) bepalingen inzake het VMS ter verbetering van het toezicht op de vaartuigen die in de wateren van de Comoren vissen, iii) de sociale clausule, die van toepassing is op lokale zeelieden die zijn aangemonsterd op een vaartuig van de Gemeenschap, en iv) bepalingen betreffende het verblijf aan boord van waarnemers.

Overeenkomstig de richtsnoeren van de Raad van juli 2004 worden op grond van dit protocol bovendien de met de Overeenkomst gepaard gaande kosten herverdeeld tussen de Gemeenschap en de reders. De door de reders te betalen visrechten voor de tonijnvangst zijn met tien euro verhoogd van 25 tot 35 euro per ton; de Gemeenschap daarentegen betaalt tien euro minder dan voorheen, nl. 65 in plaats van 75 euro. Deze nieuwe verdeling, die al is toegepast in het kader van de tonijnovereenkomsten met landen in de Stille Oceaan, zal geleidelijk in alle tonijnovereenkomsten van de Gemeenschap worden ingevoerd.

Op die basis stelt de Commissie de Raad voor om de ontwerpovereenkomst in de vorm van een briefwisseling inzake de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol bij besluit vast te stellen, in afwachting van de definitieve inwerkingtreding van dat protocol.

Een voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van het nieuwe protocol wordt in een aparte procedure behandeld.